ΕΛΛΗ Α. ΑΔΟΣΙΔΟΥ  Μία άγνωστη προσωπικότητα που πριν από 103 χρόνια, ευεργέτησε και τη Βέροια και την περιοχή της, μέσω της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Βεροίας η οποία την ανεκήρυξε επίτιμο μέλος της

ΕΛΛΗ Α. ΑΔΟΣΙΔΟΥ Μία άγνωστη προσωπικότητα που πριν από 103 χρόνια, ευεργέτησε και τη Βέροια και την περιοχή της, μέσω της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Βεροίας η οποία την ανεκήρυξε επίτιμο μέλος της

Γράφει ο Παύλος Πυρινός



Α΄ Έλλη Α. Αδοσίδου

«Θνήσκει σιγαθέν καλόν έργον» (Πινδ. 86).

«Ξεχνιέται το ωραίο έργο, όταν μείνει στην αφάνεια».

Η Έλλη Αδοσίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1878) σε περιβάλλον πνευματικής και υλικής αρχοντιάς.

Σπούδασε με οικοδιδασκάλους και συμπλήρωσε τις σπουδές της σε ανώτερα εκπαιδευτήρια της Γερμανίας και Ελβετίας.

Μιλούσε άπταιστα Γαλλικά, Γερμανικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Έλαβε ενεργό μέλος στον Μακεδονικό Αγώνα.

Υπηρέτησε ως αδελφή, στο Νοσοκομείο των Γαλλίδων Αδελφών που είχε εγκατασταθεί στη Σχολή Ευελπίδων.

Ίδρυσε Νηπιαγωγείο στη Σύρο για τα παιδιά των στρατευμένων. Υπηρέτησε ως εθελόντρια αδελφή του Ε.Ε.Σ. στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη «ζώνη των πρόσω» και απέσπασε το θαυμασμό των συμμαχικών στρατευμάτων για το θάρρος και το οργανωτικό της πνεύμα.

Οργάνωσε Νοσοκομείο και συσσίτιο στο Σιδηρόκαστρο. Το 1919 ίδρυσε το «Άσυλο του Παιδιά Θεσσαλονίκης».

Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και πολλές διακρίσεις, και στις αρχές Ιανουαρίου 1969 της απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαιρέτων Πράξεων της Ακαδημίας (1) ΑΠ.

Ήταν άνθρωπος που έκανε πράξη το λόγο του Θεού, καθώς με φιλάνθρωπα αισθήματα και αλτρουϊστική διάθεση ήταν δίπλα στους πάσχοντες συνανθρώπους της, τους οποίους βοηθούσε, παρηγορούσε, ανακούφιζε και εξυπηρετούσε με κάθε είδους αγαθοεργίες.

Μιλούσε με έργα καρδιάς και όχι λόγια των τύπων. Υπηρετούσε το αγαθό, το δίκαιο, την αγάπη, ενώ συγχρόνως ήταν άνθρωπος της διανόησης και της πνευματικής δημιουργίας.

Πρόσθεσε νέες λαμπρές σελίδες στην ιστορία της αγάπης και της προσφοράς στον άνθρωπο και την κοινωνία μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 


Β΄ Η ανάδειξη της προσφοράς (κοινωνικής, φιλανθρωπικής και εθνικής) της ΕΛΛΗΣ Α. ΑΔΟΣΙΔΟΥ μέσα από τα αρχεία της Φ.Α.Κ. Βέροιας την ταραχώδη (οικονομική και πολιτική) περίοδο του 1920, ήταν πολύπλευρη και τεράστια.

Η Φ.Α.Κ. Βέροιας «ευγνωμονούσα την ανακήρυξε επίτιμο μέλος».

Το αρχειακό υλικό της Φ.Α.Κ. Βέροιας αποτελεί ιστορικό μνημείο, ιστορικό θησαυρό για την εθνική και κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου μας, επειδή απ’ αυτό μπορεί κανείς να ζήσει από κοντά, στιγμή προς στιγμή, τις αγωνίες, τα βάσανα των ντόπιων κατοίκων, αλλά και των παρεπιδημούντων στην πόλη της Βέροιας, προσφύγων που εύρισκαν σ’ αυτή καταφύγιο.

Παράλληλα, όμως, αποτελεί και γλωσσικό θησαυρό με την καλλιγραφία της εποχής, την ορθογραφία, τη σύνταξη, το λεξιλόγιο, την άριστη χρήση της απλής καθαρεύουσας, που και αυτή πια ανήκει στο παρελθόν.

Στις σελίδες της εργασίας αυτής ξαναζωντανεύουν στιγμές μεγαλοσύνης και αλτρουϊσμού, ανθρωπιάς και ευαισθησίας για τον ανήμπορο συνάνθρωπό μας.

