Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας:  Οι αλλαγές του ΥΠΕΣ στους Δήμους, η περίπτωση της ΚΕΠΑ,  οι προσδοκίες για «αναπτυξιακό στίγμα» Βοργιαζίδη  και οι συνταξιούχοι της ΔΕΥΑΒ, μεταξύ των θεμάτων

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Οι αλλαγές του ΥΠΕΣ στους Δήμους, η περίπτωση της ΚΕΠΑ, οι προσδοκίες για «αναπτυξιακό στίγμα» Βοργιαζίδη και οι συνταξιούχοι της ΔΕΥΑΒ, μεταξύ των θεμάτων

-Σε ήπιο μετεκλογικό κλίμα με συγχαρητήρια και ευχές, η χθεσινή συνεδρίαση

Σε μετεκλογικό κλίμα έγινε χθες το απόγευμα η 35η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας για το 2023 που είναι σχεδόν η προτελευταία πριν από το τέλος της θητείας του Σώματος με την παρούσα σύνθεση. Το κλίμα ήταν ήπιο και χωρίς εντάσεις, με συγχαρητήρια σε όλους τους υποψήφιους που συμμετείχαν στον προεκλογικό αγώνα και ευχές σε όσους έχουν εκλεγεί για την επόμενη πενταετία.

Μάλιστα ο κ. Παύλος Παυλίδης, στον έκτακτη συνεδρίαση που προηγήθηκε, προέτρεψε τους νέους συμβούλους, τους επικεφαλής και τον δήμαρχο, στην επόμενη θητεία του νέου δημοτικού συμβουλίου να επικρατήσει υψηλότερο επίπεδο και πιο ουσιαστικός διάλογος, προς όφελος των πολιτών και της πόλης, καθώς, όπως είπε, οι αντεγκλήσεις και οι «πρακτικές του παρελθόντος» δεν βοηθούν.

Προσπάθεια για εξαίρεση της ΚΕΠΑ από την συγχώνευση με τον δήμο


Η τακτική συνεδρίαση ξεκίνησε με την αρχική τοποθέτηση του δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που τρέχουν αυτόν τον καιρό και αφορούν τους ΟΤΑ, εκτιμώντας ότι «μάλλον υπήρχαν ειλημμένες αποφάσεις γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται ο χρόνος που ήρθε αλλά και το αυστηρό χρονικό πλαίσιο που έθεσε το υπουργείο στους δήμους για τόσο μεγάλες αλλαγές».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΚΕΔΕ, που όπως εκτίμησε, δεν ελήφθησαν υπόψιν και υπογράμμισε την δυσαρέσκεια των δημάρχων για την συγχώνευση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των κοινωφελών επιχειρήσεων στον κεντρικό κορμό των δήμων. Πιο συγκεκριμένα, ως προς τον δήμο Βέροιας, αναφέρθηκε στην ΚΕΠΑ, για την εξαίρεση της οποίας, όπως είπε, η δημοτική αρχή θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να μην συγχωνευτεί με τον Δήμο. «Είναι γνωστό και το έργο και η αναγνωρισιμότητα αλλά και οι διαφορές που έχει η ΚΕΠΑ με έναν πολυσχιδή Οργανισμό όπως είναι ο δήμος», τόνισε και ενημέρωσε ότι το θέμα θα επανέλθει αναλυτικότερα σε επόμενη συνεδρίαση. Ο κ. Βοργιαζίδης εκτίμησε ότι με το ΚΑΠΑ είναι μία συνένωση που μπορεί να γίνει πιο ομαλά, χωρίς προβλήματα, όμως με την ΚΕΠΑ δημιουργείται θέμα.

Αναφέρθηκε επίσης στον αριθμό των αντιδημάρχων που προβλέπει το νέο ν/σχ με πληθυσμιακά κριτήρια, «βάζοντας όλους τους δήμους στον ίδιο κουβά ενώ υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάλογα με την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες που έχει ο κάθε τόπος. Δυστυχώς μία φορά ακόμα έγινε ένας νόμος με βάση τα δεδομένα Αθηνών και Θεσσαλονίκης και όχι των δήμων όπως είμαστε εμείς», είπε και συνέχισε «αποχαιρετώντας» από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, την μηχανικό Μαρούλα Γεωργιάδου «που ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα, ήταν ο εγκέφαλος και το μυαλό της υπηρεσίας από την οποία περνούσαν όλα τα θέματα του Δήμου, σε ένα νευραλγικό πόστο όπως ο προγραμματισμός». Όπως είπε, βοήθησε και τους αιρετούς αλλά και συναδέλφους μηχανικούς σε ότι ζήτησαν.

