ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Γράφει ο Θωμάς Γαβριηλίδης

Φιλόλογος-Συγγραφέας


ΟΤΑΝ Ο ΗΣΙΟΔΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ

-Πόσοι ήταν οι Έλληνες που εκστράτευσαν στην Τροία;

-Ο Όμηρος απάντησε:

Ήταν εφτά, οι πυροστιές της δυνατής φωτιάς. Στην καθεμιά πενήντα σούβλες με πενήντα σφάγια. Γύρω από κάθε σφάγιο τρεις φορές τριακόσιοι Αχαιοί υπήρχαν και περίμεναν να ψηθεί.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ  (E.A. XIV, 147)

Όμηρος Ησιόδω ερωτήσαντι «πόσον το των Ελλήνων πλήθος το κατά της Ιλίου στρατεύσαν;».

1. Επτά έσαν μαλερού πυρός εσχάραι, εν δε εκάστη

2. πεντήκοντ’ οβελοί, περί δε κρέα πεντήκοντα,

3. τρις τριηκόσιοι περί εν κρέας ήσαν Αχαιοί.

ΣΧΟΛΙΑ

Ο άγνωστος ποιητής του παραπάνω αριθμητικού προβλήματος του 14 βιβλίου της Ε.Α. θεωρώντας σύγχρονους τον Όμηρο και τον Ησίοδο, παρουσιάζει τον δεύτερο να ρωτά τον πρώτο πόσοι ήταν οι Έλληνες που εκστράτευσαν εναντίον της Τροίας, της γνωστής και ως

«η Ίλιος και το Ίλιον» και τον πρώτο, τον Όμηρο, να του απαντάει με ένα αριθμητικό πρόβλημα, υπονοώντας ότι ως σύγχρονοι και ομότεχνοι μπορεί να ήταν φίλοι αλλά, διόλου απίθανο, και ανταγωνιστές, που ο ένας δοκιμάζει τον άλλο.

ΗΣΙΟΔΟΣ ΑΣΚΡΑΙΟΣ

Οι πληροφορίες για τη ζωή του Ησίοδου αντλούνται, οι περισσότερες, από το σύγγραμμά του «Έργα και Ημέραι», που ευτυχώς διασώθηκε.

Γεννήθηκε, κατά πάσα πιθανότητα, στην Άσκρα, μια κωμόπολη της Βοιωτίας που βρισκόταν στους πρόποδες του Ελικώνα, όπου είχε εγκατασταθεί ο πατέρας του και ασχολούνταν με τη γεωργία, όντας μετανάστης από την Κύμη της Αιολίας της Μικράς Ασίας, όπου ασχολούνταν με το εμπόριο και τη ναυτιλία.

Πιο χαμηλά από την Άσκρα υπήρχαν οι Θεσπιές, η σπουδαιότερη μετά από τον Ορχομενό πόλη της περιοχής στην οποία, ως αστικό κέντρο που είχαν την έδρα τους οι άρχοντες του τόπου, πήγαιναν για τις διάφορες υποθέσεις οι κάτοικοι των γύρω οικισμών.

Ο Ησίοδος, που έγινε γεωργός, ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα του, του οποίου δεν αναφέρει το όνομα, υπέφερε πολλά από τους αγροίκους τυράννους των Θεσπιών και βρήκε καταφύγιο στο θείο δώρο που του χάρισαν οι Μούσες του Ελικώνα, στο ποιητικό τάλαντο.

Άποικοι από την Πιερία είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή του Ελικώνα και είχαν ιδρύσει την Άσκρα αρκετά χρόνια πριν γεννηθεί ο Ησίοδος. Οι Πιέριοι εκείνοι άποικοι προκάλεσαν την ανάπτυξη κάποιας νέας ποίησης και οι Πιερίδες Μούσες, που είχαν μετοικήσει μαζί με τους Πιέριους στον Ελικώνα, δεν άργησαν να μεταμορφωθούν σε Ελικωνίδες Μούσες, στις οποίες οι γηγενείς κάτοικοι πρόσφεραν θυσίες και οργάνωναν διάφορες λατρευτικές τελετές, χορούς και πανηγύρια.

Ζώντας μέσα σε ένα περιβάλλον λατρείας των Μουσών ο Ησίοδος δεν άργησε να γίνει ένθερμος οπαδός τους.

ΠΟΤΕ ΕΖΗΣΕ Ο ΗΣΙΟΔΟΣ

Ο Ησίοδος πρέπει να έζησε στα μέσα και προς το τέλος του 8ου π.Χ. αιώνα (750-70 π.Χ.).

Είχε έναν αδερφό που ονομαζόταν Πέρσης και ήταν οκνηρός και άρπαγας, ο οποίος κατάφερε δωροδοκώντας δικαστές να αδικήσει τον Ησίοδο αλλά και άλλους συμπατριώτες του. Σ’ αυτόν τον αδερφό του απηύθυνε ο Ησίοδος το ποίημά του «Έργα και Ημέραι» προτρέποντάς τον να αγαπά τη δικαιοσύνη και την εργασία, επειδή, όπως πίστευε «η εργασία δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι η αποφυγή της εργασίας».

