Συνέντευξη Τύπου χθες στο δημαρχείο Βέροιας  - Ο «Έρασμος» και κοινωνικοί – εκπαιδευτικοί φορείς τιμούν την σημερινή 25η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Συνέντευξη Τύπου χθες στο δημαρχείο Βέροιας - Ο «Έρασμος» και κοινωνικοί – εκπαιδευτικοί φορείς τιμούν την σημερινή 25η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την σημερινή 25η Νοέμβρη – Διεθνή Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έδωσαν χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο Βέροιας η πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», Γιούλη Φωστηροπουλου και η ψυχολόγος του συλλόγου, Ευμορφία Μήτσιου, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων.

Η κα Φωστηροπούλου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους της Συνέντευξης και με αφορμή την 25η Νοέμβρη, έκανε σαφές ότι η καταστολή της βίας και η πρόληψη είναι υποχρέωση όλων και απαιτεί ανοιχτή συνεργασία. «Η 25 η Νοέμβρη αποτελεί ένα ορόσημο αφύπνισης της παγκόσμιας κοινωνίας απέναντι στο διαχρονικό πρόβλημα της γυναικείας βίας και κακοποίησης που μας θυμίζει την αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, να προστατεύσουμε τη γυναίκα, ως ιερό πρόσωπο, με όλες μας τις δυνάμεις και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και ευκαιρία. Αυτό είναι και το κύριο μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε μέσα από τις εκδηλώσεις μας αλλά και από αυτή τη συνέντευξη Τύπου: Η δυνατότητα και η ευκαιρία να προστατευτεί κάθε γυναίκα από τη βία υπάρχει και έγκειται στην τόλμη της ίδιας να σπάσει τη σιωπή και να ζητήσει βοήθεια χωρίς δισταγμούς και αναβολές αλλά και στην τόλμη και το φιλότιμο του εγγύς της περιβάλλοντος, που πρέπει να


καταγγέλλει περιστατικά βίας που γίνονται αντιληπτά. Η δύναμη υπάρχει στον «Έρασμο» που έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές και την οργάνωση, ώστε να την αναλάβει προσωπικά, με ασφάλεια, με ενδυνάμωση, με ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και οριστική απομάκρυνση

από κάθε νοσηρό και κακοποιητικό περιβάλλον, προετοιμάζοντάς την να επιστρέψει δυναμικά στη ζωή που της αξίζει», τόνισε η πρόεδρος, ευχαριστώντας για την στήριξη το Δήμαρχο Βέροιας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, τους φορείς και να ΜΜΕ για την συνεργασία.

Πλαίσιο λειτουργίας και δράσεις του «Έρασμου

Για το πλαίσιο λειτουργίας και τις δράσεις του «Έρασμου» μίλησε η ψυχολόγος κα Μήτσιου, υπενθυμίζοντας ότι ο σύλλογος από το 2007 φιλοξενεί κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους σε ξενώνα βραχείας διαμονής, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική. Παράλληλα εξυπηρετεί και όσες/όσους έχουν παρόμοιες ανάγκες ως εξωτερικά περιστατικά που δε χρήζουν φιλοξενίας. «Ο Σύλλογός μας εστιάζει με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

Ως εκ τούτου, διενεργούμε δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης (Βιωματικά Εργαστήρια Ομάδων Προσωπικής Ανάπτυξης, Σχολές Γονέων, Ενημερωτικές συναντήσεις με μαθητές σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης πάνω σε θέματα βίας και εκφοβισμών, ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες θεματικού χαρακτήρα. Ο Ξενώνας του «Έρασμου», ο μοναδικός στην Ημαθία και την ευρύτερη περιοχή, είναι και λειτουργεί ως ένα πραγματικό σπίτι, με πραγματική οικογενειακή ατμόσφαιρα και «ζεστασιά».


Στο θεραπευτικό πλαίσιο, ο σύλλογος παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων της δομής, τόσο σε επίπεδο φιλοξενίας, στον Ξενώνα Βραχείας Διαμονής όσο και σε επίπεδο συνεδριών σε ωφελούμενες που δε χρήζουν φιλοξενίας αλλά υποστηρίζονται από την επιστημονική ομάδα, ως εξωτερικά περιστατικά.

