Κ. Βοργιαζίδης: Πάμε να κερδίσουμε κι αυτή τη μάχη ξανά μαζί! - Θερμή υποδοχή στην κεντρική του ομιλία χθες βράδυ στην «Εληάς»

Κ. Βοργιαζίδης: Πάμε να κερδίσουμε κι αυτή τη μάχη ξανά μαζί! - Θερμή υποδοχή στην κεντρική του ομιλία χθες βράδυ στην «Εληάς»

Με το μήνυμα μιας ακόμα νίκης και σε κλίμα ενθουσιασμού, έκανε την κεντρική του ομιλία ο Κώστας Βοργιαζίδης χθες, βράδυ Παρασκευής, μπροστά στο εκλογικό κέντρο της Εληάς, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023.

Μπροστά σε πλήθος κόσμου, ζήτησε από τους πολίτες να προχωρήσουν και πάλι μαζί, ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη πιο αποφασιστικά προς τη Βέροια του 2030, ευχαριστώντας τους για την ηχηρή τους παρουσία και τη θερμή υποδοχή, που στέλνει κι ένα ηχηρό μήνυμα νίκης, ενός τόπου που διψάει να προχωρήσει μπροστά, να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, όπως είπε.

Τον εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο προλόγισε η Μελίνα Δαμιανίδου (ΚΕΜΑΕΔ), συμβολικά υπογραμμίζοντας το κοινωνικό πρόσημο του Κ. Βοργιαζίδη.

Στην ομιλία του ο κ. Βοργιαζίδης ανέφερε συγκεκριμένα:

«Με τη δική σας στήριξη, ο συνδυασμός μας «Δράση με Γνώση» συμπληρώνοντας 9 χρόνια αυτοδιοικητικής πορείας συνεχίζει να μεγαλώνει, να ωριμάζει, να ανανεώνεται και να καινοτομεί. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προσαρμόζεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες διατηρώντας πάντα τις ίδιες αξίες όπως στο ξεκίνημα του το 2014.

Η κοινωνική αλληλεγγύη, η τοπική ανάπτυξη, η αξιοκρατία, η εργατικότητα, η συνέπεια, η ακεραιότητα και η ειλικρίνεια είναι μόνο μερικές από τις αξίες που μας έχουν κάνει να ξεχωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια.


Η παράταξή μας έχει βαθιές ρίζες στην τοπική μας κοινωνία, γιατί αντιπροσωπεύει όλα όσα κι εσείς οι ίδιοι εκπροσωπείτε στον καθημερινό σας βίο, Η παράταξή μας είναι σάρκα απ’ τη σάρκα της κοινωνίας μας και όχι ένα συνονθύλευμα προσωπικών φιλοδοξιών και μικροσυμφερόντων, εκπροσωπεί τις υγιείς δυνάμεις του τόπου τους ανθρώπους του μόχθου και της προόδου όλους όσους έχουν μάθει να αγωνίζονται και να διεκδικούν, Είμαστε η παράταξη των λίγων λόγων και των πολλών έργων, Έχουμε μάθει να εργαζόμαστε με ταπεινότητα και μεθοδικότητα χωρίς τυμπανοκρουσίες κι εύκολα λόγια,

Έχουμε μάθει να λειτουργούμε με αποτελεσματική Δράση και ν’ αξιοποιούμε για τον τόπο μας τη συσσωρευμένη Γνώση που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, Και οι πολίτες το αναγνωρίζουν γι αυτό μας έχουν αναδείξει ως πλειοψηφικό ρεύμα στα δημοτικά πεπραγμένα Αλλά δεν εφησυχάζουμε νιώθουμε ακριβώς την ίδια ευθύνη όπως τότε που ξεκινήσαμε αφού μας δίνει δύναμη το κίνητρο να μη προδώσουμε πότε τη δική σας εμπιστοσύνη

Να συνεχίσουμε ακούραστα να εργαζόμαστε για την πραγματοποίηση του οράματος μας να διασφαλίσουμε πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο μας.

