Επισημάνσεις του Γιώργου Φαρσαρώτου, για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγωνιάς στο Σέλι

Επισημάνσεις του Γιώργου Φαρσαρώτου, για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγωνιάς στο Σέλι

Συνεδρίασε το πρωι της Πέμπτης 23/11 στο Δημαρχείο Βέροιας το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ημαθίας με αντικείμενο τις ενέργειες αντιμετώπισης χιονοπτώσεων και παγωνιάς την Χειμερινή περίοδο.

Παραβρέθηκαν ολοι οι εμπλεκόμενοι Αυτοδιοικητικοί φορείς αλλα και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Το μεγαλύτερο τίμημα της συζήτησης αφορούσε την ευρύτερη περιοχή του Σελίου.

Παρών και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας (Σελι) Γιώργος Φαρσαρώτος, ο οποίος αναφέρει τα εξής σε ανάρτησή του:

-Ήδη τον Νοέμβριο το Σελι καταγράφει 10 ημέρες με παγωνιά ( στοιχεία επίσημου σταθμου ΕΑΑ) ενώ και παλι ήταν η πρώτη Δημοτική Κοινότητα στην Ελλάδα στην οποία έπεσε αλάτι λόγω παγωνιάς ( -6 ) καθώς χιονισε ήδη μια φορά στο χωριό..


-Το Σελι εχει την ιδιομορφία οτι πρόκειται για κατοικημένη κωμόπολη με 1500 σπίτια και 2000 Δημότες ( 270 μόνιμοι κάτοικοι απογραφή 2021) που είναι χτισμένη στα 1400/1500 μετρα. Εξυπηρετείται απο δυο επαρχιακές οδούς Βέροιας και Νάουσας που περάνανε σε μεγάλη έκταση μέσα απο το χωριό και οδηγούν στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου .Είναι σημαντικο να παραμένουν ανοιχτοί συνέχεια και οι δυο τόσο για την πρόσβαση σε χωριό και χιονοδρομικο αλλά και γιατί απο Νάουσα ανεβαίνει καθημερινά η τροφοδοσία του Μινι Μάρκετ στο Σελι αλλα και εργαζόμενοι στα Σαλε του Χιονοδρομικού.

Σε περιπτώσεις όμως γενικευμένης χιονοκακοκαιρίας σε ολο τον Νομό, με διασπορά μηχανήματων ,θα πρέπει να υπάρχει σωστος συντονισμός Περιφέρειας -Δήμου ώστε οι δρόμοι προς Σελι να παραμένουν αποχιονισμενοι και την νύχτα .Μόνο έτσι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο πριν δυο χειμώνες που το χωριό ήταν αποκλεισμένο για δυο ημέρες( οπως και το 2012).Όταν με εντονη χιονόπτωση αφεθεί το Σελι για αρκετές ωρες χωρίς αποχιονισμό τότε το χιόνι φτάνει σε μεγάλα υψη και μετα χρειάζονται βαριά γκρέιντερ για αποχιονισμό που αυτα προκαλούν σοβαρές ζημιές στο καταπονημένο οδικο δικτυο του Σελίου.

-Ζήτησα απο τον ΔΕΔΔΗΕ να συντονίσει τον καθαρισμό του δικτύου απο κλαδιά γιατι σε κάθε σοβαρή χιονόπτωση εχουμε πτώση κάποιων φάσεων στο ρεύμα η και διακοπείς. Χωρίς ρεύμα δεν εχουμε θέρμανση, κινητή τηλεφωνία ενω δεν λειτουργούν και τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΒ. Συχνές ειναι και οι βλάβες απο τις διακοπές αυτες στις οικιακές μας ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης ζήτησα ενημέρωση για την επερχόμενη ,απο την άνοιξη, υπογειοποίηση του δικτύου στα Ανήλια με τις οξιές ώστε να σταματήσουν οι διακοπές σε χωριό και χιονοδρομικο( κοινο δίκτυο). Πριν δυο χειμώνες ηταν τα πεσμένα κλαδιά στο δίκτυο που έκοψαν το ρεύμα για δυο ολόκληρες ημέρες στο Σελι χωρίς καμία αποζημίωση στους κατοίκους, όπως συνέβη σε παρόμοια κατάσταση που υπήρξε αποζημίωση σε κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

