Εχέγγυα απέναντι στο σύνδρομο της δεύτερης τετραετίας

Εχέγγυα απέναντι στο σύνδρομο της δεύτερης τετραετίας

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου*

Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές απέδειξαν ότι, παρά τις όποιες εντυπώσεις δημιούργησε η δεύτερη Κυριακή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ουσιαστικά παίζει χωρίς αντίπαλο. Αυτό αποτυπώθηκε με ιδιαίτερα εκκωφαντικό τρόπο κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, όπου πέραν της εμβέλειας των προσώπων επαναβεβαιώθηκε και η αδιαμφισβήτητη πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που στήριξε τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Τούτο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν μηνύματα της κοινωνίας, τα οποία χρήζουν επεξεργασίας και ανάλυσης. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα -που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι το αίτημα των πολιτών για εγρήγορση στην υπέρβαση χρόνιων παθογενειών.

Η αλήθεια είναι ότι η νέα κυβερνητική θητεία της ΝΔ, μετά τις διπλές θριαμβευτικές εκλογές Μαΐου-Ιουνίου, αν και ξεκίνησε με τους ευνοϊκότερους οιωνούς, ταχύτατα βρέθηκε ενώπιον ενός καταιγισμού δυσάρεστων γεγονότων.

Αρχικώς, ήταν οι εκτεταμένες πυρκαγιές που κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις στην ελληνική επικράτεια, κυρίως στη Ρόδο και στον Έβρο. Ακολούθησαν οι ακόμη πιο καταστρεπτικές πλημμύρες από τις καταιγίδες Daniel και Helias στη Θεσσαλία. Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί είναι δυσθεώρητες και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, εργασία και χρήματα για να αποκατασταθούν. Η ενσυναίσθηση και, κυρίως, η αποτελεσματικότητα όσων έχουν θέσεις ευθύνης κρίνονται καθημερινά στην πράξη.

Το ίδιο διάστημα μια σειρά συμβάντων συντάραξαν την κοινή γνώμη, όπως η άγρια δολοφονία άτυχου νεαρού φιλάθλου από ορδές Κροατών νεοναζί χούλιγκαν, που ανενόχλητοι διέσχισαν οδικώς τη χώρα. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάστηκαν οι εξ ανατολών μεταναστευτικές ροές τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου. Στα παραπάνω, προσθέστε τον υψηλό πληθωρισμό των τροφίμων, όπως και την εκτόξευση στις τιμές των καυσίμων, που συμπιέζουν ασφυκτικά το μέσο νοικοκυριό.

Αναμφίβολα, οι αιτίες για τα παραπάνω αρνητικά φαινόμενα ποικίλουν. Αφενός, αντικειμενικά αίτια, όπως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και η αδυναμία γρήγορης προσαρμογής σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ή οι εσκεμμένες πολιτικές που ασκούν χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, και η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή που κρατούν ψηλά τις τιμές της ενέργειας.

Ωστόσο, υπάρχουν και αίτια που έχουν να κάνουν με χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Η ανεπάρκειά του να ανταποκριθεί σε συνθήκες κρίσης, η αναποτελεσματικότητα σε μακροχρόνιο σχεδιασμό και εκτέλεση ζωτικών έργων για την προστασία από φυσικές καταστροφές, η ανικανότητα ταχείας αξιολόγησης του βαθμού επικινδυνότητας μιας κατάστασης και η αδιαφορία για την καλύτερη δυνατή επιτέλεση του καθήκοντος από πλευράς ορισμένων δημοσίων λειτουργών, είναι πρώτες στη λίστα των παθογενειών.

Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη δεύτερη αυτή τετραετία που της εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός, έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο έργο. Να ανασυγκροτήσει το κράτος, να διορθώσει λάθη δεκαετιών, να στηρίξει τους πολίτες σε μια δυσχερή καθημερινότητα, είτε αυτή διεξάγεται στα λασποτόπια του θεσσαλικού κάμπου είτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο στόχος είναι δύσκολος, όμως, η κυβέρνηση -όπως ήδη προείπα- γνωρίζει ότι «παίζει μόνη της μπάλα», και αντίπαλός της είναι μόνον τα προβλήματα. Στην παρούσα φάση, ελλείψει σοβαρής αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει τίποτε που να εμποδίζει τη λήψη γενναίων αποφάσεων. Και αυτό είναι που περιμένουν οι πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών συμπαθειών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πανηγυρική επανεκλογή του για δεύτερη θητεία στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ξεπεράσει τη βαριά σκιά του ονόματος που κληρονόμησε. Επιπλέον, απέδειξε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και δεν διστάζει να αναγνωρίσει αστοχίες και να προβεί σε διορθώσεις. Κι αυτά είναι εχέγγυα ότι δεν θα επιτρέψει φαινόμενα μεταρρυθμιστικού εκφυλισμού και έπαρσης -που συχνά εμφανίστηκαν ως σύνδρομο και στιγμάτισαν κατά τη δεύτερη θητεία τους κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης- να χαρακτηρίσουν τη δική του δεύτερη τετραετία.

*Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης

της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...