ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ;

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ;

Του Γιάννη Γεωργουδάκη ΕκπαιδευτικούΤο debate των ημερών περιλαμβάνει για πολλοστή  φορά στο μενού την τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Λογικό θα μου πείτε αφού ο εχθρός είναι «προ των πυλών» με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση  σχετικά με την κατάργηση του «κρατικού» και «δωρεάν» χαρακτήρα της παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Αν το σκεφτείτε όμως, κάτι λείπει κάθε φορά που ξεσπάει ο σχετικός χαμός.  

Αυτό που εκπλήσσει είναι η εκκωφαντική σιωπή αναφοράς στον Καρλ Μαρξ, τον φιλόσοφο στο όνομα του οποίου ομνύουν οι όπου γης ταπεινοί και καταφρονεμένοι. 

Δεν μπορεί! Κάποιο επιχείρημα θα είχαν να προσθέσουν στη φαρέτρα τους οι αντιρρησίες μέσα από τα θέσφατα του μεγάλου οραματιστή.

Η αντιπολίτευση βέβαια εκμεταλλεύεται την «σιωπή» για το θέμα και απλά ποιεί την νήσσαν καθώς ο Μαρξ ήταν αντίθετος τόσο στον κρατικό έλεγχο του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και στο αίτημα της δωρεάν παιδείας για όλους. Κι επειδή τα  «scripta manent» προτρέπω στους σκεπτικιστές να διαβάσουν το κείμενο του Κάρολου  «Κριτική του προγράμματος της Γκότα» (υπάρχει στο διαδίκτυο σε pdf) 

Ως εκ τούτου στην πάγια  λογική του «ξύλινου λόγου» η αντιπολίτευση αποποιείται τις μαρξιστικές νουθεσίες και αφήνει για μια ακόμα φορά τα παιδιά να κοπανιούνται με τα ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια.

Κι επειδή έχω στερέψει από επιχειρήματα αντιγράφω ένα κείμενο του 2020 φρεσκάροντας τη μνήμη ορισμένων.

«α)Το  ήδη ισχύον σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια είναι καθαρά ταξικό ή αν προτιμάτε τοξικό και με ελάχιστες εξαιρέσεις, μόνο οι γονείς που έχουν την δυνατότητα να «ματώσουν» οικονομικά έχουν την χαρά να δουν τα παιδιά  τους να φοιτούν  στις «καλές» σχολές. 

β)Η υποεκπαίδευση  που προσφέρουν οι διάφορες «απίθανες» σχολές, δημιούργησαν  στρατιές ανέργων αποκομμένων από κάθε διέξοδο στην αγορά εργασίας, με  το 40% -κατά μέσο όρο- των ανέργων στην χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια είναι κάτοχοι  πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

γ)Χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο εγκαταλείπουν την χώρα «εκόντες άκοντες» για εξεύρεση καλύτερης εκπαιδευτικής-αλλά και εργασιακής- μοίρας.  Μεταξύ αυτών και γενιές ολόκληρες, πολιτικών, μεγαλοαστών και τεχνοκρατών, που σπούδασαν εις την αλλοδαπήν  μεταφέροντας πίσω εκτός από τα βιώματα της ξέγνοιαστης φοιτητικής ζωής, όλα τα επιπλέον προσόντα για να κυβερνήσουν τους ιθαγενείς.

δ) Στο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό μας σύστημα, η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός ήταν και είναι, τα κυρίαρχα δομικά υλικά που συντηρούνται στα σπλάχνα του και το  σφιχτοδένουν με αόρατα νήματα στη μετριότητα.  

Στην αντίπερα όχθη, η εγκληματική απάθεια της πολιτείας με την αγαστή συνεργασία των αρτηριοσκληρωτικών συνδικάτων, άφησαν ανοιχτή την κερκόπορτα της κερδοσκοπίας.