Μέσα από το αρχείο της Φιλοπτώχου, την περίοδο 1920 προβάλλουν ανάγλυφα οι ευαισθησίες, η αγάπη και η ανθρωπιά της ΕΛΛΗΣ Α. ΑΔΟΣΙΔΟΥ.

Πρόσθεσε νέες σελίδες στην ιστορία της αγάπης και της προσφοράς στον άνθρωπο και την κοινωνία από την Φιλόπτωχο.

Από δημοσίευση στην εφημερίδα «Φως» (3) μεταξύ 18 Μαρτίου 1920 και 29 Ιουνίου 1920, δίνονται οι πληροφορίες από την Αδελφότητα για την ΕΛΛΗ Α. ΑΔΟΣΙΔΟΥ: «Καθήκον της: επιβεβλημένον θεωρεί όπως και δημοσία εκφράσει τις ευχαριστίες αυτής εις την κ. Έλλην Αδοσίδου όπως διά τας πολλαπλάς εισφοράς, υπέρ της Αδελφότητος ημών και διά την ενέργειαν αυτής προς τον Ερυθρόν Αμερικανικόν Σταυρόν όστις διέθεσει αρκετήν ποσότητα κλινών, υπέρ του Νοσοκομείου της πόλεώς μας και πολλά άλλα αντικείμενα.

Η Αδελφότης ευγνωμονούσα ανακήρυξε αυτήν επίτιμον μέλος της Αδελφότητος.

Από επιστολή της Αδελφότητος προς την ΕΛΛΗΝ ΑΔΟΣΙΔΟΥ (3) στις 29 Ιουνίου 1920 λέγεται: «…ευτυχώς υπάρχει και για εμάς επίγειος Θεός» (η Έλλη Αδοσίδου) και σε άλλη επιστολή (4) προς αυτήν την ευχαριστεί «δια το υπέρ της Αδελφότητος ημών ενδιαφέρον ο τρέφεται ιδίως δια την ποσότητα ενδυμάτων, ατινά διετήθησαν εις τους πτωχούς και δια της κλίνας ας αποστελήθησαν υπέρ του Νοσοκομείου.

Ευελπιστούσιν ότι δεν θέλετε παύση τρέφουσα το αυτό ενδιαφέρον υπέρ της Αδελφότητος υμών.

Διατελούμεν μεθ’ υπολήψεως

Η Πρόεδρος – Αικατερίνη Κάππου

Η Γεν. Γραμματέας – Ευδ. Λ. Θεμελή

Βέροια 13 Ιουλίου 1920


 

Τονίζουμε ότι η εργασία αυτή δε στοχεύει στην προβολή προσώπων αλλά στην καταγραφή, διατήρηση και γνωστοποίηση του εθνικού, φιλανθρωπικού και Ερυθροσταυρικού έργου της αειμνήστου ΕΛΛΗΣ ΑΔΟΣΙΔΟΥ στο κοινό της Βέροιας, όσο και ευρύτερα, προς μίμηση, γιατί τέτοιες προσπάθειες ανεβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης μας, ξαναζωντανεύουν στιγμές μεγαλοσύνης και αλτρουϊσμού, ανθρωπιάς και ευαισθησίας για την ανήμπορο συνάνθρωπό μας.

Ακόμη, ας είναι ένα πνευματικό μνημόσυνο για την θεραπενίδα του πόνου και της αγωνίας του ανθρώπου, την ΕΛΛΗ ΑΔΟΣΙΔΟΥ.

Π.Δ.Π.

 

Πηγές – Βοηθήματα

1. Η βιβλιοθήκη και το Αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης library.nationalgallery.gr

2. Αρχείο Φιλοπτώχου 1905-1924, σ. 94-95, Παύλου Δ. Πυρινού, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Βέροιας, σε. 37, υποσημείωση 24

3. Αρχείο Φιλοπτώχου 1905-1924, 2. 95

4. Αρχείο Φιλοπτώχου 1905-1924, σ. 98

 

Αποσπάσματα

Η Έλλη Αδοσίδου υπηρετούσε το αγαθό, το δίκαιο, την αγάπη, ενώ συγχρόνως ήταν άνθρωπος της διανόησης και της πνευματικής δημιουργίας

 

Στις σελίδες της εργασίας αυτής ξαναζωντανεύουν στιγμές μεγαλοσύνης και αλτρουϊσμού, ανθρωπιάς και ευαισθησίας για τον ανήμπορο συνάνθρωπό μας, εξαιτίας της προσφοράς της Έλλης Αλοσίδου.

 

Πρόσθεσε νέες σελίδες στην ιστορία της αγάπης και της προσφοράς στον άνθρωπο και την κοινωνία από την Φιλόπτωχο.

 

Η εργασία αυτή ας είναι ένα πνευματικό μνημόσυνο για την θεραπενίδα του πόνου και της αγωνίας του ανθρώπου, την ΕΛΛΗ ΑΔΟΣΙΔΟΥ.


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...