Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για Δώρο Χριστουγέννων, επιδόματα ΟΠΕΚΑ, επιταγή ακρίβειας, συντάξεις

Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για Δώρο Χριστουγέννων, επιδόματα ΟΠΕΚΑ, επιταγή ακρίβειας, συντάξεις

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η περίοδος πληρωμών με χιλιάδες ωφελούμενους ανέργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων. Οι ημερομηνίες πληρωμής για συντάξεις, επιδόματα ΟΠΕΚΑ, επιταγή ακρίβειας και δώρα Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews το ημερολόγιο πληρωμών περιλαμβάνει τις εξής ημερομηνίες- σταθμούς:

- Στις 4 με 5 Δεκεμβρίου αναμένεται η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων.

- στις 20 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή των αυξημένων συντάξεων Ιανουαρίου 2024 για τους μη μισθωτούς

- στις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αλλά και το επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν λάβουν αύξηση συντάξεων

- Στις 22 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των αυξημένων συντάξεων Ιανουαρίου 2024 για τους μισθωτούς.




Αναλυτικότερα οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

- Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και

όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

- Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Οι εν λόγω συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 3% και έτσι η εθνική σύνταξη για το 2024 θα οριστεί στα 426,17 ευρώ, από 413,76 ευρώ καθώς θα λάβει αύξηση 12,41 ευρώ. Αντιστοίχως 3% θα αυξηθούν και οι ανταποδοτικές συντάξεις του κάθε συνταξιούχου.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ δηλαδή με εθνική σύνταξη 413,76 και ανταποδοτική σύνταξη 586,24 από 1/1/2024 θα λαμβάνει εθνική σύνταξη 426,17 ευρώ και ανταποδοτική σύνταξη 603,82 ευρώ σύνολο 1.030 ευρώ. Αυξημένες συντάξεις κατά 3,1% θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν αναπηρικές, αγροτικές, συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων και συντάξεις χηρείας. Έτσι θα αναπροσαρμοστούν όλες οι συντάξεις ανάλογα.

Προσωπική διαφορά

Στις 21 Δεκεμβρίου 2023 σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε περίπου 750.000.

Για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ, για 701 έως 1100 ευρώ σύνταξη επίδομα 150 ευρώ και για άθροισμα συντάξεων από 1.101 έως 1.600 ευρώ επίδομα 100 ευρώ.

Οι κλίμακες του επιδόματος είναι 3 ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και θα διαμορφωθούν ως εξής:

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΠΕΚΑ ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:

α) Σε 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.

β) Σε 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.

γ) Σε 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επιδόματα

Στις 22 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ για τον Δεκέμβριο και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος παιδιού Α21 και των αναπηρικών επιδομάτων.

Ειδικότερα θα καταβληθούν νωρίτερα:

- όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα πληρωνόντουσαν 29 Δεκεμβρίου

- επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού θα λάβουν περίπου 800.000 δικαιούχοι και το κόστος ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ.

- προσαυξημένη κατά 50% η δόση του επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Δεκεμβρίου για περίπου 210.000 ωφελούμενους.

- τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ περιπου 225.000 άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Επίδομα παιδιού




Αύξηση του επιδόματος παιδιού κατά μιάμιση δόση για τον μήνα Δεκέμβριο θα δοθεί από τον ΟΠΕΚΑ. Για παράδειγμα:

- οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού με δύο παιδιά που είναι να λάβουν επιδομα ύψους 140 ευρώ θα λάβουν 350 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο.

- οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού με ένα παιδί που λαμβάνουν σήμερα 28 ευρώ το μήνα θα λάβουν 70 ευρώ.

- οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σήμερα 84 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο 210 ευρώ




- οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σήμερα 280 ευρώ θα λάβουν 700 ευρώ τον Δεκέμβριο.

- οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σήμερα 140 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο 350 ευρώ.

- οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σήμερα 420 ευρώ το μήνα θα λάβουν τον Δεκέμβριο 1.050 ευρώ

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα




Επιπλέον 50% θα λάβουν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον Δεκέμβριο. Έτσι κάποιος που λαμβάνει 200 ευρώ θα λάβει επιπλέον άλλα 100 ευρώ. Παράλληλα το 50% θα λάβουν και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα δουν αύξηση 8% από τον μήνα Δεκέμβριο.

Έτσι αν κάποιος που συνολικά λαμβάνει σήμερα 250 ευρω λόγω επιπλέον ανήλικου παιδιού θα λάβει τον Δεκέμβριο 375 ευρώ.

Το 50% θα το λάβουν και όσοι θα κάνουν αίτηση τον Δεκέμβριο που θα λάβουν το αυξημένο επίδομά των 216 ευρώ.

Τα ποσά αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8%, και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από 1.12.2023 σε 216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Άρα με βάση τα ποσά αυτά θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι νέοι δικαιούχοι και το 50% που θα δοθεί πριν τις γιορτές.

Επιδόματα ανεργίας

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους τους επιδόματος γονικής αδείας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τη ΔΥΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα μετα την πληρωμή και για έναν μήνα, θα πραγματοποιηθεί μετά την δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά: gov.gr> Εργασία και Ασφάλιση > Ανεργία > Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων.

Δώρο Χριστουγέννων




Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, με οποιαδήποτε σύμβαση εργασίας, δηλαδή αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν λάβει το δώρο.

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων αποτελούν οι αποδοχές που καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης και υπολογίζεται ως 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με το πώς αμείβονται, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Πηγή: Dnews 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...