ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Δραματική μείωση εισοδήματος βιώνουν οι αγρότες μας»

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Δραματική μείωση εισοδήματος βιώνουν οι αγρότες μας»

Από την Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, γνωστοποιούνται τα εξής:

«Ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του πολυδιαφημιζόμενου από την κυβέρνηση Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι αγρότες μας βιώνουν τη δραματική μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, οι Άμεσες Ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ) για το 2023 ανέρχονται σε € 939 εκ., δηλαδή € 563 εκ. λιγότερα σε σχέση με το 2022.

Και όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας.

Αλήθεια έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι;

Ακόμα και από τα καθεστώτα που ενεργοποιήθηκαν, δεν διατέθηκαν: €75 εκ. από τη Βασική Ενίσχυση, €4,6 εκ από τους Νέους Γεωργούς, €12 εκ. από την αναδιανεμητική ενίσχυση.

Ενώ παραμένουν στο «συρτάρι» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων € 245 εκ. από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και €425 εκ. από τα οικολογικά σχήματα. Τί περιμένουν;

Το 2023 δεν ενεργοποιήθηκαν 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων που αφορούν κυρίως κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων, απαραίτητους κατοίκους της υπαίθρου για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρά νησιά.

Δεν υπάρχει δικαιολογία!

Και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται η ΚΑΠ με ακριβώς ίδιες κατηγορίες άμεσων ενισχύσεων, αλλά τα χρήματα έχουν διατεθεί στους δικαιούχους αγρότες.

Γραφειοκρατία, προχειρότητα, ερασιτεχνικοί χειρισμοί, συμβιβασμοί για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, κακός συντονισμός, ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν στη συρρίκνωση των καταβαλλόμενων άμεσων ενισχύσεων για το 2023.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσαν διαχειριστική κρίση, εγείροντας ζητήματα λειτουργίας του. Με την έμπρακτη αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του από τον αρμόδιο για την εποπτεία του Υπουργό, κ. Αυγενάκη, ο οργανισμός ζει ημέρες απαξίωσης.

Είναι ξεκάθαρο, υπάρχει πολιτική ευθύνη.

Η πληρωμή του προηγούμενου έτους είχε αναδείξει τα προβλήματα λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, που με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις έχει καταστεί δυσλειτουργικό. Το ΟΣΔΕ, από ένα ψηφιακό εργαλείο αποτύπωσης των αγροτεμαχίων με διαφάνεια για το σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής έχει μετατραπεί στον κύριο ρυθμιστή χάραξης της αγροτικής πολιτικής.

Για λόγους διαφάνειας αναμένουμε να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τα οικολογικά σχήματα, τις εκτάσεις που καλύπτουν και τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί σε αυτά.

Αναμένουμε ξεκάθαρη απάντηση για την διαμόρφωση της αξίας των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αναμένουμε απαντήσεις για την κατανομή των αδιάθετων δικαιωμάτων και πόρων.

Αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπολοίπων πληρωμών αμέσων ενισχύσεων 2023.

Ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε μεταξύ άλλων και τα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μας η ΚΑΠ παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο χάραξης ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικής χώρου. Η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, τήρηση των σύννομων διαδικασιών και να είναι κατανοητή από όλους».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινοποιήθηκε ο πίνακας  εκτιμήσεων ζημίας  από βροχόπτωση  σε Κοπανό και Λευκάδια

Κοινοποιήθηκε ο πίνακας εκτιμήσεων ζημίας από...

Κοινοποιήθηκε ο πίνακας εκτιμήσεων ζημίας από...

Στον ΕΛΓΑ Βέροιας ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, για επίσπευση των αποζημιώσεων  στους πληγέντες παραγωγούς της Ημαθίας

Στον ΕΛΓΑ Βέροιας ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, για επίσπευση...

Στα πλαίσια της τακτικής επαφής και συνεργασίας που...

Δήμος Νάουσας: Συνάντηση της αντιδημάρχου Άννας Βασιλειάδου με γεωπόνους  για τα θέματα του ΕΛΓΑ

Δήμος Νάουσας: Συνάντηση της αντιδημάρχου Άννας...

Θέματα του ΕΛΓΑ και τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών...

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ  ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ  ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα...

Δήμος Νάουσας: Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Άννας Βασιλειάδου στην έκθεση Freskon

Δήμος Νάουσας: Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Αγροτικής...

Την έκθεση Freskon 2024 η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για...

Τάσος Μπαρτζώκας: Στη Freskon χτύπησε και φέτος δυνατά η καρδιά της παραγωγικής Ημαθίας!

Τάσος Μπαρτζώκας: Στη Freskon χτύπησε και φέτος δυνατά η...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας επισκέφτηκε τα περίπτερα της...

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της Ιταλίας για το κρασί

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της...

«Το περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς αμπελοοινικών...

Στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon 2024 ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon...

Tη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon 2024,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...