ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ - Έντονη κριτική για τις αυξήσεις 15% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και τις αναπροσαρμογές στην λήξη της 4ετίας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ - Έντονη κριτική για τις αυξήσεις 15% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και τις αναπροσαρμογές στην λήξη της 4ετίας

-Πως διαμορφώνονται τα δημοτικά τέλη για το 2024

Με επίκεντρο την αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 15% συζητήθηκαν χθες βράδυ, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας για το 2023, οι αναπροσαρμογές των δημοτικών τελών. Έντονη κριτική ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για τη χρονική στιγμή που ήρθε στο Σώμα το συγκεκριμένο θέμα, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να συζητηθεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν και οι νέες παρατάξεις τη θέση τους, ενώ από την ΛΑΣ χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη η απόφαση να έρθει το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση και δυο μέρες μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής, «καταρρίπτοντας το ρεκόρ της πιο γρήγορης φορομπηξίας», όπως ανέφερε ο κ. Μελιόπουλος.


Η πλευρά της παράταξης Μαρκούλη δήλωσε εξ αρχής ότι δεν θα ψηφίσει καμία αύξηση προτείνοντας μόνο μειώσεις τελών, ενώ αρνητική ψήφο έδωσε και η ΛΑΣ προτείνοντας, τα δημοτικά τέλη να μπουν σε τροχαία μείωσης και κάποια από αυτά να καταργηθούν. Ο κ. Παλουκίδης ξεκαθάρισε επίσης ότι θα καταψηφίσει τις αυξήσεις αλλά θα ψηφίσει τα τέλη που διατηρούνται στα ίδια επίπεδα.

Υπέρ των αναπροσαρμογών όπως τις εισηγήθηκε η οικονομική επιτροπή, ψήφισε η παράταξη Βοργιαζίδη και Μπατσαρά.


Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση ήταν παρούσα, αντιπροσωπεία των συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, με πανό διαμαρτυρίας κατά των αυξήσεων των δημοτικών τελών. Όπως είπε ο πρόεδρός τους κ. Ανδρεόπουλος, «οι συνταξιούχοι που ζουν με συντάξεις και επιδόματα φτώχειας, αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τόση ακρίβεια, αφού οι συντάξεις αρκούν μόνο για 15 μέρες». Γι αυτό ζήτησαν να εισακουσθούν τα αιτήματά τους από την δημοτική αρχή, και να μην περάσουν οι αυξήσεις που θα τους «ματώσουν ακόμα περισσότερο», όπως είπαν.

Η Οικονομική Υπηρεσία


Την αρχική εισήγηση έκανε ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Δημήτρης Σαζακλίδης που ανέφερε τα εξής: «Η υπηρεσία ήταν έτοιμη από τον Οκτώβριο να καταθέσει τις εισηγήσεις, αλλά πήγε πίσω η διαδικασία λόγω των εκλογών. Για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, είπε ότι υπήρξε μία δυσάρεστη έκπληξη από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ ο οποίος ανέβασε το ποσό των 680.000 ευρώ στο 1 εκατομμύριο. Βάση αυτού του ποσού καταθέσαμε το εισηγητικό. Έρχεται όμως και μια νέα έκπληξη πιο αρνητική, με το τέλος ταφής απορριμμάτων, που μας λέει ότι εντός του 2024 πρέπει να υπολογίσουμε αναδρομικά τέλη ταφής (2022-23-24) ύψους 1 εκατομμυρίου,12 χιλιάδων ευρώ και σήμερα μετά από αυτές τις εξελίξεις θα μιλούσαμε κανονικά για αύξηση 25% λίαν επιεικώς, διότι αλλιώς δεν βγαίνει».

Τον λόγο πήρε ο δήμαρχος απαντώντας σε αιτιάσεις των δημοτικών συμβούλων αλλά και στο αίτημα των συνταξιούχων, επικαλούμενος τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας αλλά και την πολιτική διάσταση του θέματος για το τέλος Ταφής. «Αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και όχι του δήμου, είναι νόμος δεν είναι η δικιά μας απόφαση, ούτε στις τσέπες μας θα μπουν. Αλλά επειδή κατανοούμε ότι ένα ποσοστό μεγέθους 25% που προκύπτει από τα ανταποδοτικά τέλη είναι πολύ υψηλό, ο δήμος αναλαμβάνει να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων ύψους 650.000 ευρώ, για να διευκολύνει τους πολίτες. Ωστόσο η αύξηση δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 15% . Το υπόλοιπο θα τα απορροφήσει ο δήμος για να μην πληρώσουν οι δημότες και να μπορέσουν να εξαιρεθούν κάποιες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι πολύτεκνοι, από τις αυξήσεις», τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης.

