Οι εξελίξεις της ΚΑΠ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής γεωργίας -Επίσκεψη γνωριμίας με την ευφυή γεωργία στην Επισκοπή Ημαθίας

Οι εξελίξεις της ΚΑΠ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής γεωργίας -Επίσκεψη γνωριμίας με την ευφυή γεωργία στην Επισκοπή Ημαθίας

Με την παρουσία εκπροσώπων από την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία της χώρας, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τον αγροτικό κόσμο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της 30ης διεθνούς έκθεσης Agrotica, η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και η NEUROPUBLIC με θέμα «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα και στο μέλλον: οικολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός για μια βιώσιμη ελληνική γεωργία». 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο The Met, ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της NEUROPUBLIC, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της βραδιάς, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στη Θεσσαλονίκη και σε «αυτή τη σημαίνουσα εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι εταιρείες GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και NEUROPUBLIC για ένα ζήτημα επίκαιρο και με ιδιαίτερο βάρος για τη χώρα μας», ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι «είναι γνωστό ότι οι δύο εταιρείες πρωταγωνιστούν εδώ και αρκετά χρόνια στην ενημέρωση αλλά και στη στήριξη των παραγωγών και των συλλογικών τους σχημάτων, ενώ ηγούνται της χάραξης του οδικού χάρτη για την ανάπτυξη της αγροδιατροφής».

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, κ. Χρήστος Αυγουλάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μπορεί κανείς να ασκήσει σημαντική κριτική στην ΚΑΠ, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει ότι «αποτελεί μια πολύτιμη εργαλειοθήκη για τη στήριξη και ανάπτυξη του τομέα την οποία δεν θα πρέπει να απορρίπτουμε συλλήβδην όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια καταρχάς για να την αξιοποιούμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στο εθνικό επίπεδο, αλλά και να επιδιώκουμε να τη βελτιώνουμε από κοινού με τους εταίρους μας στην ΕΕ προς όφελος της βιωσιμότητας του αγρότη και της υπαίθρου». «Το έργο και οι δράσεις επικοινωνίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα συνεχιστούν αμείωτα στο επόμενο διάστημα, με σειρά πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε ώστε να συνεισφέρουμε, όπως πάντα, στον τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο γύρω από τα ζητήματα γεωργικής πολιτικής και την ΚΑΠ», κατέληξε.

Στην τρέχουσα αγροτική επικαιρότητα και ειδικότερα στα θέματα των κινητοποιήσεων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, που πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης. «Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία αλλά και την ανασφάλεια των αγροτών με αυτά τα δεδομένα που έχουμε. Η κλιματική κρίση έχει κυριαρχήσει και τα φαινόμενα δεν έχουν τελειώσει με τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Θα πρέπει να δουλέψουμε συνετά και με προοπτική για το επόμενο διάστημα», υποστήριξε, ενώ, αναφέρθηκε και στο πακέτο των ενισχύσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Κλείνοντας, ο Υπουργός μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ίδρυση των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια όπως επίσης και τις δράσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για συνεργασία με τις χώρες του Νότου (EUMED-9) σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα.

Στη συνέχεια, ο κ. Paolo de Castro, Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρώην Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα. 

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην εφαρμογή της, μίλησε ο κ. Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ). Η κα. Ρόζα Γαργαλάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, τοποθετήθηκε, με τη σειρά της, σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα  και το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με συμπεράσματα από την κα. Έλλη Τσιφόρου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Επίσκεψη γνωριμίας με την ευφυή γεωργία στην Επισκοπή Ημαθίας

Σε συνέχεια της εκδήλωσης, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, σημαντικοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, μεταξύ των οποίων ο κ. Νίκος Παπανδρέου, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η κα. Ευαγγελία Μούρμουρα, Υπεύθυνη Ομάδας για την Ψηφιοποίηση από τη ΓΔ Γεωργίας ΕΕ, μαζί με εκπροσώπους της Διοίκησης και στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και της NEUROPUBLIC επισκέφθηκαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής «Ο Αλέξανδρος» (Επισκοπή Ημαθίας) ο οποίος εφαρμόζει το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense που αναπτύσσει η NEUROPUBLIC.

Στόχος της επίσκεψης γνωριμίας με την ευφυή γεωργία ήταν οι εκπρόσωποι των κοινοτικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών συλλογικών αγροτικών και συνεταιριστικών φορέων να ενημερωθούν με άμεσο και βιωματικό τρόπο και να θέσουν τα ερωτήματά τους σε σχέση με τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη της ευφυούς γεωργίας για τους αγρότες και τους πολίτες/καταναλωτές.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το αγρόκτημα καλλιέργειας συμπύρηνων ροδακίνων του κ. Σωτήρη Παπαδόπουλου, αγρότη και μέλους του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Αλέξανδρος», στο οποίο έχει εγκατασταθεί σταθμός ευφυούς γεωργίας gaiasense στις αρχές του 2023. Ο παραγωγός περιέγραψε τόσο την ψηφιακή εφαρμογή για το κινητό που χρησιμοποιεί όσο και την λειτουργία του αγρομετεωρολογικού σταθμού και τους τρόπους με τους οποίους έχει ωφεληθεί βλέποντας τα δεδομένα που καταγράφονται κάθε μία ώρα. Παράλληλα, στελέχη των εταιρειών GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και NEUROPUBLIC ανέπτυξαν τον τρόπο ψηφιακής καταγραφής σημαντικών δεδομένων, σε σχέση με την ατμόσφαιρα - το έδαφος και το φυτό (θερμοκρασία, υγρασία, διεύθυνση και ένταση ανέμου, διύγρανση φύλλου, αλατότητα) που σχετίζονται με τις πρακτικές ορθής καλλιέργειας που έχουν υιοθετηθεί με την υποστήριξη της ευφυούς γεωργίας.

