Μετά από επιχειρηματολογία στο δημοτικό συμβούλιο - Απόφαση αποστολής αιτήματος στο Υπουργείο για την εξαίρεση της Κ.Ε.Π.Α. από την συγχώνευση των ΝΠΔΔ στους δήμους

Μετά από επιχειρηματολογία στο δημοτικό συμβούλιο - Απόφαση αποστολής αιτήματος στο Υπουργείο για την εξαίρεση της Κ.Ε.Π.Α. από την συγχώνευση των ΝΠΔΔ στους δήμους

Επι της υποβολής αιτήματος στο Υπ. Εσωτερικών για την εξαίρεση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) Δήμου Βέροιας από το άρθρου 29 του ν.5056/2023 περί κατάργησης ΝΠΔΔ και Κοινωφελών Επιχειρήσεων και την συγχώνευσή τους στους δήμους, εκλήθη να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας στην χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση (Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023) στο δημαρχείο.

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, αναφέρθηκε σύντομα στο εισηγητικό που αιτιολογεί επαρκώς όπως είπε, την μη συνένωση της ΚΕΠΑ με τον Δήμο, τονίζοντας ότι θα ήταν καλό η απόφαση να είναι ομόφωνη προς ενίσχυση του αιτήματος. Περισσότερα στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος για την λειτουργία και τα οικονομικά του Φορέα, το εργασιακό δυναμικό και τον μεγάλο αριθμό των εκδηλώσεων που χαρακτηρίζουν εδώ και χρόνια τις δράσεις της ΚΕΠΑ.

Πλεονεκτήματα αυτόνομης

λειτουργίας της ΚΕΠΑ

Στο εισηγητικό αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία και στο δια ταύτα του αιτήματος, σημειώνεται: «Η επί δεκαετίες παραγωγή έργου από την ΚΕΠΑ σε όλα τα στάδια της παρουσίας της στα πολιτιστικά πράγματα του Δήμου Βέροιας, αλλά και ευρύτερα, αναγνωρίζεται από εγνωσμένου κύρους φορείς, σε Παράρτημα ΙV επισυνάπτονται σχετικές επιστολές φορέων. Το προσωπικό της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας (ΚΕΠΑ) εργάζεται με βάση την εργατική νομοθεσία και τις διατάξεις που διέπουν τα Ν.Π.Ι.Δ. Η εργασία του είναι ίδια με την εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Ως εκ τούτου δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τις συνθήκες εργασίας στους ΟΤΑ. Η εργασία του περιλαμβάνει απογευματινές ώρες απασχόλησης στην γραμματεία της επιχείρησης για την είσπραξη διδάκτρων των τμημάτων από υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν την ειδικότητα ταμεία. Ακόμη περιλαμβάνει απασχόληση τεχνικών σε βραδινές και πολλές φορές μεταμεσονύχτιες ώρες για εκδηλώσεις, συναυλίες, τόσο σε στεγασμένους χώρους της επιχείρησης, όσο και σε δημόσιους χώρους, χειμώνα καλοκαίρι, μορφή που δεν είναι συμβατή με συνθήκες εργασίας στους ΟΤΑ και τον τρόπο εργασίας προσωπικού με κανόνες Δημοσίου Δικαίου και δημοτικών υπαλλήλων. Κατά συνέπεια θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι οποίες απαιτούν άλλες συνθήκες εργασίας από αυτές του Δημόσιου Τομέα.

Οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις διοικούνται, πέρα από το Δ.Σ και τον Πρόεδρο του, από Διευθυντές είτε επί θητεία είτε με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Οι Διευθυντές προσλαμβάνονται με προκήρυξη στην οποία τίθενται τα προσόντα τους, που κυρίως θα πρέπει να αφορούν στην πολιτιστική διαχείριση και την οργάνωση και διοίκηση πολιτιστικών επιχειρήσεων. Τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να γίνει από τους ΟΤΑ. Στην περίπτωση ενσωμάτωσης της Δημοτικής Επιχείρησης στον Δήμο, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτισμού που θα δημιουργηθεί θα προέρχεται από την ιεραρχία του προσωπικού του Δήμου, χωρίς να έχει προφανώς τις ικανότητες που είναι απαραίτητες για την Διεύθυνση Πολιτισμού. Μια πολιτιστική κοινωφελής δημοτική επιχείρηση όπως η ΚΕΠΑ, πρέπει να έχει Διευθυντή εξειδικευμένο στο αντικείμενο της πολιτιστικής διαχείρισης και της οργάνωσης και παραγωγής πολιτιστικών δράσεων.

Η διαχείριση των πολιτιστικών δράσεων, λόγω της φύσης τους, παρουσιάζουν συχνά ανατροπές και έκτακτες απαιτήσεις (οικονομικές, οργανωτικές, τεχνικές), οι οποίες απαιτούν την λήψη απόφασης άμεσα, σε επίπεδο Δ/κού Συμβουλίου της επιχείρησης, ενώ οι κατεπείγουσες απαιτήσεις που προκύπτουν αντιμετωπίζονται από τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή της επιχείρησης. Αυτό, όπως είναι κατανοητό δεν μπορεί να γίνει από την δυσκίνητη, γραφειοκρατική και χρονοβόρα λειτουργία των ΟΤΑ, που απαιτεί πολλές φορές αποφάσεις σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου.

Η είσπραξη των εσόδων με βάση τον ετήσιο προϋπολογισμό της επιχείρησης αγγίζει σχεδόν το 100% όπως φαίνεται στα σχετικά παραπάνω γραφήματα, ενώ είναι γνωστό ότι τα αντίστοιχα ποσοστά στους ΟΤΑ είναι πολύ χαμηλότερα. Συνέπεια αυτού θα είναι η απώλεια εσόδων.

