Διαμαρτυρία αγροτών στο πλαίσιο της 30ης Agrotica Εκατοντάδες τρακτέρ και οχήματα με πανό και μαύρες σημαίες, παρατάχθηκαν έξω από την ΔΕΘ -Νέα μέτρα και χρονοδιαγράμματα, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαμαρτυρία αγροτών στο πλαίσιο της 30ης Agrotica Εκατοντάδες τρακτέρ και οχήματα με πανό και μαύρες σημαίες, παρατάχθηκαν έξω από την ΔΕΘ -Νέα μέτρα και χρονοδιαγράμματα, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνεχίζουν δυναμικά οι αγρότες  της κεντρικής μακεδονίας τις κινητοποιήσεις τους και από νωρίς χθες το πρωί, με εκατοντάδες τρακτέρ και οχήματα με πανό, μαύρες σημαίες και κόρνες έκαναν απόβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 30ης Agroticaγια να διαμαρτυρηθούν και να καταθέσουν τα αιτήματά τους για την ενίσχυση του αγροτικού κλάδου. Μεταξύ αυτών και αγρότες από την Ημαθία, συμμετέχοντας στο μεγάλο συλλαλητήριο.

Περισσότερα από 300 τρακτέρ είχαν παραταχθεί στη νότια πύλη της ΔΕΘ, από όμορους νομούς, τα οποία μπήκαν στην πόλη από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις ενώ το  απόγευμα οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην  έκθεση και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ Helexpo, ενώ αντιπροσωπεία αγροτών θα παρέδιδε ψήφισμα και στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

 Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη έως και την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνει η 30η Agrotica.

Να σημειώσουμε ότι οι αγρότες βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα.

Αυγενάκης από Agrotica: Μέτρα για πρωτογενή τομέα

 Μπροστά στο κύμα των κινητοποιήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη Τύπου χθες, εν όψει της 30ης Agrotica, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα, τα ποσά και τον τρόπο υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν στη Θεσσαλία αλλά και το σύνολο των αγροτών της χώρας, Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:

- τη λειτουργία του αγροτικού 112, για την προειδοποίηση των αγροτών 72 ώρες πριν την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

- Το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40.394.378,80€. Το πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000 στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.

- Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δωρεάν αντικατάσταση απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο ισχύει και για τους μελισσοκόμους.

- Τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων

- Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.

- Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα

- Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

- Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ  2024 τον Μάρτιο.

- Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.

- Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

- Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.

- Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης 1.480.972 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Αφορούν 127.232 Αγρότες

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την επίλυση προβλημάτων όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος και τα ψάρια εισβολής στη Μεσόγειο. Υπενθύμισε ότι στο Συμβούλιο της ομάδας των εννέα χωρών του Νότου της ΕΕ, υπήρξε απόφαση για κοινή διεκδίκηση λύσεων στα συγκεκριμένα προβλήματα. Τόνισε ότι τα συγκεκριμένα θέματα μπαίνουν για πρώτη φορά από κοινού από εννέα χώρες. Επίσης η EUMED-9 θέτει θέμα απλοποίησης των λειτουργειών της ΚΑΠ, δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και δέσμευσης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για να μπορεί να χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις ο υπουργός τόνισε: «Αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και αναδεικνύουν αιτήματα και προβλήματα πραγματικά.  Τιμάμε και σεβόμαστε τις αγωνίες τους και τους ευχαριστούμε γιατί πολλά γίνονται και με τη δική τους συμβολή». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι για το ενεργειακό κόστος της αγροτικής παραγωγής, σήμερα Παρασκευή, θα κάνει ανακοινώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...