Ποια τέλη αυξήθηκαν

και ποια παραμένουν στα ίδια

Μετά την συζήτηση και την ψηφοφορία τα δημοτικά τέλη για το 2024, διαμορφώνονται ως εξής:

Τέλος Λαϊκών Αγορών

Καμία αναπροσαρμογή του ημερήσιου τέλους συμμετοχής στις Λαϊκές Αγορές του Δήμου και του τέλους χρήσης στην Κυριακάτικη Αγορά Ριζωμάτων. Τα τέλη παραμείνουν ως έχουν:

Στη Λαϊκή Αγορά Βέροιας: Tέλος 1,20€ / μέτρο.

Στη Λαϊκή Αγορά Μακροχωρίου: Tέλος 1,20€ / μέτρο.

Στη Λαϊκή Αγορά Αγίου Γεωργίου: Τέλος 1,00€ / μέτρο.

Τέλος Χρήσης των θέσεων στην Κυριακάτικη Αγορά Ριζωμάτων του Δήμου

Βέροιας: 100 ευρώ / έτος και αναλογικά 50 ευρώ / εξάμηνο και 25 ευρώ / τρίμηνο.

Η είσπραξη του Τέλους Χρήσης θα γίνεται 1/12 έως 31/12 εκάστου έτους.

Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού

Αύξηση τελών Καθαριότητας και Φωτισμού για το έτος 2024, ως εξής:

Κατηγορία οικιακής χρήσης:

- Για την Πόλη της Βέροιας σε 1,75€/τ.μ. (από 1,60) και περιλαμβάνει :

-Τους χώρους που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή εγκατάσταση φιλανθρωπικών ή νοσηλευτικών ιδρυμάτων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές κλινικές.

-Τους μη στεγασμένους χώρους ακινήτων που χρησιμοποιούνται για άσκηση επαγγέλματος καθώς και για κατοικίες που κατοικούνται εποχιακά

-Τους χώρους γραφείων, αποθηκών και λοιπών χώρων εξυπηρέτησης των εργαζομένων των σταβλικών εγκαταστάσεων, πλην των χώρων σταβλισμού των ζώων και μόνο, για τους οποίους το τέλος διαμορφώνεται σε 0,10€/τ.μ.

- Τους σταθμούς αυτοκινήτων (parking).

Για τις υπόλοιπες Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, καθώς και τους Οικισμούς της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας σε 1,42€/τ.μ. (από 1,30) πλην των χώρων σταβλισμού των ζώων και μόνο, για τους οποίους το τέλος διαμορφώνεται σε 0,10€/τ.μ.

Λοιπές κατηγορίες χρήσης:

- Για την πόλη της Βέροιας στην κατηγορία γενικής χρήσης:

Για τους χώρους που χρησιμοποιούνται για εμπορική χρήση (καταστήματα, γραφεία, κλπ) σε 4,00€/τ.μ. (από 3,68).

Στην κατηγορία υπερκαταστημάτων τροφίμων:

-Για τα πολυκαταστήματα τροφίμων μέχρι των 150τ.μ. σε 4,00€/τ.μ. (από 3,68).

-Για τα πολυκαταστήματα τροφίμων πέραν των 150τ.μ. με τέλος 2 ½ φορές το εκάστοτε τέλος της κατηγορίας γενικής χρήσης που ισχύει για την πόλη της Βέροιας, δηλαδή 10,00€/τ.μ. (από 9,20).

- Για τους λοιπούς χώρους άλλης χρήσης μέχρι του ορίου των 6.000 τ.μ. σε 1,47€/τ.μ. και για το πέραν του ορίου των 6.000 τ.μ. σε 1,50€/τ.μ.