Η κα Μήτσιου αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις και το ρόλο της επιστημονικής ομάδας του συλλόγου, στις παροχές και τις υπηρεσίες προς τις ωφελούμενες και τις δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και επισκέψεις σε σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ημαθίας, με αντικείμενο τις μορφές βίας και των εκφοβισμών. Παράλληλα ο Έρασμος συνεργάζεται με τις Αρχές, τους Θεσμούς και όλους του τοπικούς φορείς, δημόσιους και μη, στο πλαίσιο μίας γόνιμης και σταθερής βάσης, με κοινό στόχο την προσφορά και παροχή υπηρεσιών, ανταλλαγή ιδεών και συνεργειών, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εμπόδια και δυσκολίες που αναφύονται στην καθημερινότητά του. Κλείνοντας, υπογράμμισε το σύνθημα ταυτότητας που χαρακτηρίζει τον «Έρασμο», ότι : «Για μας κάθε μέρα είναι… 25 Νοέμβρη»!

Η Γεωργία Μπατσαρά

Εκ μέρους του δημάρχου Βέροιας, χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Μπατσαρά που ευχαρίστησε και συνεχάρη τον σύλλογο για τις δράσεις του για την ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά της βίας σε όλες τις μορφές της, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητοι οι ουσιαστικοί τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου. Επεσήμανε επίσης ότι ο δήμος με τις κοινωνικές δομές που διαθέτει, στέκεται αρωγός στις γυναίκες που χρειάζονται στήριξη.

Η Σοφία Καραμελίδου

Εκ μέρους της ΠΕ Ημαθίας η διευθύντρια δημόσιας υγείας Σοφία Καραμελίδου, μετέφερε τον χαιρετισμό και το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για την σημερινή ημέρα εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του απέναντι στα φαινόμενα βίας.

Οι εκπρόσωποι της Εκπαίδευσης

Η εκπαιδευτικός Κατερίνα Παπαγεωργίου, εκ μέρους της προϊσταμένης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Έφης Γώτη, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέλυσε διεξοδικά τις μορφές της βίας και του έμμεσου εκφοβισμού καθώς και της σχολικής βίας που επηρεάζει την απόδοση των μαθητών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αθανάσιος Αλατζογλου, επισημαίνοντας ότι μέσα από τις προσπάθειες του ΕΡΑΣΜΟΥ ευαισθητοποιείται η κοινωνία και αφυπνίζονται τα θύματα, που πρέπει να σπάσουν την σιωπή τους.

Η Συρμούλα Τζήμα

Η αντιδήμαρχος Παιδείας και ισότητας φύλων Συρμούλα Τζήμα συγχάρηκε τον Έρασμο για τις τριήμερες εκδηλώσεις της σημερινής Ημέρας που δεν πρέπει να περιορίζεται στις διαπιστώσεις αλλά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των γυναικών, όπως είπε, που οφείλουν να γνωρίζουν ποια είναι τα όπλα τους. Υπογράμμισε μάλιστα την τύχη της Βέροιας να έχει σημαντικές δομές που επικουρούν σήμερα τις κακοποιημένες γυναίκες ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Για μια ακόμα μορφή βίας, το trafficking και την εμπορία ανθρώπων, μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας χαρακτηρίζοντας την εμπορία ανθρώπων, μια μορφή εγκληματικότητας που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει η αστυνομία. Όπως ανέφερε τα κυκλώματα μεταναστευτικών ροών προσπαθούν να φέρουν γυναίκες που εγκλωβίζουν μέσα σε ένα σύστημα κακοποίησης το οποίο φέρνει πολλά κέρδη. “Οι ξενώνες δίνουν ελπίδα σε αυτές τις γυναίκες που δυστυχώς δεν μιλούν εύκολα. Αυτό δυσκολεύει την αστυνομία να τις πείσε να σπάσουν την σιωπή τους”, υπογράμμισε.

Κλείνοντας η πρόεδρος του ΕΡΑΣΜΟΥ ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τη στήριξη τους στις δράσεις και τους σκοπούς του συλλόγου και τους κάλεσε στις εκδηλώσεις, κατά της βίας τιμώντας την σημερινή παγκόσμια ημέρα. Την συνέντευξη συντόνιζε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης, Κωστής Χαλάτσης.

Να σημειώσουμε ότι οι θεματικές εκδηλώσεις του «Έρασμου», ολοκληρώνονται το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023 (στις 7.00), στο Χώρο Τεχνών με την παράσταση: «Δωσ’ μου ένα όραμα ν’ αντισταθώ».

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...