Με μέθοδο, με σχέδιο και σκληρή δουλειά συνεχίζουμε ακόμη πιο ψηλά την επόμενη πενταετία πατώντας πάνω στην κληρονομιά που χτίζουμε με σταθερά βήματα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Για αυτό στέκομαι με τιμή μπροστά σας απόψε για να σας μιλήσω με ειλικρίνεια για όσα πετύχαμε αλλά κυρίως για όσα σχεδιάζουμε για τη νέα θητεία με σκοπό να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή πορεία της πόλης μας και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στο αστικό κέντρο και τα χωριά μας.

Μέχρι σήμερα όχι απλά καταφέραμε να κρατήσουμε το Δήμο υγιή, βιώσιμο και ανθεκτικό στον κυκεώνα των κρίσεων που βιώσαμε αλλά καταφέραμε να βελτιώσουμε την εικόνα και το κύρος του Δήμου Βέροιας, δημιουργώντας παράλληλα έναν πυλώνα σταθερότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης για την περιοχή και την τοπική οικονομία.

Μάλιστα, λειτουργώντας σ’ ένα μεταβλητό περιβάλλον με αλλεπάλληλες κρίσεις και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Γιατί δεν ήταν καθόλου εύκολα τα όσα προηγήθηκαν και τα άσχημα που βιώσαμε όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την τελευταία δεκαετία, Να θυμίσω εν τάχει τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε:

-Οικονομική κρίση

-capital controls

-πανδημία

-και πρόσφατα ενεργειακή

-και πληθωριστική κρίση

Παρόλο αυτά αντέξαμε και σταθήκαμε με υπευθυνότητα Επεδείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά σε κάθε περίσταση, Βελτιώσαμε ακόμη περισσότερο τα οικονομικά του δήμου, ενώ υλοποιήσαμε ή υλοποιούμε μια σειρά έργων πολλών δεκάδων εκατομμυρίων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και περεταίρω μόχλευση για την τοπική οικονομία.

Πάντα πίστευα ότι θεμελιώδης ρόλος του Δήμου είναι η δημιουργία ενός φιλικού οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και για να το επιτύχουμε αυτό καταρχάς επιδιώξαμε και εξασφαλίσαμε ένα δήμο εύρωστο και οικονομικά υγιή.


Ένα Δήμο Βέροιας λειτουργικό, διοικητικά και επιχειρησιακά ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη μετάβαση και η κλιματική αλλαγή.

Ας δούμε στο σημείο αυτό τι έχουμε κάνει και τι σχεδιάζουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ένα δήμο βιώσιμο οικονομικά και επιχειρησιακά και ανθεκτικό σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρω, μεταξύ πολλών άλλων ότι:

Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Βέροιας από 42.297.935€ το 2019 σε 64.441.477€ το 2023 που αντιστοιχεί σε μια αύξηση άνω του 50% σε μια μόλις τετραετία.

Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου από 7.710.691€ το 2018 σε 28.328.080€ το 2023, αντιστοιχώντας σε τετραπλασιασμό σχεδόν των προβλεπόμενων έργων.

Καταφέραμε να μειώσαμε κατά 4.800.000€ τις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου από το 2014 χωρίς να λάβουμε ούτε ένα νέο δάνειο.

Αναζητήσαμε 100.000.000€ από χρηματοδοτήσεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκ των οποίων υλοποιήσαμε ή υλοποιούμε έργα άνω των 70.000.000€ ενώ υλοποιήσαμε ή υλοποιούμε έργα ύψους τουλάχιστον 15.000.000€ με ίδιους πόρους.

Ενισχύσαμε την επιχειρησιακή δυνατότητα του δήμου με την προμήθεια 16 νέων οχημάτων αξίας 2.242.100€ ενώ υποβάλαμε πρόταση για την προμήθεια επιπλέον 10 ηλεκτροκίνητων οχημάτων αξίας 1.631.344€

Δημιουργήσαμε συνολικά 10 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που συγκεντρώνονται στη σελίδα eservices.veria.gr, διευκολύνοντας τις συναλλαγές του δημότη με τις υπηρεσίες του δήμου ενώ καθιερώσαμε την ηλεκτρονική διαχείριση και διακίνηση εγγράφων, απλουστεύοντας της διοικητικές διαδικασίες και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