- Για τα Βιομηχανικά – Βιοτεχνικά κτίρια της εκτός σχεδίου πόλεως Βέροιας περιοχής, σε 3,27€/τ.μ. (από 3,00). [πλην περιπτώσεων γ΄], πλην των στεγασμένων αποθηκευτικών τους χώρων για τους οποίους το τέλος διαμορφώνεται σε 0,10€/τ.μ., για εμβαδό άνω των 300τ.μ.

- Για τις Τοπικές Κοινότητες Γεωργιανών, Καστανιάς, Τριποτάμου, Κ.Βερμίου, Ράχης, Κουμαριάς, Αγ. Βαρβάρας, Άμμου και Ασωμάτων και για την κατηγορία γενικής χρήσης σε 1,63€/τ.μ. (από 1,50).

-Για τις Δ.Ε. Απ.Παύλου, Βεργίνας, Δοβρά και Μακεδονίδος και για την κατηγορία γενικής χρήσης σε  1,63€/τ.μ. (από 1,50).

- Για τα Βιομηχανικά–Βιοτεχνικά κτίρια εντός και εκτός σχεδίου στις Τ.Κ.

Γεωργιανών, Καστανιάς, Τριποτάμου, Κ.Βερμίου, Ράχης, Κουμαριάς, Αγ. Βαρβάρας, Άμμου και Ασωμάτων καθώς και στις Δ.Ε. Απ.Παύλου, Βεργίνας, Δοβρά και Μακεδονίδος σε 2,18€/τ.μ. (από 2,0), πλην των στεγασμένων αποθηκευτικών τους χώρων για τους οποίους το τέλος διαμορφώνεται σε 0,10€/τ.μ., για εμβαδό άνω των 300 τ.μ.

Οι παραπάνω συντελεστές ισχύουν αντίστοιχα και για ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Τέλη Χρήσης Πεζοδρομίων-

Κοινοχρήστων Χώρων

Μερική αναπροσαρμογή των Τελών Χρήσης Πεζοδρομίων-Κοινοχρήστων Χώρων κ.λ.π., ως εξής:

ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ:

Ζώνη Α΄ = 35,15€ / τ.μ. τον χρόνο.

Η Ζώνη Α΄ περιλαμβάνει: Τις Πλατείες Ελιάς και Δημαρχείου, τις οδούς Ελιάς

Μητροπόλεως – Πλατεία Ωρολογίου – Βενιζέλου (μέχρι τα φανάρια της οδού Θεσ/νίκης) –Ανοίξεως – Μαλακούση (από Βενιζέλου μέχρι Κεντρικής) – Κεντρικής (Από πλατεία Αγ.Αντωνίου μέχρι Πλατεία Ρακτιβάν) – Εμπορικό Κέντρο (περιλαμβάνει τις οδούς Ιπποκράτους – Προφ.Ηλία - Α.Τσούπελη – Αριστοφάνους – Τσαλδάρη – Κάππου –Βικέλα – Α.Καμάρα – Μητροφάνους – Φιλίππου).

Ζώνη Β΄ = 23,30€ / τ.μ. τον χρόνο.

Η Ζώνη Β΄ περιλαμβάνει: Τις οδούς που βρίσκονται εντός των οικοδομικών τετραγώνων των οδών Βενιζέλου – Αριστοφάνους – Κεντρικής – Πλ. Ρακτιβάν – Κολοκοτρώνη –Καραϊσκάκη – Θωμαΐδου – Πιερίων (μέχρι διασταύρωση Παπάγου) – Ανοίξεως –Βενιζέλου.

Ζώνη Γ΄ = 18,40€ / τ.μ. τον χρόνο και ισχύει και για τις περιοχές των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Βέροιας.

Η Ζώνη Γ΄ περιλαμβάνει: Όλους τους άλλους δρόμους της πόλης Βέροιας καθώς και τα πρώην Δημοτικά διαμερίσματα.

- Σε 70,00€/τ.μ. τον χρόνο (από 80,00€/τ.μ. τον χρόνο που ίσχυε για το έτος 2023): Για τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μπαρ, Καφέ, ταβέρνα, Ουζερί, Τρόφιμα κλπ. ή με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεων αναψυχής ή επιχειρήσεων μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πρόχειρου ή πλήρους γεύματος της Α ζώνης που βρίσκονται:

1) Στην οδό Ελιάς και στη Λ.Ανοίξεως (από το ύψος της οδού Κωττουνίου έως το ύψος της οδού 28 ης Οκτωβρίου).

