ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΜΠΕΛΛΟ

ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΜΠΕΛΛΟ

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης


Πέρασε ήδη ένα χρόνος από την ημέρα που σίγησε η φωνή του Στέλιου Μπέλλου, καθώς ό ίδιος επέλεξε να πάει να συναντήσει τους παλιούς του φίλους και συνεργάτες, τον Τάσο Χαλκιά, τον Σταύρο Καψάλη, τον Δημήτρη Ζάχο, τον Αλέκο Κιτσάκη και όλους εκείνους που πριν από αυτόν είχαν ακολουθήσει τον δρόμο προς την αιωνιότητα και τον περίμεναν, όπως η αλησμόνητη ποιήτρια και συνεργάτιδα του Καίτη Βέλλιου, για να αποτελέσουν μαζί το μοναδικό σχήμα που θα γαλήνευε και θα ενθουσίαζε με την μουσική και τα ανεπανάληπτα τραγούδια της ηπειρωτικής παράδοσης, το επέκεινα και την συμπαντική αρμονία.

Ο Στυλιανός Μπέλλος ήταν ήδη πασίγνωστος από τα μεταπολεμικά χρόνια μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών της εποχής που μετέδιδαν τα τραγούδια του.

Εκείνη την εποχή όπου δεν είχε γενικευθεί η χρήση της τηλεόρασης, δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή η φυσιογνωμία του.

Έτσι όταν συστήνονταν με το όνομα του σε κάποια νέα πρόσωπα που γνώριζε, δέχονταν το μόνιμο ερώτημα:

-Και τον τραγουδιστή, τι τον έχετε;

Ο Στυλιανός Μπέλλος, υπήρξε καθηγητής φιλόλογος, Λυκειάρχης, ερμηνευτής και μελετητής του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού με καταγωγή του από τη Σέλλιανη Παραμυθιάς.

Παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, μελέτησε συστηματικά και την ελληνική παραδοσιακή μουσική κοντά στο λαογράφο Γεώργιο Μέγα και τον λαϊκό μουσικό Τάσο Χαλκιά.

Την περίοδο 1958-1959, η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud-Bovy είχε αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών καθώς και τον πρώτο του δίσκο την «Ασημούλα».

Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια εκτελώντας τα όπως τα έμαθε από τους μεγαλύτερους επί πολλά χρόνια, με διακεκριμένους μουσικούς βιρτουόζους του κλαρίνου όπως ο Τάσος Χαλκιάς, ο Πέτρος Λούκας, ο Ναπολέων Δάμος, ο Σταύρος και ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Βασίλης και ο Βαγγέλης Σούκας, ο Θανάσης Χαλιγιάννης, ο Βασίλης Μπατζής, ο Φίλιππος Ρούντας, ο Ναπολέων Ζούμπας, κ.α., καθώς και με εξέχοντες τραγουδιστές όπως ο Φώτης Χαλκιάς, ο Δημήτρης Ζάχος, ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Γιώργος Κούρτης, ο Χρήστος Φωτίου, ο Σάββας Σιάτρας, ο Χρήστος Πανούτσος, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Βασίλης Κολοβός, η Γιώτα Βέη, η Αιμιλία Χατζηδάκη, η Ελένη και Ειρήνη Κονιτοπούλου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης και ο Δημήτρης Βάγιας με τον οποίο συνεργάστηκε επί διετίας και στο μαγαζί του, το «Ηπειρώτικο Σαλόνι», στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης της Αθήνας.

Σημαντικό κεφάλαιο στην δισκογραφική του παραγωγή υπήρξε η συνεργασία του με την ποιήτρια Καίτη Βέλλιου για την δημιουργία αφιερώματος στους Ξενιτεμένους Ηπειρώτες και στην Βόρειο Ήπειρο.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα του Στέλιου Μπέλλου δεν περιορίστηκε στον ελλαδικό χώρο.

Ως καθηγητής υπηρέτησε σε ελληνικά σχολεία ανά τον κόσμο όπως στην Αίγυπτο, στο Κογκό, στην Ιορδανία, την Λιβύη, την Τουρκία, το Σουδάν την Αγγλία κ.α.

