«ΑΡΩΜΑ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΜΕ ΤΟ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ»

«ΑΡΩΜΑ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΜΕ ΤΟ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ»

Ανταπόκριση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Η περιήγηση στις διάφορες περιοχές του Μανχάταν αυτές τις ημέρες, εισάγει τον επισκέπτη στην διοργάνωση «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ» που επισημαίνεται με τα αρχικά «NYCJW 2023» και τον οδηγεί στην 79η Οδό όπου βρίσκεται το Ελληνικό Προξενείο Νέας Υόρκης.


Στην αίθουσα του Προξενείου φιλοξενείται η θεματική έκθεση που παρουσιάζει το «Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη» με θεματολογία που αντλεί έμπνευση από τα ιστορικά κατάλοιπα επαναστάσεων του κόσμου υπό τον τίτλο «A History of Revolutions», με την συμμετοχή 21 Ελλήνων και Αμερικανών δημιουργών εικαστικού κοσμήματος.


Μεταξύ των εκθετών από την Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται η Ξηρολιβαδιώτισσα Τάσα Γκανίδου η οποία με τις δημιουργίες της, την χαρούμενη υποδοχή στην έκθεση συνοδεία της επίσης Ξηρολιβαδιώτισσας Μαρίας Πετρακοπούλου και την αναλυτική ξενάγηση σε αυτή, δίνει στην όλη διοργάνωση πραγματικό «Άρωμα Ξηρολιβάδου».

Με τις δημιουργίες της η Τάσα επεξεργάζεται ιδέες, αξίες, κειμήλια, ακόμα και πρόσωπα ή γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, και εμπνεόμενη από την ιστορική μνήμη, μετουσιώνει το παρελθόν στην σύγχρονη εποχή, αναδεικνύοντας ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες του σήμερα.


Κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα που παρουσιάστηκε η έκθεση του Μουσείου Κοσμήματος, τους δημιουργούς και τους επισκέπτες καλωσόρισε και ξενάγησε η Γενική Διευθύντρια του Μουσείου κ. Ιωάννα Λαλαούνη με την συνοδεία της Διοικητικής Διευθύντριας κ. Ελένης Μάστορα.

Κατά την έναρξη της παρουσίασης προβλήθηκε video-αφιέρωμα στην προσωπικότητα του Ηλία Λαλαούνη (1920 - 2013) ο οποίος υπήρξε διακεκριμένος χρυσοχόος, κοσμηματοποιός και σχεδιαστής κοσμήματος, ενώ παραμένει ο μοναδικός καλλιτέχνης κοσμήματος που βραβεύτηκε από την Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Ο Ηλίας Λαλαούνης υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός του ομώνυμου Μουσείου Κοσμήματος (ΜΚΗΛ) που βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχής της Ακρόπολης, λειτουργεί για το κοινό από το 1994, ενώ αποτελεί το μοναδικό μουσείο κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών στην Ελλάδα και ένα από τα τρία του είδους στον κόσμο.


Η κ. Ιωάννα Λαλαούνη στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της διοργάνωσης «Εβδομάδα Κοσμήματος στη Νέα Υόρκη» και ειδικότερα της έκθεσης «Μια Ιστορία των Επαναστάσεων», παρουσιάζοντας ακολούθως τους συμμετέχοντες δημιουργούς και το έργο τους, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να αναφερθούν σε αυτό.

Ειδική αναφορά από την κ. Λαλαούνη έγινε στα ιστορικά γεγονότα, τις συνθήκες και τις καταγραφές από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που αποτέλεσαν έμπνευση για το έργο των σημερινών δημιουργών.

Ξεχωριστή επισήμανση επιφυλάχθηκε για τις δημιουργίες της Τάσας Γκανίδου που αντλούν έμπνευση από τις ιστορικές και λαϊκές παραδόσεις του Ξηρολιβάδου, της Βέροιας και της Νάουσας με ιδιαίτερη αναφορά στο δρώμενο «Μπούλες και Γενίτσαροι».


Η Τάσα Γκανίδου κατά την παρουσίαση της αναφέρθηκε στις οικογενειακές της παραδόσεις και δημιουργίες, με την χρήση φυσικών προϊόντων όπως το μαλλί, οι φυτικές χρωστικές κλπ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ως επισκέπτης ο Αναστάσιος Βασιάδης, εκφράζοντας τα θερμότερα συγχαρητήρια προς όλους τους δημιουργούς για την συμμετοχή και το έργο τους, καθώς και στο «Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη» για την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση στη Νέα Υόρκη.

Στην έκθεση συμμετείχαν με δημιουργίες τους από την Ελλάδα, εκτός από την Τάσα Γκανίδου, οι Μαρία Αποστολοπούλου, Σοφία Βαχλάβα, Βασίλης Σταμούλης, Ντόλυ Μπουκογιάννη, Τάσος Χαϊδεμενάκης, Νίκος Καρακώστας, Μαρία Κουτμανή, Μαρία Λαλαούνη, Νικόλ Πολέντα, Νίκη Στυλιανού, Γιάννης Τσαλαπάτης, Γιώτη Βόγλη, Έλλη Ξιππά και Σοφία Ζάραρη.


Από τις ΗΠΑ συμμετείχαν οι Mara Colecchia, Rebecca Hannon, Ayala Naphtali, Carolanne Patterson, Debra Rapoport, Amanta Stumpf, Demitra Thomloudis, Heather White και Marilyn Yakumithis.

Η αναχώρηση από την έκθεση συνοδεύεται από αίσθηση χαράς και ικανοποίησης για την πρωτοβουλία, που ενισχύει τους δεσμούς με την πατρίδα και την υπερηφάνεια του Ελληνισμού που ζει και θάλλει στις ΗΠΑ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τρίτη 25/6 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

Την Τρίτη 25/6 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 26/6 το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 26/6 το Δημοτικό Συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας...

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Υπενθύμιση για τον καθαρισμό οικοπέδων - Μέχρι 30 Ιουνίου η δήλωση στην πλατφόρμα

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Υπενθύμιση για τον καθαρισμό οικοπέδων...

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και...

Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Ημαθία

Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Ημαθία

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού...

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γερόπουλος σε ηλικία 59 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γερόπουλος σε ηλικία 59 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 23...

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου συνεδριάζει το Δημοτικό...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΘΕΙΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ...

Το Σωματείο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα έχει την...

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Αυγουστίνα σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Αυγουστίνα σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...