Μάλιστα έχουμε αναδειχθεί σε πρωτοπόρους στον τομέα αυτό αφού ο Δήμος Βέροιας κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 300 και πλέον δήμου της χώρας. Για εμάς η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη μέσα από την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Με σύνθημα «πιο γρήγορα, πιο απλά, πιο αποτελεσματικά» επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Βέροιας με νέο έργο ύψους 1.850.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις» που περιλαμβάνει δράσεις που εστιάζουν στους παρακάτω άξονες:

• Βιώσιμη Μετακίνηση

• Εξοικονόμηση Ενέργειας

• Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχειρήσεων

• Βελτίωση Ποιότητας Ζωής

• Ενίσχυση Τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας

Επιπλέον, σχεδιάζουμε νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δράσεις που θα παγιώσουν τη Βέροια στην πρωτοπορία των ψηφιακών πόλεων όπως:

• Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ

• Πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή

• Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων

• Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων

• Kit ρομποτικής σε σχολεία του Δήμου Βέροιας

• Ψηφιακή Γεωργία

• Δημοτικό γραφείο Καινοτομίας

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την πόλη μας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Να την κάνουμε πιο ανθεκτική όπως συνηθίζεται να λέγεται σε ενδεχόμενα ακραία φυσικά φαινόμενα, ενισχύοντας τα μέτρα και τις υποδομές πολιτικής προστασίας.

Είναι νωπές οι μνήμες από τις πολύ πρόσφατες πρωτόγνωρες πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου καλοκαιριού σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας.

Τα ακραία φαινόμενα είναι εδώ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στο βαθμό φυσικά που μπορούμε.

Στο πεδίο αυτό προχωράμε σε:

• ολοκληρωμένη μελέτη κατασκευής αντιπλημμυρικού φράγματος στον ποταμό Τριπόταμο, που θα μας προσφέρει παράλληλα και την πιθανή ήπια αξιοποίηση της παραποτάμιας ζώνης της πόλης

• κατασκευή φράγματος στη θέση Βράνα-Πέτρα στον Τρίλοφο

• δημιουργία κέντρου ελέγχου πολιτικής προστασίας για την παρακολούθηση έκτακτων καταστάσεων

• προμήθεια drone, αισθητήρων, καμερών και μετεωρολογικών σταθμών για την καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση έκτακτων καταστάσεων

• εγκατάσταση συστημάτων αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιάς στα περιαστικά άλση

Φίλες και φίλοι,


Αυτές τις ημέρες της προεκλογικής περιόδου ακούσαμε πολλά και διάφορα από αυτούς που έχουν στοχοποιήσει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Εύκολες υποσχέσεις, προτάσεις-πυροτεχνήματα κι ευχολόγια σε συνδυασμό με μπόλικη δόση καταστροφολογίας και λαϊκισμού.

Εμείς βέβαια όπως κάνουμε άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια τους απαντάμε με έργο, όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο. Για εμάς η ανάπτυξη και η πρόοδος δεν έρχονται μέσα από εύκολα λόγια και ευχές.

Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι η ανάπτυξη κατακτιέται μέσα από σχέδιο, σκληρή δουλειά και διεκδίκηση. Αυτό κάναμε τόσα χρόνια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και την επόμενη πενταετία.

Γι αυτό σήμερα, Ο Δήμος Βέροιας είναι ένας εύρωστος, θωρακισμένος οικονομικά οργανισμός, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη περισσότερα τη νέα θητεία.

Έχουμε βάλει ήδη τα θεμέλια. δεσμευτήκαμε να φτιάξουμε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Δήμο, ικανό να προστατεύει την πόλη από εξωγενείς πιέσεις και να προσφέρει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον σε τοπικό επίπεδο.Και το κάνουμε καθημερινά πράξη.

Έτσι σήμερα, είμαστε πιο αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα και έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ακόμη πιο εμβληματικά έργα και δράσεις.

Ο σχεδιασμός μας για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει νέα μεγάλα έργα μέσα από τη συστηματική αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η αναβάθμιση και η επέκταση των υποδομών και των δικτύων του Δήμου Βέροιας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στο σχέδιο μας για μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη και βιώσιμη που να προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής και αληθινές ευκαιρίες ανάπτυξης στους δημότες της.

