Τέλη ταφής απορριμμάτων και συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Τέλη ταφής απορριμμάτων και συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Δύο θέματα ξεχώρισαν στη χθεσινή (Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας λίγο πριν την λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής. «Η τελευταία χρονική περίοδος είναι μήνες της γκρίνιας απέναντι στην κυβέρνηση, οι οποίες είναι δικαιολογημένες», είπε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, εννοώντας το τέλος ταφής που με τον πρόσφατο νόμο χρεώνεται στους δήμους. «Πρόκειται για πρόστιμο που επιβάλλεται από την κυβέρνηση στους δήμους, γιατί δεν υπάρχουν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Κάθε χρόνο αυτό το τέλος προσαυξάνεται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ και θα τα χρεωθούν οι δήμοι. Για το 2022 θα το πληρώσει η κυβέρνηση όμως θα μας τα παρακρατήσει από τους ΚΑΠ. Για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι 50 εκ. ευρώ το πρόστιμο και στον δήμο Βέροιας, αντιστοιχεί σε 420.000 ευρώ που θα μας αφαιρεθούν σταδιακά. Και αναρωτιόμαστε γιατί ευθύνονται οι δήμοι για την μη κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Δυστυχώς σε αυτό δεν απαντάει κανείς», είπε ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντας την απόφαση πέρα για πέρα άδικη. «Η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναμένουμε να δούμε τις προθέσεις, πιστεύουμε ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι το καλό των δήμων».

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις συμβούλων

Το λόγο πήραν οι αρχηγοί των παρατάξεων (έλειπε η ομάδα Μαρκούλη) και δημοτικοί σύμβουλοι.


Ο Παύλος Παυλίδης, στο τελευταίο τρίλεπτο της τοποθέτησης του στο παρόν δημοτικό συμβούλιο, είπε ότι οι ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ θα είναι ενεργοί, ελεύθεροι πολίτες, με άποψη για το δήμο, που πάντα θα την καταθέτουν και αναφέρθηκε σε τρία θέματα: Στην εξαίρεση της ΚΕΠΑ ευχόμενος να δικαιωθεί και να μην φτάσει να παρακαλεί να συγχωνευτεί με το δήμο. Στην διεκδίκηση πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι πολιτισμός είναι και ο τουρισμός και οι δρόμοι και τα σκουπίδια και ότι η Βέροια με τη Βεργίνα είναι πολιτισμός από μόνη της, αλλά έχει προβλήματα και ανάγκη από υποδομές. «Όλοι αγωνιούμε να έρθει κόσμος στην πόλη, ψυχαγωγία προσφέρεται άφθονη από την ΚΕΠΑ και τους συλλόγους, κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά τόσα έξοδα για την πολιτιστική πρωτεύουσα θα μπορούσαν να πάνε για άλλες ανάγκες ή προτεραιότητες». Συγχάρηκε για το φωτισμό της πόλης και της γέφυρας Κούσιου και επανέλαβε ότι αξίζει να γίνει μία κεντρική ομαδική δράση που θα κάνει την Βέροια προορισμό για τα Χριστούγεννα.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος αναφέρθηκε στην ακρίβεια που χτυπάει τους πολίτες και δήλωσε την στήριξη της ΛΑΣ στις διεκδικήσεις των σωματείων ενώ χαρακτήρισε το τέλος ταφής ως φοροχαράτσι τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση στα δημοτικά τέλη θα γονατίσει τους δημότες.