Τοποθετήσεις

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Παυλίδης που συγχάρηκε για την εκλογή τους νέους δημοτικούς συμβούλους και τη δημοτική αρχή και ευχήθηκε να γίνουν καλά πράγματα στον Δήμο. «Εμείς θα είμαστε συνδημότες και στο μέλλον και ως πολίτης θα επιθυμούσα να αφήσετε ένα στίγμα με κάποιο μεγάλο στρατηγικό έργο στην πόλη», τόνισε απευθυνόμενος στον επανεκλεγέντα δήμαρχο. Ευχήθηκε να μην μείνουν εκκρεμή στην επόμενη θητεία τα έργα που διάβασε στα προγράμματα και εξέφρασε την επιθυμία, τα επόμενα χρόνια να δει ένα έργο όπως το ρολόι, έναν νέο περιφερειακό, ένα μεγάλο έργο που θα αφήσει κάτι στην πόλη. «Ο κόσμος θυμάται τους δημάρχους που αφήνουν το στίγμα τους» τόνισε και ζήτησε επίσης το νέο δημοτικό συμβούλιο να δει και τον κανονισμό του Σώματος.

«Η αυτοδιοίκηση ήταν ο νικητής των εκλογών, κρίθηκαν όλοι και όλα», είπε ο Αντώνης Μαρκούλης, ευχόμενος στο νέο δημοτικό συμβούλιο να έχει μία παραγωγική θητεία ενώ αναφέρθηκε και καταδίκασε τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Γάζας και τις επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό, υπερθεματίζοντας στην πρόταση του Κυριάκου Θεοδωρίδη για την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος.

Ο Δημήτρης Τσανακτσίδης συγχάρηκε τους εκλεγμένους συμφωνώντας ότι πρέπει να μείνει ένα αναπτυξιακό στίγμα στην πόλη και ρώτησε τι θα γίνει τα Χριστούγεννα στη Βέροια ζητώντας από την δημοτική αρχή να φροντίσει για τον στολισμό ώστε να μείνει ο κόσμος στην πόλη.

Ο κ. Μελιόπουλος αναφέρθηκε στην μία μόνο έδρα που πήρε η ΛΑΣ λόγω των συσχετισμών, αλλά όπως είπε, «οι αγώνες είναι μπροστά και θα φροντίσουμε και στην επόμενη θητεία να μη σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, θα συνεχίσουμε να βάζουμε θέματα για τις ανάγκες των πολιτών και ας μη μας απαντάτε». Ρώτησε επίσης αν έχουν γίνει έλεγχοι ενόψει του χειμώνα στα σχολεία και αν καλύπτονται οι ανάγκες θέρμανσης. Ο δήμαρχος ρώτησε τον κ. Μελιόπουλο εάν θυμάται κάποια χρονιά που δεν έγινε συντήρηση σχολείων ή δεν είχε πετρέλαιο κάποιο σχολείο και ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ, απάντησε «είμαστε εδώ για να ρωτάμε και όχι για να απαντάμε».

«Αντί να μιλάμε για αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης εμείς πάμε αντίθετα», σχολίασε ο Κυριάκος Θεοδωρίδης και συγχάρηκε την παράταξη του δημάρχου για την εκλογική επιτυχία «παρότι πολλά προβλήματα του δήμου δεν λύθηκαν ή επιδεινώθηκαν», όπως είπε κάνοντας παράλληλα μία αυτοκριτική της προσωπικής του λειτουργίας ως δημοτικός σύμβουλος στην τετραετία που τελειώνει.