Στην κατεύθυνση αυτή, μέχρι σήμερα υλοποιήσαμε ή υλοποιούμε μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής που βελτιώνουν τη ζωή στην πόλη και αναβαθμίζουν το αστικό τοπίο.

Ενδεικτικά αναφέρω:

• Ολοκληρώσαμε το εμβληματικό έργο της κατασκευής της Γέφυρας Αδελφών Κούσιου, ένα έργο που πολύ αμφισβήτησαν την κατασκευή του αλλά έλαβαν την καλύτερη απάντηση από την πραγματικότητα που τους διαψεύδει πικρά

• Κατασκευάσαμε κυκλικούς κόμβους σε Βέροια και Μακροχώρι

• Eπενδύσαμε στην αναβάθμιση του ενδοδημοτικού οδικού δικτύου και ενισχύσαμε την οδική ασφάλεια με σχετικό έργο ύψους 2.400.000€

• Αντικαταστήσαμε τους αμιαντοσωλήνες από το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Βέροιας

• Ολοκληρώσαμε την επέκταση του συστήματος τηλελέγχου-τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών της πόλης της Βέροιας και των Δημοτικών Ενοτήτων

• Ξεκινήσαμε την εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης του Δ. Βέροιας.

• Επενδύσαμε στην αναβάθμιση και συντήρηση μεγάλου αριθμού σχολικών κτηρίων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες

• Ολοκληρώσαμε δεκάδες έργα αναβάθμισης υφιστάμενων χώρων άθλησης

• Υλοποιήσαμε ή δρομολογήσαμε μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε τοπικές κοινότητες. Συγκεκριμένα, ολοκληρώσαμε ή υλοποιούμε το δίκτυο ύδρευσης Μακροχωρίου, το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης Διαβατού, τα δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Βεργίνας και Παλατιτσίων. Σύντομα επίσης ξεκινά η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης σε Δ.Ε. Δοβρά και Ασώματα ενώ υποβλήθηκαν προτάσεις χρηματοδότησης για την κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης σε Κουλούρα, Ν. Νικομήδεια και Π. Λυκογιάννη.

Και δε σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά τα επόμενα χρόνια, μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής ακόμη περισσότερο στην πόλη και τα χωριά μας.

Ο Δήμος Βέροιας αλλάζει, προοδεύει, κοιτάζει μπροστά με σημαντικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν:

• Την ολοκλήρωση του έργου «Βιοκλιματικό – Πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην Παλιά Πόλη της Βέροιας, προϋπολογισμού 3.037.462€, που αναμένεται να αναβαθμίσει την εικόνα στις παραδοσιακές συνοικίες της πόλης

• Την ενοποίηση των χώρων του Βήματος Απ. Παύλου και του 3ου-14ου Δημοτικού Σχολείου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου προσκυνηματικού και πολιτιστικού κέντρου

• Την αστική παρέμβαση στην περιοχή της Βεργίνας, προϋπολογισμού 8.000.000€

• Την ανάπλαση της Πλατείας Πλατάνων και της οδού Κεντρικής

• Την ανακατασκευή της Πλατείας Ωρολογίου

• Την αξιοποίηση του κτηρίου των Παλαιών Δικαστηρίων που παραχωρήθηκε για χρήση στο Δήμο Βέροιας

• Την ολική πράσινη ανάπλαση των οδών Πιερίων

• Την κατασκευή νέων κυκλικών κόμβων που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας

• Την ανακατασκευή των παλιών εγκαταστάσεων των εκπαιδευτηρίων Τσαλέρα με σκοπό τη μετατροπή τους σ’ ένα σύγχρονο και λειτουργικό εκπαιδευτικό συγκρότημα

Παράλληλα, προχωράμε σε ένα εμβληματικό έργο που θα θέσει τη Βέροια στην κορυφή των επαρχιακών πόλεων με τις καλύτερες αθλητικές υποδομές.

Κι αναφέρομαι φυσικά στην κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου διεθνών προδιαγραφών και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην είσοδο της πόλης από Εγνατία.