Ο Κώστας Παλουκίδης συγχάρηκε τον δήμαρχο και τους βουλευτές που κατάφεραν την εξαίρεση της ΚΕΠΑ από τη συγχώνευση και ρώτησε τον αντιδήμαρχο τεχνικών Αλ. Τσαχουρίδη αν έχει στατιστικές μελέτες για τις γέφυρες (Τριποτάμου, Μπαρμπούτας, Όλγανου) και αν έχει εξεταστεί η κατάστασή τους σε θέματα ασφάλειας. Ρώτησε επίσης και για τα μέτρα ασφάλειας των σχολικών κτιρίων κι αν έγινε κάτι με τον νηπιαγωγείο Ασωμάτων και με το κτίριο της οδού Βερμίου (Καραναστάση). Ο κ. Τσαχουρίδης είπε ότι θα ζητήσει ενημέρωση από την υπηρεσία και θα απαντήσει στον κ. Παλουκίδη. Ωστόσο παίρνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος ενημέρωσε τον δημοτικό σύμβουλο, ότι έγιναν μικροσκοπικοί έλεγχοι στις γέφυρες και ήταν όλα καλά, πλην της γέφυρας στον Όλγανο της οποίας η μελέτη ολοκληρώνεται ώστε να κατασκευαστεί νέα γέφυρα. Όσο για τα σχολεία, ο κ. Βοργιαζίδης ενημέρωσε ότι έγινε αναβάθμιση και σεισμικοί έλεγχοι, οτι έχουν όλα πιστοποιητικά πυροπροστασίας, ενώ για τα ετοιμόρροπα απάντησε ότι είναι ευθύνη των ιδιοκτητών, ωστόσο ο δήμος αναμένει και το πρόγραμμα «Διατηρώ». Τέλος για το κτίριο της οδού Βερμίου ο δήμαρχος είπε ότι η μελέτη εγκρίθηκε από την αρχαιολογία σε περιφερειακό επίπεδο αλλά στον επανέλεγχό της στην Αθήνα απορρίφθηκε και θα προχωρήσει με άλλη τεχνική καθώς κρίνεται απαραίτητη η αποκατάσταση του κτιρίου

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης έθεσε ερωτήματα για το αποχετευτικό δίκτυο στο οποίο εντάσσονται συνέχεια νέα έργα, αναφέρθηκε σε ημιτελείς αγωγούς που περιμένουν να συνδεθούν όταν γίνει το έργο της Κουλούρας, ρώτησε τι γίνεται με το βιολογικό, για ποιο λόγο δεν καθαρίζεται και τι γίνεται με τον εργολάβο. Για το τέλος ταφής αναρωτήθηκε γιατί πάντα ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους… Ο δήμαρχος απάντησε ότι προσπαθεί να καταλάβει τι εννοεί ο κ. Θεοδωρίδης και με ποιον τρόπο ευθύνονται οι δήμοι για την έλλειψη μονάδων επεξεργασίας. Ο Στέργιος Διαμάντης ευχήθηκε στους αυτούς που αποχωρούν καλή συνέχεια και ενημέρωσε ότι η αποχέτευση στην Κουλούρα θα ξεκινήσει, θα γίνει ο δρόμος και θα ενωθεί και η Μέση. Για βιολογικό απάντησε στον κ. Θεοδωρίδη, ότι δεν είναι υποχρεωμένος να καθαρίζει τον αποδέχτη και ότι λειτουργεί τόσο καλά, «όπως τότε που μιλούσατε δημόσια για την καλή λειτουργία του».

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος έδωσε ευχές για καλή συνέχεια σε όσους δεν θα βρίσκονται στα έδρανα κατά την επόμενη θητεία και ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος ενημέρωσε για τις εορταστικές δράσεις του Φορέα, για το διεθνές φεστιβάλ κιθάρας και για την ολοκλήρωση των εικαστικών δρώμενων στην οδό κεντρικής.