2) Στις οδούς Κοντογεωργάκη και Έλλης.

3) Στο Εμπορικό Κέντρο (περιλαμβάνει τις οδούς Ιπποκράτους – Προφήτη Ηλία – Α.Τσούπελη – Αριστοτέλους – Τσαλδάρη – Κάππου – Βικέλα – Α.Καμάρα – Μητροφάνους – Φιλίππου).

4) Στις διασταυρώσεις των οδών: α) Μητροπόλεως (έως τη διασταύρωση με τις οδούς Κοντογεωργάκη και Ιπποκράτους) – Βενιζέλου (έως τη διασταύρωση με τις οδούς Προφήτη Ηλία και Μούμογλου – Εληάς.

ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ:

- Ζώνη Α΄ 23,30€ / τ.μ. τον χρόνο.

- Ζώνη Β΄ 18,95€ / τ.μ. τον χρόνο.

- Ζώνη Γ΄ 17,90€ / τ.μ. τον χρόνο, ισχύει και για τις περιοχές των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Βέροιας.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:

Τα είδη αυτά δεν επιτρέπονται και θα πρέπει να αφαιρεθούν. Σε περίπτωση παράνομης τοποθέτησης τους επιβάλλεται τέλος 64,90 € και πρόστιμο διπλάσιο του τέλους.

ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ:

- Για Διαφήμιση ετήσιας χρήσης 4,90€ το γραμμικό μέτρο/μήνα, ανεξάρτητα από το τέλος διαφήμισης.

- Για ολιγοήμερη χρήση από 6,45€ το γραμμικό μέτρο/ημέρα.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ:

- Παιχνιδιών στο Πάρκο Ελιάς στις θέσεις των Αγίων Αναργύρων 62,70€ τον χρόνο.

- Καλαμποκιών–Κάστανων 62,70€ τον χρόνο.

ΓΙΑ ΚΑΝΤΙΝΕΣ:

- 62,70€ / τ.μ. τον χρόνο, σύμφωνα με τις διαστάσεις του αυτοκινήτου καθώς και του επιπλέον καταλαμβανόμενου κοινόχρηστου χώρου, για Καντίνες που βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο, πάγιο τέλος και τέλος καθαριότητας 250,00€ ανά έτος.

ΓΙΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ Κ.Λ.Π.:

32,45€ / τ.μ. τον χρόνο, σύμφωνα με τις διαστάσεις του αυτοκινήτου καθώς και του επιπλέον καταλαμβανόμενου κοινόχρηστου χώρου.

ΓΙΑ ΕΙΔΗ ΠΡΟΙΚΟΣ:

62,20€ / τ.μ. τον χρόνο, σύμφωνα με τις διαστάσεις του αυτοκινήτου καθώς και του επιπλέον καταλαμβανόμενου κοινόχρηστου χώρου.

ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ:

9,15€ / κ.μ. τον χρόνο για Δεξαμενές Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων &

Γεφυροπλάστιγγες.

ΓΙΑ ΤΑΜΠΛΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ:

Σε 3 σημεία της πόλης για τη διαφήμιση των έργων τους, στο ποσό των 30,00€ τον χρόνο.

ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ:

13,00€ το τ.μ. τον μήνα.

ΓΙΑ ΚΑΔΟΥΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ:

-50,00€ για 2 εβδομάδες.

-120,00€ για 1 μήνα.

- 200,00€ για 1,5 μήνα.

- 100,00€ για κάθε επόμενο 15νθήμερο.

ΓΙΑ ΨΥΓΕΙΑ ΠΑΓΩΤΩΝ ή ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ:

- Ψυγεία αναψυκτικών με μία (1) πόρτα: 60,00€.

- Ψυγεία αναψυκτικών με δύο (2) πόρτες: 80,00€.

- Ψυγεία αναψυκτικών με τρεις (3) πόρτες: 100,00€.

δ) Σταντ εφημερίδων και περιοδικών μέχρι 0,50 τ.μ. έκαστο: 30,00€.

ε) Θάλαμοι συντήρησης για σάντουιτς ή γλυκά: 30,00€.