Τριανταέξι (36) κέντρα ελευθέρων σπουδών διαθέτουν σήμερα άδεια για να λειτουργήσουν σαν κολέγια- πανεπιστημιακές σχολές (Ν.4093 του 2012) καταστρατηγώντας επι της ουσίας το άρθρο 16 του Συντάγματος. Μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης, ήταν το ποσόν της εγγυητικής επιστολής, χωρίς καμιά αντίδραση από κανένα θεσμικό όργανο!!! Και για να μην ξεχνιόμαστε ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ…  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 δεν φάνηκε διατεθειμένη να «σπάσει αυγά»,  παρόλο που δυο εκ των τριών Υπουργών που μέχρι το 2019 κάθισαν στην Υπουργική καρέκλα, προέρχονταν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόλαβε όμως να νομοθετήσει. Έτσι με το νόμο 4485 του 2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» στο: Άρθρο 1 Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης - Νομική μορφή των Α.Ε.Ι. αναφέρεται ρητά ότι: Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). Τα Α.Ε.Ι. είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενα και τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων!!! Προφανώς το νομοθέτημα ήταν για εσωτερική κατανάλωση αφού την ίδια στιγμή υπήρξε πλήρης συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36/ΕΚ περί  εξίσωσης των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων με τα διπλώματα των ιδιωτικών κολλεγίων. Μιλάμε  για ΠΑΡΑΝΟΙΑ.  

Συμπερασματικά ο «εχθρός» δεν είναι προ των πυλών. Η Ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει ήδη καθιερωθεί στη χώρα- έστω και by pass. 

Όσο για τα κόμματα και τους πολιτικούς, ανοίγει ξανά «πεδίον δόξης λαμπρόν»: 

Μπορούν  έστω και τώρα  να ομονοήσουν, νομοθετώντας  για την  εξάλειψη των στρεβλώσεων που προανέφερα. Ή μπορούν -όπως συνηθίζουν άλλωστε- να «σφαχτούν» στον βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, με τους κομματικούς προύχοντες των συνδικάτων, να κατευθύνουν συνειδητά τον λόγο τους  στο «παρθένο» ακροατήριο των νέων, προσπαθώντας να πείσουν ότι όλα είναι καλά σήμερα και αν αλλάξει κάτι, στην καλύτερη των περιπτώσεων  θα καταστραφεί το άπαν σύμπαν. Οψόμεθα.

Κλείνω  με την άχρηστη πληροφορία της ημέρας:  

Η Κύπρος είχε για το έτος  2019,   51.086 φοιτητές στα Πανεπιστήμιά της. 

Το 53% εξ αυτών προερχόταν από χώρες της ΕΕ αλλά και από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι «αφελείς» Κύπριοι κατόρθωσαν τα χρόνια μετά την κρίση να δημιουργήσουν έναν εκπαιδευτικό πόλο έλξης, με την παράλληλη λειτουργία ποιοτικών δημοσίων και ιδιωτικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποκομίζοντας οφέλη σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.»  

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ποιμενάρχης μας στην επέτειο δέκα ετών από την Επισκοπική εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ. Γεωργίου

Ο Ποιμενάρχης μας στην επέτειο δέκα ετών από την...

Σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως το πρωί της...

Στον Μητροπολίτη ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Θεόδωρος Κοσμίδης

Στον Μητροπολίτη ο Συντονιστής Επιχειρήσεων...

Το πρωί της Τρίτης, 27ης Φεβρουαρίου, στο Μητροπολιτικό...

Σύλληψη για ναρκωτικά σε δύο οικίες σε περιοχές της Ημαθίας

Σύλληψη για ναρκωτικά σε δύο οικίες σε περιοχές της...

Συνελήφθη στις 26 Φεβρουαρίου 2024, το πρωί σε περιοχή της...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην Υφυπουργό Μεταφορών, Χ. Αλεξοπούλου, για «Θέσεις Φόρτισης Παντού», «Πράσινα ταξί» και θέματα των μεταφορών

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην Υφυπουργό Μεταφορών, Χ....

Σε χθεσινή συνάντησή του με την Υφυπουργό Μεταφορών,...

Επίσκεψη του Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Υ. Κεντ. Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας & Θράκης στον Δήμαρχο Βέροιας

Επίσκεψη του Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Υ. Κεντ. ...

Το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της τοπικής...

Κλειστό σήμερα για το κοινό , λόγω απεργίας, Κολυμβητήριο και Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Κλειστό σήμερα για το κοινό , λόγω απεργίας,...

Λόγω συμμετοχής των δημοτικών υπαλλήλων και των...

Συνέντευξη του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ΑΚΟΥ 99.6 «Απόλυτη δικαίωσή μας τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ» -Σήμερα στις 7 μ.μ. ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στη Βέροια

Συνέντευξη του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Δημήτρη...

Πρόσκληση προς όλους τους πολίτες της Βέροιας για την...

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: Δίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων από τις 11.00 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: Δίωρη στάση εργασίας...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας ανακοινώνει δίωρη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...