-Ζήτησα απο την Πολιτική Προστασία να πιέσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που εχουν κεραίες πάνω απο το χωριό να τοποθετήσουν μπαταρίες που θα δίνουν μια αυτονομία κάποιων ωρων στα δίκτυα τους όταν εχουμε διακοπές ηλεκτροδότησης σε Χωριο και Χιονοδρομικό.


Ηδη με ενέργειες του Προϊσταμένου της ΠΠ κ Βεργωνη η Cosmote θα φερει το επόμενο διάστημα μπαταρία που θα δίνει αυτονομία στο δίκτυο του Σελίου σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

-Ζήτησα απο την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας και την Τροχαία να συντονίσει τις ενέργειες της ωστε το κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα ( με παρεμποδιση κυκλοφορίας οχημάτων και αποχιονιστικων) που προκαλεί η παράνομη στάθμευση στο κεντρο του Σελίου και περιμετρικα της Πλατείας να αντιμετωπισθεί. Υπάρχει τεράστιο παρκινγκ στα 50 μετρα απο την Πλατεία το οποίο βέβαια θα πρέπει να ειναι καθαρισμένο απο χιονιά τα σαββατοκύριακα με με χιονι και το χιονοδρομικό σε λειτουργία θα πρέπει, με παρουσα την Τροχαία, να μπει τελος στην παράνομη στάθμευση πάνω στην επαρχιακή οδο προς Χιονοδρομικό. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει στην Κουμαρια έλεγχος για αλυσίδες η χιονολαστιχα ώστε να ανεβαίνουν με ασφάλεια τα οχήματα προς Σελι.

-Ενημερωσα την ΔΕΥΑΒ για τομες της στους δρόμους που εμποδίζουν τον αποχιονισμό σε κάποιες γειτονιές. Επίσης οτι πρέπει πλεον να σταματήσει η υφιστάμενη διακοπή υδροδότησης στο Σελι απο τα μεσάνυχτα εως το ξημέρωμα γιατι ειδάλλως θα παγώσει ολο το δικτυο στο χωριό. Διακοπείς υδροδότησης που προκαλούν ζημιές στα υδραυλικά των σπιτιών μας.

Σαν Δημοτικη Κοινότητα Κατω Βερμιου ενημέρωσα τους αρμόδιους οτι θα εχουμε καταγεγραμμένα τα στοιχεια των μονιμων κατοικων σε επερχόμενες μεγάλες κακοκαιρίες. Ονόματα, που βρίσκονται τα σπίτια τους, τηλέφωνα και αναγκες σε φάρμακα , τρόφιμα και νερο. Ανα πασα στιγμή θα μπορούμε να επικοινωνούμε μαζι τους στέλνοντας ειδοποιησεις( εφοσον βεβαια λειτουργούν τα δικτυα κινητης).Η Κοινότητα θα είναι δίπλα στους κατοίκους και παρουσα στο χωριό.

Επισης μολις γινει τους επόμενους μήνες λειτουργικό το Κοινοτικο κατάστημα στην είσοδο του χωριού θα παραχωρηθεί γραφείο στην Πολιτική Προστασια ωστε απο εκει να συντονιζει ενέργειες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ( αποχιονισμοι, πυρκαγιές).Γραφειο που θα εχει επιγεια τηλεφωνικη γραμμη, ιντερνετ ενω παράλληλα θα ζητήσουμε απο τον Δήμο και την εγκατάσταση γεννήτριας στην Κοινότητα για περιπτώσεις διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...