Μέσα από την ιδιότητα τού καθηγητή και ερμηνευτή προσπάθησε να μεταδώσει στα ελληνόπουλα της διασποράς την αγάπη για την μητέρα πατρίδα και το δημοτικό τραγούδι.

Στα πλαίσια διακρατικών ανταλλαγών σε πολιτιστικά θέματα, διοργάνωσε συναυλίες σε διάφορες χώρες όπως η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ινδία, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Αρμενία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Αλβανία, η Γεωργία κ.α.

Το 1995 ο Στυλιανός Μπέλλος μαζί με τους επίσης χαρισματικούς ερμηνευτές του ηπειρώτικου τραγουδιού και μουσικής, Αλέκο Κιτσάκη, Σάββα Σιάτρα και Ναπολέοντα Δάμο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Ημαθίας και παρουσίασαν την μοναδική συναυλία «Βραδιά Ηπειρωτικού Τραγουδιού» που άφησε εποχή, στο Ανοικτό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στη Βέροια.

Προσφωνώντας τον Στυλιανό Μπέλλο, ο Πρόεδρος των Ηπειρωτών Ημαθίας Αναστάσιος Βασιάδης, τον χαρακτήρισε «Όρθιο και Ευθυτενή» σύμφωνα με μια φράση που χρησιμοποιούσε συχνά και ο ίδιος.

Υπήρξε δε εκείνος ο χαρακτηρισμός παροιμιώδης που περιέγραψε ολόκληρη την διαδρομή του Στυλιανού Μπέλλου.

Διατηρείται δε ως ευχή για κάθε εορτάζοντα.

Ο Στυλιανός Μπέλλος ασχολήθηκε με τη συστηματική συλλογή, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προώθησε νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις στην παραδοσιακή μουσική της χώρας μας.

Υπήρξε συνεργάτης ημερήσιου και περιοδικού τύπου Ηπείρου και Αθήνας, παρουσίασε εκπομπές δημοτικού τραγουδιού στην τηλεόραση και οργάνωσε και παρουσίασε επί σειρά ετών την εκδήλωση «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί την κορυφαία συνάντηση Αποδήμων Ηπειρωτών, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα και έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται στην αρχή κάθε καινούργιου χρόνου, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών, δεκάδων συγκροτημάτων Αδελφοτήτων Συλλόγων και Ομοσπονδιών των αποδήμων Ηπειρωτών, που γεμίζουν με ηπειρώτικη μουσική τραγούδια και χορούς, σε μια πανδαισία ήχων χρωμάτων και ρυθμικής κίνησης.

Συντονιστής και παρουσιαστής όλης αυτής της πανηπειρώτικης πανδαισίας υπήρξε ο Στυλιανός Μπέλλος.

Το 1996 η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία αποφάσισε στην «Πίτα του Ηπειρώτη» να τιμήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηπειρωτών Ημαθίας στο πρόσωπο του Προέδρου της Αναστάσιου Βασιάδη.

Ο Στυλιανός Μπέλλος ως έφορος πολιτισμού και παρουσιαστής της εκδήλωσης, προσφώνησε τον Αναστάσιο Βασιάδη αποδίδοντας του τον ίδιο χαρακτηρισμό «Όρθιος και Ευθυτενής», αφιερώνοντας του στη συνέχεια με την μοναδική φωνή του και την συνοδεία του κλαρίνου του Ναπολέοντα Δάμου, το τραγούδι «Σαμαντάκας».

Ο Στέλιος Μπέλλος αναπαύεται πλέον στο κοιμητήριο της Παναγίας της Παραμυθιώτισσας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Με την Σκέψη στραμμένη εκεί οι απανταχού Έλληνες αναπολούν τον Δάσκαλο, τον Βάρδο και τον Άοκνο Εργάτη του Πολιτισμού και της Παράδοσης.

Το πλούσιο και ανεκτίμητο έργο που άφησε θα διαλάμπει στο διηνεκές.


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...