Αποστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας στην Αλβανία -  Επίσκεψη σε ελληνικά σχολεία και στο στρατιωτικό νεκροταφείο των πεσόντων του ‘40 (Φωτογραφίες - βίντεο)

Αποστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας στην Αλβανία - Επίσκεψη σε ελληνικά σχολεία και στο στρατιωτικό νεκροταφείο των πεσόντων του ‘40 (Φωτογραφίες - βίντεο)

Το σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας διοργάνωσε αποστολή στην Αλβανία, στην περιοχή του Αργυροκάστρου και των Αγ. Σαράντα, με σκοπό την επίσκεψη σε ελληνικά σχολεία και την παράδοση υλικού που αγοράστηκε και συγκεντρώθηκε από τον σύλλογο για την ενίσχυση των σχολείων.


Παράλληλα έγινε ένα οδοιπορικό σε σημαντικές πόλεις και μνημεία της περιοχής, που έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο του Δ.Σ.Β. Στέργιο Σουροβίκη, που ήταν επικεφαλής, μέλη του Δ.Σ., δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους, φίλους και μέλη των οικογενειών τους, μια ομάδα περίπου 35 ατόμων, να βιώσουν ένα μοναδικό διήμερο.


Η πρώτη στάση έγινε στην περιοχή της Δρόπολης, στο υπό ανακαίνιση ενιαίο σχολείο του ελληνόφωνου χωριού Βουλιαράτες, όπου η διευθύντριά του Νατάσα Κουτσού και ο υπάλληλος του προξενείου Αργυροκάστρου Βασίλης Κουτσός υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη την αποστολή από την Βέροια, τους ξενάγησαν στις αίθουσες και τους ανέφεραν στοιχεία για την εξέλιξη της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή. Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρέλαβαν το υλικό που αγόρασε και συγκέντρωσε ο Δ.Σ.Β.(τάμπλετ, εκτυπωτής, γραφική ύλη, λογοτεχνικά βιβλία), αλλά αυτό που ανέφεραν ότι θα ενθουσιάσει τα παιδιά είναι οι καινούργιες μπάλες, αφού το σχολείο είχε ελλείψεις υλικού για τις αθλοπαιδιές. Στην συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε το κεφαλοχώρι Δερβιτσάνη, όπου εκτός από το σχολείο προσκύνησαν την ιστορική εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1870.


Εκεί όμως που η συγκίνηση ξεχείλισε ήταν στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών του Έπους του 1940 στο χωριό Βουλιαράτες. Τα μέλη της αποστολής άναψαν το κεράκι τους στο εκκλησάκι, μίλησαν με την κα Μπάκου που είναι η φύλακας και φροντίζει το κοιμητήριο, περπάτησαν ανάμεσα στους τάφους των πεσόντων και στο τέλος της επίσκεψης ο πρόεδρος κ. Σουροβίκης κατέθεσε φανερά συγκινημένος δάφνινο στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο.


Η αποστολή το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφθηκε το Αργυρόκαστρο, πόλη προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, το ιστορικό κέντρο της οποίας αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO.


Το πρωί της Κυριακής η αποστολή επισκέφθηκε την αρχαία πόλη του Βουθρωτού, ίσως το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της Αλβανίας.


Πρόκειται επίσης για Περιουσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε έναν διεθνή υδροβιότοπο RAMSAR, όπου συνυπάρχουν τα ιστορικά μνημεία, η φύση και τα τοπία. Αξιοσημείωτα στην αρχαία πόλη τα μοναδικά στοιχεία της ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής εποχής που συνυπάρχουν στο μνημείο και δείχνουν το πέρασμα τους στην πορεία των αιώνων.


Το πρόγραμμα και η οργάνωση της αποστολής του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας έγινε σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο ΤΣΕΑΣ, που μετέφερε την αποστολή, φρόντισε την συνοδεία επίσημου ξεναγού όλες τις ημέρες, ενώ ο επαγγελματισμός του Λάκη και Δημήτρη Τσέα εξασφάλισαν ένα ξεκούραστο και πλήρες ταξίδι χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

























































Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...