Η ΚΕΠΑ Δ.Βέροιας παρόλες τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού της έχει αρκετά ικανοποιητική στελέχωση σε προσωπικό, τόσο διοικητικό-οικονομικό όσο και τεχνικό. Συστεγάζεται στους ίδιους χώρους με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, το οποίο είναι υποστελεχωμένο και δεν έχει δική του στέγη. Οι χώροι στους οποίους συστεγάζονται οι δύο φορείς ανήκουν κατά χρήση στην ΚΕΠΑ, η οποία φροντίζει για την λειτουργία και συντήρησή τους. Τυχόν ενσωμάτωση του προσωπικού της ΚΕΠΑ στην δομή του Δήμου Βέροιας θα δυσκολέψει την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΔΗΠΕΘΕ κατά την διάρκεια της παραγωγής του και θα καταστήσει την πραγματοποίησή της προβληματική. Διότι το προσωπικό της ΚΕΠΑ συνδράμει στο ελάχιστο προσωπικό του ΔΗΠΕΘΕ σε αυτές.

Η εμπειρία έδειξε ότι συγκεκριμένα ο πολιτισμός πρέπει να λειτουργεί αυτοτελώς ώστε να ευκολύνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, η παραγωγή, η διαχείριση των «προϊόντων» και των υπηρεσιών τους. Αν αυτό δε γίνει αποδεκτό, η υπερσυγκέντρωση αντικειμένων σε μια ενιαία δομή (δήμος), θα δημιουργήσει νομοτελειακά ένα δυσκίνητο και υδροκεφαλικό οργανισμό, ανίκανο να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επιπρόσθετα, η συνύπαρξη ετερόκλητων αντικειμένων σε μια δομή προκαλεί προβλήματα στη διοικητική διάρθρωσή της με αποτέλεσμα η υποστήριξη τους να είναι ελλιπής».

Με βάση την παραπάνω επιχειρηματολογία ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις συμβούλων, ενώ παρών στη συζήτηση του θέματος ήταν και ο βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Κοτίδης, που δήλωσε την στήριξή του στο αίτημα εξαίρεσης., τονίζοντας ότι οι συγχωνεύσεις θα φέρουν μαρασμό της ΚΕΠΑ που έχει ένα ζωηρό πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη.

Τοποθετήσεις


Ο Παύλος Παυλίδης εκτίμησε ότι και παλαιότερες συγχωνεύσεις νομικών προσώπων στους δήμους έγιναν ομαλά και ότι πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό επιχείρημα εξαίρεσης για την ΚΕΠΑ απέναντι στον νόμο. Κρίνοντας ότι το προσωπικό δεν κινδυνεύει, ότι οι εκδηλώσεις θα γίνονται κανονικά και τα εισηγητικά θα έρχονται προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος κινδυνολογίας, δεν υπάρχει μοναδικός λόγος εξαίρεσης και τα όποια προβλήματα θα λυθούν στην εξέλιξη της λειτουργίας τους. «Θα ψηφίσω αυτό που επιχειρείται από την κυβέρνηση γιατί δεν βρίσκω βλαπτικό λόγο», τόνισε.

Ο δήμαρχος υπενθύμισε την δυνητική διάταξη που λέει: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από αίτηση του οικείου δημοτικού συμβουλίου που υποβάλλεται έως την 15η.11.2023 και συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, δύναται να εξαιρεθούν από την κατάργηση των άρθρων 27 και 29 νομικά πρόσωπα, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογεί την ανωτέρω εξαίρεση», ζητώντας να ληφθεί υπόψιν του Σώματος, παρότι είναι γνωστή η δυσκολία της εξαίρεσης, όπως είπε.

Ο κ. Μελιόπουλος τάχθηκε υπέρ της εξαίρεσης της ΚΕΠΑ τονίζοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματικούς ομίλους να κερδοσκοπούν σε βάρος των δημοτών ενώ και ο Γιάννης Τσαναξίδης, εκτίμησε ότι όλα οδηγούν σε περικοπές για να ενισχυθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Υπέρ της αυτοτελούς λειτουργίας της ΚΕΠΑ τάχθηκε η Συρμούλα Τζήμα, τονίζοντας ότι η υπερσυγκέντρωση ετερόκλητων αντικειμένων στους δήμους φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Την εξαίρεση της ΚΕΠΑ από τις συγχωνεύσεις υποστήριξε θερμά και ο Γιώργος Μιχαηλίδης, που θήτευσε ως πρόεδρος στην Επιχείρηση και γι αυτό, όπως είπε, μπορεί να κατανοήσει την λειτουργικότητα αλλά τον καινοτόμο ρόλο της στην πόλη. «Η θέση μας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη και ομόφωνη, ώστε να πάμε σαν μια γροθιά», τόνισε.

Ο κ. Γουλτίδης τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου της κυβέρνησης εκτιμώντας ως θετικό ότι όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο και ότι εξασφαλίζονται κανονικά οι υπάλληλοι της ΚΕΠΑ.

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία με υπέρ από όλους τους παρόντες συμβούλους, πλην Παυλίδη, Γουλτίδη και Στεφανόπουλο που καταψήφισαν το αίτημα της εισήγησης.

Να σημειωθεί ότι εάν δεν επιτευχθεί η εξαίρεση της ΚΕΠΑ από το Υπουργείο, η επιχείρηση λύεται αυτοδικαίως, όπως το ΚΑΠΑ και οι σχολικές επιτροπές, στο τέλος της χρονιάς.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...