Ψήφισμα κατά των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ

Με 21 παρόντες, εκ των οποίων τρεις ψήφισαν κατά, ένα λευκό και μία αποχή, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας το ψήφισμα κατά των σχεδιαζόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών ύδρευσης των δήμων.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος είπε ότι επιχειρείται η συγχώνευση των 126 ΔΕΥΑ και ότι ακούγονται σενάρια για μία στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ή και μία δεύτερη για Πέλλα- Πιερία- Ημαθία. Αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να συμβεί αυτό, ενώ η ΔΕΥΑΒ δεν χρωστάει, κάτι που αποτελεί κριτήριο συγχώνευσης. Αναρωτήθηκε πόσο λειτουργικό θα είναι να υπάρχει ένας γενικός μάνατζερ και 9μελές διοικητικό συμβούλιο για τις τρεις περιφέρειες, πώς θα εξυπηρετούνται τα τοπικά προβλήματα, η άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση βλαβών και τι οικονομία κλίμακος θα υπάρχει. «Πιθανόν να πετάξουν έξω όλους τους μικρούς προμηθευτές προς όφελος κάποιων μεγάλων, αλλά το πιο σημαντικό είναι η τιμή του νερού και οι λογαριασμοί».

Το σενάριο της ιδιωτικοποίησης του νερού έθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ , Στ. Διαμάντης υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΥΑ Βέροιας είναι μία νοικοκυρεμένη επιχείρηση, δεν χρωστάει ούτε στη ΔΕΗ, ούτε σε κανέναν, αντίθετα με γειτονικές ΔΕΥΑ . Έθεσε επίσης και κάποια πρακτικά κατά τόπους ζητήματα που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις


Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της πανελλήνιες ομοσπονδίας των ΔΕΥΑ κ. Παύλος Δραγκόλας, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα τα χρέη των ΔΕΥΑ κυρίως στη ΔΕΗ για το ρεύμα, πετάει την αρμοδιότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση σε έναν οργανισμό που θα αποφασίζει για όλα τα έργα και τις προμήθειες. «Αναρωτιόμαστε πού θα δίνονται τα μεγάλα έργα του ταμείου ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και ποιοι θα πάρουν τη διαχείριση των δικτύων για 30 χρόνια. Η σχέση μεταξύ εργαζομένων και αυτοδιοικητικών είναι σημαντική για την άμεση ανταπόκριση σε οποιαδήποτε έκτακτη εργασία προκύψει. Με τη συγχώνευση θα λειτουργούν ως παράρτημα πλέον». Ο κ. Δραγκόλας απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι δεν έχουν δει τον νομοσχέδιο αλλά τους ενημέρωσε για πολλά σημεία ο υπουργός και ότι τα χρήματα που θα δοθούν για να εξοφληθούν χρέη προς ΔΕΗ θα είναι δάνεια που θα πληρωθούν από όλους ακόμα και από ΔΕΥΑ που δεν χρωστάνε, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.

Από τους συμβούλους, οι κ.κ Μελιόπουλος και Τσαναξίδης τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος εκτιμώντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ότι η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποίησεων. Ο Κ. Παλουκίδης εκτίμησε ότι μέχρι τώρα το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, η κ. Μπατσαρά δήλωσε την απόλυτη εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση από την άλλη όμως καλείται, όπως είπε, να στηρίξει την αυτοδιοίκηση που είναι ο εγγύτερος προς τον πολίτη θεσμός. Πρότεινε στο ψήφισμα να αντικατασταθεί η λέξη απόσυρση (του νομοσχεδίου) από τη λέξη επανεξέταση.

Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Παυλίδης, ο οποίος είπε ότι υπάρχει μεν το ψήφισμα αλλά δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ενώ ο κ. Ασλανίδης εκτίμησε ότι η εξέλιξη δεν θα συμφέρει καθόλου τις επιχειρήσεις που δουλεύουν πάρα πολύ με το νερό. Να περιμένουμε το ν/σχ, είπε και ο κ. Γουλτίδης ενώ ο Β. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αλλαγή μοντέλου συγχωνεύσεων που καλεί όλες τις ΔΕΥΑ να ξεπλύνουν όσες υπερχρεώθηκαν. Για αρμοδιότητες που αφαιρούνται από την Αυτοδιοίκηση μίλησε ο κ. Δέλλας. Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία και το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη οι ΔΕΥΑ θα συναντηθούν στην Αθήνα παρουσία και των δημάρχων με τον αρμόδιο υπουργό, αφού προηγηθεί γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...