ΤΟΠΙΚΑ

Η διαχείριση των υδάτων στον αγροτικό τομέα, υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης, στο επίκεντρο της συνάντησης Αυγενάκη με τον Γενικό Διευθυντή του FAO στη Ρώμη

Η διαχείριση των υδάτων στον αγροτικό τομέα, υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης, στο επίκεντρο της συνάντησης Αυγενάκη με τον Γενικό Διευθυντή του FAO στη Ρώμη

Η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας και της ΕΕ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (F.A.O.), με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, αποφασίσθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με το Γενικό Διευθυντή του FAO Qu Donguy, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρώμη.

Η συνάντηση, στην οποία παρίστατο και η πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ρώμη, Ελένη Σουρανή και συνεργάτες του ΥπΑΑΤ, διήρκεσε περίπου δύο ώρες και έγινε σε εξαιρετικά θετικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης ήταν η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της. Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ως παραδείγματα τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και την μέγα- πυρκαγιά στον Έβρο, αναλύοντας διεξοδικά τις επιπτώσεις που είχαν οι καταστροφές τόσο στη φυσική και ζωική παραγωγή όσο και στα δάση. Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του FAO επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, γρήγορη και πρακτική στην υλοποίηση αποφάσεων που έχουν σχέση με την κλιματική κρίση.

Η διαχείριση των υδάτων και οι επιπτώσεις που υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης και τα παγκόσμια προβλήματα που προκαλεί (για «υδατικό στρές», έκανε λόγο η αντιπροσωπεία του FAO), αποτέλεσαν ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης που επικεντρώθηκε τόσο στη διαχείριση των υδάτων και τις καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζονται όσο και στην αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών, όπως η Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός πρότεινε στον Γενικό Διευθυντή του FAO τη συνδιοργάνωση Ημερίδας με θέμα τη διαχείριση υδάτων και τη σύνδεσή τους με την κλιματική ατζέντα και την Ατζέντα 2030 και τη διαχείριση υδάτων στη Μεσόγειο σαν ξηροθερμική περιοχή για την αγροτική ανάπτυξη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων αντιμετώπισε θετικά στην πρόταση της οποίας οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Ο Έλληνας υπουργός προσκάλεσε τον Qu Donguy στα εγκαίνια της Agrotica 2024 που θα γίνουν την 1η Φεβρουαρίου. Μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής του FAO δήλωσε λάτρης της Ελλάδας και του αρχαίου πολιτισμού της, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τη χώρα μας και την ιστορία της.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, οι πρωτοβουλίες του Οργανισμού για αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. «Η επισιτιστική ασφάλεια για όλους και η διασφάλιση ότι κάθε άνθρωπος θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας για μια υγιή ζωή, είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο των προσπαθειών μας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο ΥπΑΑΤ δεσμεύθηκε ότι εντός του 2024 η Ελλάδα θα τοποθετήσει Εθνικό Συντονιστή στον FAO, ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, ο οποίος θα παρακολουθεί και θα ενσωματώνει τις αποφάσεις του Οργανισμού στην εθνική πολιτική.

Παράλληλα δεσμεύθηκε να επιλέξει εντός του 2024 και περιοχές που θα ενταχθούν στο σύστημα CIAHS (Παγκόσμια Συστήματα Αγροτικής Κληρονομιάς) ζήτημα, επίσης, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Ο γενικός στόχος του Προγράμματος GIAHS του FAO είναι ο εντοπισμός και διαφύλαξη αγροτικών οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας, της παραδοσιακής γνώσης και του πολιτισμού συγκεκριμένων αγροτικών περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως GIAHS, μέσω ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος, που επιδιώκει να ενισχύσει τη βιωσιμότητά τους και τα οφέλη σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας στην κοινωνικο - οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης συνεχάρη τον κ. Donguy για την σχεδόν ομόφωνη επανεκλογή του στη θέση του Γενικού Διευθυντή του FAO τον περασμένο Ιούλιο, η οποία επισφραγίζει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που η διεθνής κοινότητα τρέφει προς το πρόσωπο και το έργο του, υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα εξ αρχής είχε γνωστοποιήσει την απόφασή της να στηρίξει την υποψηφιότητά σας».

Το απόγευμα ο ΥπΑΑΤ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Υπουργό Γεωργίας, Επισιτιστικής Ασφάλειας και Δασών, Francesco Lollobrigida.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την Εικόνα της Παναγίας των Κοιλαδαίων και μια ελιά στην αυλή πανηγύρισε ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας στο ομώνυμο χωριό

Με την Εικόνα της Παναγίας των Κοιλαδαίων και μια ελιά...

Χθες Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης Βεροίας,...

Οκτώ αλλαγές που βελτιώνουν τη θέση των δανειοληπτών και των καταναλωτών, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Οκτώ αλλαγές που βελτιώνουν τη θέση των δανειοληπτών...

Οκτώ αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών που τίθενται σε...

Η εύθραυστη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η εύθραυστη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Γιάννη ΜαγκριώτηΗ ρευστοποίηση του κομματικού...

Στην ΄Όσσα Λαγκαδά ο Μητροπολίτης Παντελεήμων για το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Μετρών και Αθύρων κυρού Δημητρίου

Στην ΄Όσσα Λαγκαδά ο Μητροπολίτης Παντελεήμων για το...

Το πρωί της Κυριακής, 3 Δεκεμβρίου, τελέστηκε το...

Εκτέλεση ενταλμάτων  σύλληψης - Συλλήψεις για απόπειρα κλοπής  από παγκάρι παρεκκλησίου

Εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης - Συλλήψεις για απόπειρα...

Συνελήφθησαν στις 1 Δεκεμβρίου 2023 το μεσημέρι στην...

Από το Επιμελητήριο Ημαθίας για επιχειρήσεις: Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για την Κυβερνοασφάλεια

Από το Επιμελητήριο Ημαθίας για επιχειρήσεις: Δωρεάν...

Η χρήση του διαδικτύου έχει αυξηθεί αισθητά τα...

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Πορφυρίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Πορφυρίου...

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Προστασία των αδύναμων πολιτών με οφειλές και βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Προστασία των αδύναμων...

Από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος της Διαρκούς...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...