- Ψυγεία παγωτών: 80,00€.

Για ψυγείο παγωτών ή αναψυκτικών για τη θερινή περίοδο επιτρέπεται μόνο ένα τεμάχιο.

ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ:

- Για την πόλη της Βέροιας και για χρονικό διάστημα μέχρι τριών (3) ημερών, για τους Μικροπωλητές 100,00€.

- Για τις υπόλοιπες Κοινότητες και για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε (5) ημερών για τις Καντίνες 100,00€ και για τους Μικροπωλητές 50,00€.

ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΤΜ, ΚΑΦΑΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ

ΘΑΛΑΜΩΝ: 150,00€ ανά έτος. Το τέλος θα προσαυξάνεται ποσοστιαία σύμφωνα με την εκάστοτε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ:

Ζώνη Α΄ = 250,00€ / Περίπτερο ετησίως, για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του Περιπτέρου.

Ζώνη Β΄ = 200,00€ / Περίπτερο ετησίως, για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του.

Ζώνη Γ΄ = 150,00€ / Περίπτερο ετησίως, για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή.

Το τέλος καταβάλλεται και από τα κλειστά Περίπτερα ανάλογα με τη Ζώνη που βρίσκονται και ανά εξάμηνο αναλογικά.

ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ

Οι αυτόματοι πωλητές δεν επιτρέπονται σε μόνιμη εγκατάσταση σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους και όπου υπάρχουν θα πρέπει να αφαιρεθούν. Σε περίπτωση παράνομης τοποθέτησής τους, επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο του τέλους, σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν.4257/2014.

Τέλη Άρδευσης

Αναπροσαρμογή των Τελών Άρδευσης, ως εξής:

- Για τη Δ.Ε. Απ.Παύλου σε 22,00€/στρέμμα (από 17,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

- Για τη Δ.Ε. Βεργίνας: Σε 22,00€/στρέμμα (από 17,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023) πλην των Δημοτικών Κοινοτήτων Συκιάς και Παλατιτσίων.

- Για τη Δημοτική Κοινότητα Συκιάς σε 0,12€ το κυβικό μέτρο.

Για τη Δημοτική Κοινότητα Παλατιτσίων σε 4,50€ ανά ώρα χρήσης του δικτύου άρδευσης (από 3,50€ ανά ώρα χρήσης του δικτύου άρδευσης που ίσχυε το 2023).

Για τη Δ.Ε. Μακεδονίδος: - Για δενδρώδεις καλλιέργειες και για καλλιέργεια καπνού σε 25,00€/στρέμμα (από 19,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023). - Για καλλιέργειες κηπευτικών σε 40,00€/στρέμμα (από 31,00€/στρέμμα που ίσχυε το2023).

Για την καλλιέργεια Ακτινιδιάς για όλες τις Δημοτικές Ενότητες (εκτός των

Δημοτικών Κοινοτήτων Παλατιτσίων και Συκιάς) το τέλος άρδευσης αναδιαμορφώνεται και καθορίζεται σε 27,00€/στρέμμα (από 17,00€ & 19,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

Τέλη Διαφήμισης

Καμία αναπροσαρμογή των Τελών Διαφήμισης που παραμένουν ως έχουν.

Τέλη Στάθμευσης

Καμία αναπροσαρμογή των Τελών Στάθμευσης και του Τέλους Εισόδου Οχημάτων στο Πεζοδρομημένο Εμπορικό Κέντρο που παραμένουν ως έχουν.

Δικαιώματα παροχής υπηρεσιών στα Νεκροταφεία

Καμία αναπροσαρμογή των Δικαιωμάτων Παροχής Υπηρεσιών στα Νεκροταφεία της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας και των λοιπών Δημοτικών Κοινοτήτων, που παραμένουν ως έχουν, ήτοι:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΟΙΑΣ


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΑΦΗΣ

- Για τους ενταφιαζόμενους στην Α΄ ζώνη, για την πρώτη πενταετία το ποσό των 211,00€. Πέραν της πενταετίας σε 155,00€ για τον 1ο χρόνο και σε 200,00€ για τον 2ο χρόνο.