Ακολούθησε επίσκεψη του κλιμακίου στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Αλέξανδρος». Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Στέφανος Νταούκας αναφερόμενος στην αδιάλειπτη εικοσαετή λειτουργία και συνεχή αναπτυξιακή πορεία του Συνεταιρισμού, με την ενεργή συμμετοχή περίπου 200 μελών και την αναγνώρισή του ως Οργάνωση Παραγωγών (ΟΠ) οπωροκηπευτικών το 2019. Για τη συμβολή του συστήματος gaiasense στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα του συνεταιρισμού ο κ. Ηλίας Παπανικολάου, Εμπορικός Δ/ντής Β. Ελλάδος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τόνισε ότι το συνεχές ενδιαφέρον των παραγωγών και όλων των ΟΠ του Ν. Ημαθίας από το 2015, συνέβαλε στο να υλοποιηθούν πολλά έργα ευφυούς γεωργίας με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πλήθους δεδομένων που αξιοποιούνται από τους παραγωγούς για να ενισχύσουν τη βιωσιμότητά τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έργο καταγραφής του αποτυπώματος άνθρακα στην καλλιέργεια ακτινιδίου και ροδακίνου τα έτη 2021 και 2022 με την συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία όλων των ΟΠ του νομού. Όσον αφορά τις νέες δραστηριότητες του Συνεταιρισμού στον τομέα της παραγωγής υψηλής ποιότητας βαμβακιού που αφορούν, μεταξύ άλλων και την εφαρμογή του gaiasense, τον λόγο πήρε ο κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, πρώην Δ/ντής του Εθνικού Οργανισμού Ταξινόμησης Βάμβακος και από τις αρχές του 2024 σύμβουλος οργάνωσης και ποιότητας των ΟΠ Βάμβακος που συστάθηκαν στην περιοχή της Ημαθίας με πρωτοβουλία του Δ/ντή της Κοινοπραξίας ΟΠ Ημαθίας και προέδρου του ΑΣ «Αλέξανδρος» κ. Στέφανου Νταούκα. 

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου, συνιδρυτή της εταιρείας Open Farm, ο οποίος επεσήμανε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναδειχθούν οι εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν συστήματα ευφυούς γεωργίας, σε μεμονωμένο ή συλλογικό επίπεδο, στους πολίτες/καταναλωτές καθώς το ενδιαφέρον του κοινού για θέματα διατροφής, υγείας και περιβάλλοντος είναι συνεχώς αυξανόμενο και ο βιωματικός τρόπος γνωριμίας σίγουρα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. 

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις επιστημονικές, τεχνολογικές κι επιχειρησιακές διαστάσεις της εφαρμογής ευφυούς γεωργίας σε επίπεδο εκμετάλλευσης αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, και είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν τα ερωτήματά τους στους εκπρόσωπους του Συνεταιρισμού και στα στελέχη των διοργανωτών, μεταφέροντας και οι ίδιοι την εμπειρία τους από την εφαρμογή ανάλογων πρακτικών στην ΕΕ.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Open Smart Farms» του προγράμματος CAP4Food «Βιώσιμοι γεωργικοί τομείς για βιώσιμα τρόφιμα», το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ποιμενάρχης μας στην επέτειο δέκα ετών από την Επισκοπική εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ. Γεωργίου

Ο Ποιμενάρχης μας στην επέτειο δέκα ετών από την...

Σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως το πρωί της...

Στον Μητροπολίτη ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Θεόδωρος Κοσμίδης

Στον Μητροπολίτη ο Συντονιστής Επιχειρήσεων...

Το πρωί της Τρίτης, 27ης Φεβρουαρίου, στο Μητροπολιτικό...

Σύλληψη για ναρκωτικά σε δύο οικίες σε περιοχές της Ημαθίας

Σύλληψη για ναρκωτικά σε δύο οικίες σε περιοχές της...

Συνελήφθη στις 26 Φεβρουαρίου 2024, το πρωί σε περιοχή της...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην Υφυπουργό Μεταφορών, Χ. Αλεξοπούλου, για «Θέσεις Φόρτισης Παντού», «Πράσινα ταξί» και θέματα των μεταφορών

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην Υφυπουργό Μεταφορών, Χ....

Σε χθεσινή συνάντησή του με την Υφυπουργό Μεταφορών,...

Επίσκεψη του Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Υ. Κεντ. Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας & Θράκης στον Δήμαρχο Βέροιας

Επίσκεψη του Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Υ. Κεντ. ...

Το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της τοπικής...

Κλειστό σήμερα για το κοινό , λόγω απεργίας, Κολυμβητήριο και Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Κλειστό σήμερα για το κοινό , λόγω απεργίας,...

Λόγω συμμετοχής των δημοτικών υπαλλήλων και των...

Συνέντευξη του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ΑΚΟΥ 99.6 «Απόλυτη δικαίωσή μας τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ» -Σήμερα στις 7 μ.μ. ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στη Βέροια

Συνέντευξη του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Δημήτρη...

Πρόσκληση προς όλους τους πολίτες της Βέροιας για την...

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: Δίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων από τις 11.00 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: Δίωρη στάση εργασίας...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας ανακοινώνει δίωρη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...