Εν μέσω έξαρσης κορονοϊού και λοιμώξεων  η επιστροφή στα σχολεία

Εν μέσω έξαρσης κορονοϊού και λοιμώξεων η επιστροφή στα σχολεία

Eν μέσω ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων, επιστρέφουν oι μαθητές στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου  Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από υγειονομικής πλευράς προκαλεί πονοκέφαλο και προβληματισμό στους αρμόδιους φορείς αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέλη της μαθητικής αλλά και εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Η συνύπαρξη κορονοϊού, γρίπης και του αναπνευστικού ιού RSV, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ λοιμώξεων στην κοινότητα, κάτι που κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν και για την ώρα η κατάσταση δείχνει διαχειρίσιμη. Γιορτές, ρεβεγιόν και έξοδοι των Χριστουγέννων αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους, καθώς μέχρι τις 27/12 έχει καταγραφεί στα λύματα της Αττικής αύξηση κατά 90% των αναπνευστικών ιών. Με φόντο την επιστροφή στα θρανία και το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για τη νέα χρονιά πληθαίνουν οι φωνές όσων κάνουν λόγω για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προφύλαξης.

Ήδη τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας συζητάνε το πλαίσιο της ασφαλούς επιστροφής μαθητών στις τάξεις και θεωρείται βέβαιο πως αναμένεται να εκδώσουν και να αποστείλουν στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας επικαιροποιημένες οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 στο σχολικό περιβάλλον. 

Επανέρχεται η διάταξη για τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω γρίπης  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews από πλευράς Υπουργείου Παιδείας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψουν μέτρα στα σχολεία όπως τις προηγούμενες χρονιές (πχ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, κλείσιμο τμημάτων, υποχρεωτικά tests) αλλά εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει και την τρέχουσα σχολική χρονιά το πρωτόκολλο για τις απουσίες λόγω εποχικής γρίπης. Όμως όπως διαφαίνεται από πλευράς Υπουργείου θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η διάταξη για τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω γρίπης. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την περσινή εγκύκλιο αποφασίστηκε να καταχωρούνται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται στο εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης. Βάσει αυτής  ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Η εν λόγω εγκύκλιος αναμένεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews να σταλεί σύντομα στα σχολεία σε μια προσπάθεια ανάκρουσης της αύξησης των κρουσμάτων. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι η διάταξη για τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω γρίπης χαίρει και της αναγνώρισης των παιδιάτρων καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή επαναλαμβάνουν την οδηγία “Κρατήστε τα άρρωστα παιδιά σας στο σπίτι, πριν γίνουν επικίνδυνα για τα υπόλοιπα. Τα παιδιά πρέπει να επιστρέφουν στα σχολεία όταν είναι απύρετα για τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να σταματήσει η διασπορά οποιουδήποτε ιού”

Το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές δεν πρέπει να χάνουν μαθήματα, αλλά όταν στέλνουμε ένα άρρωστο παιδί στη τάξη τότε καταδικάζουμε και εκείνο και όλα τα υπόλοιπα.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...