- Για τους ενταφιαζόμενους στη Β΄ ζώνη, για την πρώτη πενταετία το ποσό των 130,00€. Πέραν της πενταετίας σε 105,00€ για τον 1ο χρόνο και σε 130,00€ για τον 2ο χρόνο.

- Για τους ενταφιαζόμενους στη Γ΄ ζώνη για την πρώτη πενταετία το ποσό των 57,00€. Πέραν της πενταετίας σε 50,00€ για τον 1ο χρόνο και σε 65,00€ για τον 2ο χρόνο.

- Για τα νεογέννητα βρέφη επιβάλλεται δικαίωμα ταφής ύψους 35,00€.

- Για αποδεδειγμένα άπορους κανένα δικαίωμα δεν επιβάλλεται και ενταφιάζονται στη Γ΄ ζώνη.

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΟΣΤΩΝ

- Για τη ζώνη Α΄, 90,00€.

- Για τη ζώνη Β΄, 60,00€.

- Για τη ζώνη Γ΄, 28,00€.

ΧΡΗΣΗ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

- Μέσα σε κιβώτια, 76,00€ για 30 έτη.

- Πέραν των 30 ετών και για τα επόμενα 10 έτη σε 50,00€.

- Χωρίς κιβώτια, δωρεάν.

ΑΓΟΡΑ ΤΑΦΩΝ

- Οικογενειακοί τάφοι, σε 12.000,00€ έκαστος.

- Ατομικοί τάφοι, 6.000,00€ έκαστος.

Καμία επιβολή αντίστοιχου τέλους στις λοιπές Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Βέροιας.

Δικαίωμα Βοσκής

Καμία αναπροσαρμογή του Δικαιώματος Βοσκής που παραμένει ως έχει, ήτοι:

-Δικαίωμα Βοσκής σε όσους κάνουν χρήση βοσκοτόπων με περισσότερα από 10 μικρά και 4 μεγάλα ζώα στον Δήμο Βέροιας: Σε 0,30€ για κάθε μικρό ζώο και σε 0,50€ για κάθε μεγάλο ζώο.

Τέλος Τέλεσης Πολιτικών Γάμων

Καμία αναπροσαρμογή του Τέλους Τέλεσης Πολιτικών Γάμων που παραμένει ως έχει, ήτοι:

- Σε 50,00€ για κάθε γάμο, όταν και οι δύο σύζυγοι είναι δημότες του Δήμου Βέροιας και αιτούνται την τέλεση του πολιτικού γάμου στον Δήμο Βέροιας.

- Σε 100,00€ για κάθε γάμο, όταν είτε ο ένας, είτε και οι δυο σύζυγοι δεν είναι δημότες Βέροιας και αιτούνται την τέλεση του πολιτικού γάμου στον Δήμο Βέροιας.

ΑΤΕΛΩΣ για κάθε γάμο, όταν οι δυο σύζυγοι δεν είναι δημότες του Δήμου Βέροιας και αιτούνται την τέλεση του πολιτικού γάμου στον Δήμο Βέροιας κατά τον μήνα Μάρτιο, στο πλαίσιο προβολής του εξαιρετικού κάλλους του φυσικού φαινομένου της ανθοφορίας των ροδακινιών στον κάμπο της Ημαθίας.

Φόρος Φωτιζόμενης Επιφάνειας

Καμία αναπροσαρμογή των Συντελεστών Φόρου Φωτιζόμενης Επιφάνειας που παραμένουν ως έχουν:

- Ποσό 0,084 €/τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους.

- Ποσό 0,042 €/τ.μ. για τους μη στεγασμένους χώρους.

Τέλος Αυθαίρετης Χρήσης Δημοτικών Εκτάσεων

Καμία αναπροσαρμογή του Τέλους Αυθαίρετης Χρήσης Δημοτικών Εκτάσεων που παραμένει σε 150,00€ / στρέμμα ετησίως σε εκτός ορίων και εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου γεωτεμάχια ανεξαρτήτως του είδους κατάληψης και σε 1.500,00€ / στρέμμα ετησίως σε εντός ορίων και εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου γεωτεμάχια ανεξαρτήτως του είδους κατάληψης.

(Η χθεσινή συνεδρίαση είχε επίσης αποχαιρετισμούς και απολογισμούς. Περισσότερα στο αυριανό φύλλο του ΛΑΟΥ).

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...