Έναν χώρο που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τα αθλητικά σωματεία της πόλης να συνεχίσουν την τεράστια αθλητική παράδοση που έχουν χτίσει αλλά εξασφαλίζοντας μια υποδομή που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα και να αποτελέσει πόλο έλξης για την περιοχή.

Επιπλέον, προχωράμε στην κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου που θα αποτελέσει το σπίτι της ρυθμικής γυμναστικής κάτω από το Μπάσκετ της Εληάς, στηρίζοντας έμπρακτα τους αθλητικούς συλλόγους του χώρου που έχουν φέρει συνεχόμενες επιτυχίες για την πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, η νέα δημοτική περίοδος θα πάει την πόλη ακόμη πιο ψηλά και θα κάνει το δήμο μας πιο λειτουργικό και φιλόξενο από άκρη σε άκρη.Στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί τεράστιο αναπτυξιακό πυλώνα για την περιοχή μας, στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με πράξεις και έργα ουσίας τον αγροτικό κόσμο και τη γεωργική παραγωγή.

Μέχρι σήμερα, σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε και δρομολογήσαμε μια σειρά έργων και πρωτοβουλιών συνολικού προϋπολογισμού 4.875.172€ που περιελάμβαναν κυρίως έργα αγροτικής οδοποιίας και αρδευτικά δίκτυα.

Πιο συγκεκριμένα, υλοποιήσαμε ή δρομολογήσαμε:

• To έργο αγροτικής οδοποιίας Αγ. Γεωργίου

• Το έργο αγροτικής οδοποιίας Ν. Νικομήδειας

• Το έργο αγροτικής οδοποιίας Μαυροδενδρίου

• Το έργο αγροτικής οδοποιίας στο αγρόκτημα Τριλόφου

• Το έργο αγροτικής οδοποιίας Σφηκιάς-Ριζωμάτων

• Έργα αγροτικής οδοποιίας στα αγροκτήματα Μακροχωρίου, Λαζοχωρίου, Ταγαροχωρίου, Πατρίδας

• Το έργο άρδευσης Μέσης

• Το έργο κατασκευής αρδευτικών υποδομών Χαράδρας

• Μελέτη Αρδευτικού Δικτύου Αγ. Βαρβάρας – Άμμου

• Μεγέθυνση λιμνοδεξαμενής Συκιάς

Παράλληλα, καταθέσαμε σε Αναπτυξιακά Προγράμματα Ολοκληρωμένες Προτάσεις για Χρηματοδότηση νέων έργων συνολικού Προϋπολογισμού 2.732.388€ ενώ ωριμάζουμε μελέτες για νέα αρδευτικά έργα και έργα αγροτικής οδοποιίας ύψους 4.367.306€.

Επιπλέον, στοχεύουμε στην έξυπνη άρδευση που σημαίνει πλήρη αυτοματοποίηση όλου του αρδευτικού δικτύου του Δήμου Βέροιας η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρήσεων και τηλελέγχου των σημείων υδροληψίας μέσα από μια κεντρική πλατφόρμα τηλεχειρισμού όλων των αρδευτικών δικτύων.

Πρόκειται για μια καινοτόμα παρέμβαση που θα συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην εξοικονόμηση ενέργειας αφού θα ελέγχεται καλύτερα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα αντλιοστάσια και τις γεωτρήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Με αφορμή το τελευταίο θα ήθελα να τονίσω ότι για εμάς η μετάβαση προς μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον συνιστά τεράστια πρόκληση προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακής διαχείρισης ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι διαθέσιμοι πόροι και να εξοικονομήσουμε χρήματα και φυσικούς πόρους προς όφελος του Δήμου, των δημοτών και του περιβάλλοντος.

Ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική προτεραιότητα, εντάξαμε πρόσφατα το Δήμο Βέροιας στο δίκτυο των 80 ελληνικών πόλεων που θα εργαστούν προς την κατεύθυνση επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας - στο πλαίσιο της Αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030» μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ήδη έχουμε προβεί σε σημαντικές παρεμβάσεις στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα πετύχαμε:

• Να αναβαθμίσουμε ενεργειακά μεγάλο αριθμό σχολικών κτηρίων και τις εγκαταστάσεις του Φιλίππειου Κλειστού Γυμναστηρίου

• Να ολοκληρώσουμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

• Να υλοποιήσουμε το Σχέδιο Φόρτισης Οχημάτων Δήμου Βέροιας και να υποβάλουμε πρόταση για την προμήθεια 10 επιπλέον ηλεκτροκίνητων οχημάτων

• Να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Μικροκινητικότητας με την παράλληλη προμήθεια 36 κοινόχρηστων ποδηλάτων

• Να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Συστήματος μεγάλης ισχύος στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Βέροιας

Και το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά.

Προχωράμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του 10ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και Γυμνασίου-Λυκείου Ριζωμάτων μέσα από το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» και διεκδικούμε χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των υπόλοιπων σχολικών κτηρίων.

Σχεδιάζουμε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά κτήρια, όπου είναι εφικτό, για την ενεργειακή αυτονομία των κτηρίων και τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Προωθούμε την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων πολιτισμού. Και το σημαντικότερο όλων, δρομολογούμε την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED που θα μας επιτρέψει τα επόμενα χρόνια να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα που θα επενδύσουμε σε άλλες υποδομές και δράσεις.

Επιπλέον, διεκδικούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάκτηση πρασίνου με δενδροφυτεύσεις και βιοκλιματικές αναβαθμίσεις σχολείων και δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, όπως πλατείες, πάρκα και παιδικές χαρές.

Τέλος, στην κατεύθυνση βελτίωσης της διαχείρισης των αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας προωθούμε μεταξύ πολλών άλλων:

• Τη σύσταση γραφείου ανακύκλωσης – κυκλικής οικονομίας

• Τη δημιουργία Κέντρου Συλλογής & Αποθήκευσης Ανακυκλώσιμων Αποβλήτων

• Τη σταδιακή ανάπτυξη της διαχείρισης των Οργανικών Οικιακών Βιοαποβλήτων με πρώτο βήμα την τοποθέτηση ειδικών κάδων στις επιχειρήσεις παραγωγής υπολειμμάτων τροφίμων

• Την επέκταση του δικτύου συλλογής ειδικών κατηγοριών αποβλήτων

• Την ανάπτυξη δικτύου συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται αποκλειστικά από νοικοκυριά

• Την υιοθέτηση εφαρμογών και ευφυών συστημάτων στη διαχείριση των αποβλήτων με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης και της μείωσης του κόστους

Φίλες και φίλοι, Ήδη από την προηγούμενη θητεία μας είχαμε κάνει τα πρώτα βήματα ώστε η Βέροια σταδιακά να καταστεί τουριστικός πόλος, αξιοποιώντας την τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής αλλά και το απαράμιλλο φυσικό κάλος της.

Πλέον δεν αποτελεί υπερβολή ο ισχυρός ότι με μεθοδικότητα και σχέδιο βάλαμε τη Βέροια στον τουριστικό χάρτη της χώρας, καθιερώνοντας το brand «Discover Veria» με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω, δημιουργήσαμε το απαραίτητο προωθητικό έντυπο και ψηφιακό υλικό, συμμετείχαμε επί 7 συνεχόμενες χρονιές στην έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, χτίσαμε σχέσεις με τους επαγγελματίες του κλάδου μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων διασύνδεσης (b2b events) και υποστηρίξαμε τη προωθητική δράση Imathia Quality σε συνεργασία με την Π.Ε. Ημαθίας.

Και προχωράμε στην ίδρυση οργανισμού διοίκησης προορισμού (DMO) με σκοπό την αποτελεσματική και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη για όλη την Ημαθία σε συνεργασία με την ΑΝΗΜΑ και το Δήμο της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας. Ήδη προχωρήσαμε με τις σχετικές υπογραφές. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την καλύτερη οργάνωση του τουρισμού στην περιοχή μας.

