Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η βέλτιστη αξιοποίηση των  ευρωπαϊκών πόρων, ο βασικός πυλώνας στον προγραμματισμό για το 2024 -«Όλοι οι πόροι του ΕΣΠΑ απορροφήθηκαν στο σύνολό τους», τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αν. υπουργός Οικονομικών

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ο βασικός πυλώνας στον προγραμματισμό για το 2024 -«Όλοι οι πόροι του ΕΣΠΑ απορροφήθηκαν στο σύνολό τους», τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αν. υπουργός Οικονομικών

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής της κυβέρνησης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά τον απολογισμό της πορείας απορρόφησης, τον προγραμματισμό για το 2024.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με την συμμετοχή και των γραμματέων του υπουργείου, Δημήτρη Σκάλκου, Γιώργου Ζερβού, και Νίκης Δανδόλου, αλλά και τον Ορέστη Καβαλάκη εκ μέρους της γραμματείας Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας ενημέρωσης της κοινής γνώμης για θέματα του χαρτοφυλακίου του, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι όλοι οι πόροι του ΕΣΠΑ απορροφήθηκαν στο σύνολό τους, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, και αυτό, υπογράμμισε, συνιστά την καλύτερη απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης ότι «δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ». Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε: «Πάνω από το 60% της ανάπτυξης του 2024 θα προέλθει από το ΠΔΕ, το οποίο, αυτήν τη χρονιά, θα ανέλθει σε 12,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 12%, και θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών. Επίσης, για την περίοδο ΕΣΠΑ 2021- 2027, οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 1/3 του προϋπολογισμού, για έργα 5,4 δισ. ευρώ. Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, με την τελευταία έγκριση εκταμίευσης του 3ου αιτήματος πληρωμής ύψους 3,6 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό που έχουμε λάβει ανέρχεται στα 14,7 δισ. ευρώ. Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0, οι συνολικοί ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται πλέον στα 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,2 δισ. για επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. για το δανειακό πρόγραμμα. Συνεχίζουμε την στήριξη της οικονομίας για περισσότερες δουλειές για όλες και όλους, για τα νέα παιδιά».

Οι προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην ελληνική οικονομία τόνισε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι στόχος είναι το 2024 να υποβληθούν δυο αιτήματα, όπως προβλέπεται, για εκταμιεύσεις επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα το τέταρτο αίτημα πληρωμής θα αφορά σε εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων και 1 δισ. από το σκέλος των επιδοτήσεων.

Το επόμενο αίτημα προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο 2024. Για να υπάρξει η σχετική εκταμίευση της επόμενης δόσης, ως προϋπόθεση έχουν τεθεί 20 «ορόσημα», από τα οποία, όπως αναφέρθηκε έχουν «κλείσει» τα 12. Το πέμπτο αίτημα πληρωμής το οποίο τοποθετείται το Σεπτέμβριο 2024 και θα θα αφορά σε εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια και 1,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

O κ. Παπαθανάσης τόνισε πως η υποβολή αιτημάτων είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου καθώς το πρόγραμμα του ΤΑΑ είναι άκρως ανταγωνιστικό και απαιτεί πρωτοφανείς ρυθμούς λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν, μέσα στο 2023 η χώρα ολοκλήρωσε και το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, αντλώντας επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ στις 28 Δεκεμβρίου.

Εξειδικεύοντας, ο Ορέστης Καβαλάκης, επεσήμανε πως το πρόγραμμα δημοσίων έργων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχει κάνει πληρωμές 2,1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά 14,7 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευτεί, δηλαδή σε ποσοστό 8,1% του ΑΕΠ, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της ΕΕ για την εν λόγω κατάταξη.

Ως προς το σκέλος των επιχορηγήσεων έως τις 8 Ιανουαρίου του 2024 τα αιτήματα αφορούν στο 99% του προγράμματος. Οι πληρωμές ανέρχονται σε 5,24 δισ. ευρώ επί του προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων.

Για το δανειακό σκέλος, έως τις 8 Ιανουαρίου 2024, τα συμβασιοποιημένα δάνεια ανέρχονται σε 269 δάνεια, εκ των οποίων τα 128 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνολικά, ανέρχονται σε 10,26 δισ. ευρώ. Υπογραμμίζεται πως τα 4,36 δισ. ευρώ του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν σε δάνεια με μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,2% με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής στα 14 έτη.

(πηγή: dikaiologitika.gr)


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...