Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Του Παύλου Δ.

Πυρινού

Ο Σύλλογος «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου» ιδρύθηκε το έτος 2013 από μία μικρή ομάδα της κίνησης ενεργών πολιτών της Βέροιας με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση του ποταμού.

Στο διάστημα των 10 ετών, περίπου, τα Διοικητικά Συμβούλια πέτυχαν αρκετά και μεθόδευσαν να πετύχουν ακόμη περισσότερα.

Κατόρθωσαν να διατηρήσουν προσβάσιμη την ανατολική όχθη, μήκους, περίπου, 1300 μέτρων, οργάνωσαν διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά (ανώτερες τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους ως προς το ποτάμι Τριπόταμος και το πέτυχαν με τον έξυπνο και αποτελεσματικό αυτό τρόπο, ανέδειξαν, κατά τον καλύτερο τρόπο, την ανάδειξη και αξιοποίηση του ποταμού Τριποτάμου.

Ο Τριπόταμος έγινε μέρος της καθημερινότητας των πολιτών και όχημα για την ανάπτυξη της πόλης μας.

Στην τελευταία εκλογική ανάδειξη των μελών του νέου Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου Βέροιας» αναδείχθηκαν τα εξής μέλη:

Παπακανάκης Πάρης, Πρόεδρος

Μαυροκεφαλίδης Γιάννης, Αντιπρόεδρος

Ασλάνογλου Νίκος, Γραμματέας

Μαυροκεφαλίδης Δημήτριος, Ταμίας

Γρηγοριάδου Σιουκιούρογλου Αναστασία, Υπεύθυνη δράσεων

Κάκαρης Γεώργιος, Υπεύθυνος επιστημονικού αρχείου

Κελεπούρης Νίκος, Υπεύθυνος δράσεων

Ένα πολύ καλό Συμβούλιο με πρόεδρο την εμβληματική και δραστήρια πνευματική προσωπικότητα, εκπαιδευτικό και συγγραφέα, τον Πάρη Παπακανάκη και τα καταξιωμένα μέλη του.

Το νέο Συμβούλιο στηριζόμενο στα όσα έπραξαν τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο: Ανέδειξαν τα προβλήματα του ποταμού Τριποτάμου με θαυμαστό τρόπο.

-Με μία εντυπωσιακή τοιχογραφία που ολοκληρώθηκε σε τοίχο που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Τριποτάμου, κοντά στην πεζογέφυρα της οδού Θερμοπυλών, δημιουργία του Βεροιώτη καλλιτέχνη Θέμη Κωνσταντινοπούλου, ύστερα από συνεργασία που είχε με το Σύλλογο «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου Βέροιας» και το Δήμο Βέροιας που με υπενθυμίζει «την χαμένη αρμονία του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον».

-Το Διοικητικό Συμβούλιο «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου Βέροιας, επιμελήθηκε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για γνωριμία, ευαισθητοποίηση και αγάπη για το ποτάμι μας και δόθηκε στην διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας.

Ενθαρρυντικό, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Τριπόταμος, το ποτάμι της Βέροιας» πάνω από 1000 μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς.

Για το σκοπό αυτό εκδόθηκαν από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου «Φίλοι του Τριποτάμου Βέροιας» δύο βιβλία με τον τίτλο «Ο Τριπόταμος, το ποτάμι της Βέροιας» (βιβλίο Δασκάλου, σελ. 68, βιβλίο μαθητών σελ. 104).

Το βιβλίο του Δασκάλου γράφτηκε από τον Πάρη Παπακανάκη, έναν πολύ πετυχημένο εκπαιδευτικό που συντέλεσε και συντελεί στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη της πόλης μας με τις αξιόλογες αρθρογραφίες του και από την σύντροφό του Μαρία Μπαρμπαρούση, εκπαιδευτικό που έχει πολλές πνευματικές ανησυχίες και ικανότητες στη συγγραφή βιβλίων εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Προτείνονται από τους ανωτέρω συγγραφείς στους δασκάλους: οι επί μέρους στόχοι, ο χρόνος διδασκαλίας, ενδεικτικές κατευθύνσεις και οδηγίες για την υλοποίηση της κάθε δραστηριότητας του περιβαλλοντικού προγράμματος.


Είναι άξιοι συγχαρητηρίων για το επιστημονικό τους επίτευγμα που προϋποθέτει ειδική επιστημονική κατάρτιση, ειδικές γνώσεις περιβαλλοντολογίας και ευρύτερης βιβλιογραφίας.

Το βιβλίο του μαθητή γράφτηκε από τους δύο ανωτέρω συγγραφείς και τους Νίκο Ασλάνογλου και Γιάννη Μαυροκεφαλίδη, αντίστοιχα γραμματέα και ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου.

Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που με έξυπνο τρόπο ερωτήσεων στα Φύλλα Εργασιών, στηριζόμενο σε πολύ καλή βιβλιογραφία-πηγές, βοηθάει τους μαθητές-μαθήτριες, με τη βοήθεια του Δασκάλου πως ο Τριπόταμος διαμορφώνει το περιβάλλον, πως το νερό είναι στοιχείο πολιτισμού, τη σχέση του νερού με το κλίμα, πόσο ωφέλιμος είναι για το πότισμα του κάμπου, πω μπορεί να συντελέσει στην παραγωγή ρεύματος, να γίνει τόπος επίσκεψης και αναψυχής κ.α.

Όλοι όσοι δούλεψαν και για το βιβλίο του Μαθητή, είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Η επιμέλεια και η εκτύπωση της έκδοσης είναι ευγενική χορηγία των εκδόσεων Super Course και των Κ.Ξ.Γ. Λέξις.

Ευχαριστίες στους:

Τζημαντάκου Στέλλα, Δρίζη Νικόλα, Σίμπου Σοφία, Οικονόμου Απόστολο, Αλεξίου Σπύρο για την τεχνική υποστήριξη του παρόντος εκπαιδευτικού υλικού.

Πρέπει όλοι να συμπαρασταθούμε στο έργο που ανέλαβε ο Σύλλογος «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμος Βέροιας» για να φέρει σε πέρας την ανάδειξη του Τριποτάμου με απώτερο σκοπό την ωφέλεια όλων μας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2 – 7 Μαΐου

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2...

Κλειστά θα παραμείνουν από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου έως...

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους...

Τρεχούμενα νερά γλυκαίνουν το αυτί σου  και ο ήχος ...

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...