Επιπλέον, προωθούμε την καθιέρωση του τοπικού μενού γεύσεων για την ανάδειξη της γαστρονομίας και των προϊόντων της περιοχής, που θα περιλαμβάνει τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές μαγειρικές συνταγές σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης γαστρονομίας, βασισμένο στην έρευνα και τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

δημιουργούμε δίκτυο ειδικών ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών, ύστερα από σχετική πρόταση χρηματοδότησης που υποβλήθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) για την ήπια αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Τέλος, στοχεύουμε στην κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας για την ανάδειξη της Βέροιας σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Κυρίες και κύριοι,

Ανάπτυξη όμως χωρίς κοινωνικό πρόσωπο δεν νοείται και δεν μπορεί να υπάρξει.

Είμαστε ιδιαίτεροι υπερήφανοι που τα τελευταία εννιά χρόνια σταθήκαμε δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από υποστήριξη.

Η κοινωνική αλληλεγγύη ήταν και παραμένει θεμελιώδης πολιτική μας αρχή.

Πάντα πιστεύαμε και το αποδείξαμε στην πράξη ότι ο Δήμος οφείλει να προσφέρει ευκαιρίες, αξιοπρέπεια και καταφύγιο σ’ εκείνους που έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρότερο και πιο άδικο πρόσωπο της ζωής.

Στην επόμενη θητεία μας θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να διευρύνουμε το δίκτυο αλληλεγγύης και τις υπηρεσίες που δημιουργήσαμε.

Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη, ενισχύουμε το υφιστάμενο καλά οργανωμένο δίκτυο κοινωνικών δομών και εγκαινιάζουμε νέες δομές για να πετύχουμε περισσότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξασφαλίσει τη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου, του ΚΕΠ Υγείας, του Κέντρου Κοινότητας – Παράρτημα ΡΟΜΑ, του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι ενώ δημιουργούμε επιπλέον Κέντρο Ένταξης Μεταναστών.

Έτσι, χτίζουμε τη Βέροια της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς όχι στα λόγια αλλά με πράξεις.

Φίλες και φίλοι, Επί εννιά χρόνια σκύψαμε το κεφάλι και εργαστήκαμε σκληρά για τη Βέροια και τις τοπικές μας κοινότητες.Αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Υπερπηδήσαμε εμπόδια και δυσκολίες.Για να προχωρήσουμε όμως ακόμη πιο ψηλά, χρειαζόμαστε την ανανέωση της εντολή σας.

Ο αγώνας είναι συλλογικός. Μαζί ξεκινήσαμε και μαζί θα συνεχίσουμε και την επόμενη μέρα. Είναι η κοινή μας μάχη για το αύριο του τόπου μας.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, αποφασίζουμε για το μέλλον μας.

Καλούμαστε να επιλέξουμε την πιο αξιόπιστη πρόταση και τον καλύτερο οδηγό στο δρόμο προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

Ζητάμε υπεύθυνα την εντολής σας ώστε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τη δική μας πρόταση για τη Βέροια που όλοι ονειρευόμαστε.

Με ευθύνη. Με συνέπεια και συνέχεια. Με σχέδιο και προγραμματισμό. Δυο φορές μας τιμήσατε με τη ψήφο σας. Γνωρίζω ότι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, μας έφερε η δική σας εμπιστοσύνη.

Θέλω να γνωρίζετε κι εσείς ότι για άλλη μια φορά θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνη σας.

Σας καλώ όλους, στην τελευταία στροφή του προεκλογικού μας αγώνα να δώσουμε τη μάχη ακόμη μια φορά μαζί, ενωμένοι.

Για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη Βέροια και τους πολίτες της.Για να προχωρήσουμε και πάλι μαζί, ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη πιο αποφασιστικά προς τη Βέροια του 2030.

Με αυτόν το στόχο βαδίζουμε προς τις κάλπες της Κυριακής.

Με αυτόν το στόχο θα πορευτούμε και την επόμενη μέρα.

Πάμε να κερδίσουμε κι αυτή τη μάχη ξανά μαζί.

Πάμε να συνεχίσουμε ακόμη πιο ψηλά.

Κλείνοντας κάλεσε και παρουσίασε τους υποψήφιους του συνδυασμού του, με ευχές για καλή επιτυχία «για μια νέα πορεία ακόμα πιο ψηλά».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...