Ο Κώστας Παλουκίδης συγχάρηκε τον δήμαρχο και τον συνδυασμό του για τη νίκη, ευχαρίστησε τους δημότες που στήριξαν την παράταξή του και τους υποψηφίους του «Ισχυρού Δήμου» που έγιναν σαν μία οικογένεια κατά την προεκλογική περίοδο, όπως είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα περάσουμε τέλεια στην επόμενη πενταετία».

«Η προεκλογική περίοδος δεν ήταν γεμάτη χαμόγελα και αγγελικά πλασμένη», σχολίασε χωρίς να επεκταθεί, ο Βασίλης Παπαδόπουλος , ενώ ο Αλέκος Τσαχουρίδης ενημέρωσε ότι η πόλη θα στολιστεί και φέτος όπως και πέρσι, με κάποιες προσθήκες ανάλογα και με τα οικονομικά του δήμου. Όσον αφορά στα σχολεία είπε ότι είναι απόλυτα ασφαλή και ότι ελέγχονται και για την πυρασφάλεια και για τους καυστήρες.

Ο Λάζαρος Ασλανίδης ενημέρωσε για την έκθεση «Φιλοξενια 2023» στην οποία συμμετέχει ο δήμος Βέροιας, στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο περίπτερο 13, με την παρουσίαση του μενού gastronomy.

Για την συγχώνευση της ΚΕΠΑ στο δήμο ο Κώστας Ρίζος θύμισε το ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου με το οποίο ζητείται η απόσυρση της καταστροφικής για τον Φορέα διάταξης, όπως υπογράμμισε. «Ζητούμε με τεκμηριωμένη αιτιολόγηση την εξαίρεση της ΚΕΠΑ» τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της πόλης.

«Υπάρχουν τραγικά γεγονότα δίπλα μας, έχουμε μία ανθρωπιστική κρίση, επιβάλλεται άμεσα η λήξη των εχθροπραξιών και μία ειρηνική λύση», ανέφερε ο Θανάσης Δέλλας ενώ συγχάρηκε τους εκλεγέντες και ευχαρίστησε τους συντοπίτες του για την εκλογή του στη Μακεδονίδα.

Ο Στέργιος Διαμάντης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στο συνδυασμό του δημάρχου και συνέβαλαν στην νίκη της παράταξής και αναφέρθηκε σε ένα θέμα που αφορά εργαζόμενους της ΔΕΥΑΒ που ενώ είχαν βγει για συνταξιοδότηση, συνέχισαν να εργάζονται και να λαμβάνουν κανονικά και τον μισθό τους και το 70% της σύνταξής του, ενώ σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την Επιχείρηση. Ο κ. Διαμάντης είπε ότι οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα αλλά δεν δικαιώθηκαν. «Ζήτησα να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι που βγήκαν στη σύνταξη και έκανα εξώδικο βασισμένο στον Οργανισμό. Δικαιώθηκα ως πρόεδρος και πλέον πρέπει να συνεχίσουμε βάσει νόμου για επιστροφή των επιπλέον χρημάτων που πήραν μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης τους, εφόσον δεν έκαναν αίτηση να συνεχίσουν την εργασία τους, αλλά με το πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο. Δυστυχώς δεν κάναμε δημοτικό συμβούλιο αυτούς τους μήνες, περίμενα να βγει η απόφαση και το πλήρωσα προεκλογικά, γιατί κάποιοι έλεγαν ότι τους απέλυσε ο πρόεδρος. Λάθος, απλά διαφύλαξα την ΔΕΥΑΒ και τον εαυτό μου», τόνισε.

Κλείνοντας, στα προ ημερήσιας, η Συρμούλα Τζήμα πήρε τον λόγο και στην σύντομη τοποθέτησή της, περιορίστηκε στα συγχαρητήρια προς όλους τους συναδέλφους της για την εκλογή τους, ευχόμενη καλή θητεία στο νέο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας.

Της έκτακτης συνεδρίασης προηγήθηκε η έγκριση της έκθεσης πεπραγμένων της οικονομικής επιτροπής δήμου Βέροιας για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ με πρόταση του Αλ. Τσαχουρίδη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παναγιώτη Μουρατίδη (Πανούλη) μέλους και χορευτή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και του Χρήστου Κεφτέ, προέδρου του Πολυδενδρίου.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...