Έργα του Ησίοδου, εκτός από το «Έργα και Ημέραι», θεωρούνται και τα τιτλοφορούμενα «Θεογονία» και «Ηοίαι», το οποίο είναι Κατάλογος Γυναικών οι οποίες από θεούς γέννησαν ήρωες.

Στον Ησίοδο αποδίδονταν από αρχαίους συγγραφείς και άλλα έργα, τα οποία ως μη γνήσια δεν τα αναφέρω, ενώ σημειώνω ότι ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) αναφέρει ότι οι Βοιωτοί της περιοχής του Ελικώνα, στην εποχή του, αναγνώριζαν ως γνήσιο έργο του Ησίοδου μόνο το «Έργα και Ημέραι».

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΗΣΙΟΔΟΥ

Υπήρχε μια παράδοση που έλεγε ότι είχε δοθεί χρησμός στον Ησίοδο, που τον πληροφορούσε ότι έπρεπε να φυλαχθεί από το άλσος του Νεμείου Διός, διότι εκεί του ήταν γραφτό να πεθάνει.

Αποφεύγοντας λοιπόν ο Ησίοδος τη Νεμέα της Πελοποννήσου πήγε στην Οινόη της Λοκρίδας χωρίς να ξέρει ότι αυτή αποκαλούνταν και «Διός Νεμείου ιερόν».

Εκεί λοιπόν, όπως ήταν το πεπρωμένο του, σκοτώθηκε από κάποιους, που νόμιζαν ότι είχε αποπλανήσει την αδερφή τους, και το πτώμα του πετάχτηκε στη θάλασσα, από την οποία όμως, έπειτα από τρεις ημέρες, μια αγέλη δελφινιών το έβγαλε στη στεριά. Εκεί το βρήκαν οι ντόπιοι, που έτυχε εκείνη την ημέρα να κάνουν μια γιορτή στην ακρογιαλιά, τον αναγνώρισαν και τον έθαψαν με μεγάλες τιμές στο ιερό του Νεμείου Διός της Οινόης. Οι φονιάδες του, άλλοι λένε ότι φεύγοντας πνίχτηκαν και άλλοι ότι σφάχτηκαν.

Στα αρχαία χρόνια δείχνονταν δύο τάφοι του Ησίοδου, ο ένας στη Λοκρίδα, στο Ιερό του Νεμείου Διός, και ο άλλος στον βοιωτικό Ορχομενό, όπου άλλοι πίστευαν ότι είχαν μεταφερθεί τα οστά του από τη Λοκρίδα και άλλοι από την Άσκρα, τη γενέτειρα του Ησίοδου, όπου πίστευαν ότι είχε πεθάνει.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Πλούταρχο, ένας μόνο τάφος του Ησίοδου υπήρχε, που βρισκόταν στη Λοκρίδα, αλλά που ήταν άγνωστος στους πολλούς, επειδή οι Λοκροί τον έκρυβαν για να μην πάρουν τα λείψανα του ποιητή οι Ορχομενοί…

Σύμφωνα με τις περισσότερες πληροφορίες πάνω στον τάφο του Ορχομενού ήταν γραμμένο το εξής επιτάφιο επίγραμμα:

1. Άσκρη μεν πατρίς πολυλήιος, αλλά θανόντος

2. οστέα πληξίππων γη Μινυών κατέχει

3. Ησιόδου, του πλείστον εν Ελλάδι κύδος ορείται

4. ανδρών κρινομένων εν βασάνω σοφίης.

Η ΑΠΟΔΟΣΗ

1. Η Άσκρα η πολύσπαρτη πατρίδα του είναι, αλλά του Ησίοδου,

2. από τότε που πέθανε, τα οστά του τα έχει

3. η γη των αλογατάρηδων των Μινυών.

4. Αυτού η δόξα η μεγάλη είναι ορατή στην Ελλάδα,

5. επειδή οι άνδρες κρίνονται με τη Λυδία Λίθο της σοφίας.

Αλλά και, επειδή, θα πρόσθετα, αν μου επιτρεπόταν, έναν λόγο του πάτα επίκαιρο, ο οποίος απλώνεται στους στίχους 96-97 της Θεογονίας του και λέει «Ο δ’ όλβιος, ον τινά Μούσαι φίλωνται» (=Ευλογημένος είναι εκείνος του οποίου οι Μούσες αγαπούν).

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της Ε.Α. οι Αχαιοί ήταν 315.000.

Η φωτογραφία: Ο Δούρειος ίππος όπως τον φαντάστηκε κάποιος στη σύγχρονη Τουρκία

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ποιμενάρχης μας στην επέτειο δέκα ετών από την Επισκοπική εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ. Γεωργίου

Ο Ποιμενάρχης μας στην επέτειο δέκα ετών από την...

Σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως το πρωί της...

Στον Μητροπολίτη ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Θεόδωρος Κοσμίδης

Στον Μητροπολίτη ο Συντονιστής Επιχειρήσεων...

Το πρωί της Τρίτης, 27ης Φεβρουαρίου, στο Μητροπολιτικό...

Σύλληψη για ναρκωτικά σε δύο οικίες σε περιοχές της Ημαθίας

Σύλληψη για ναρκωτικά σε δύο οικίες σε περιοχές της...

Συνελήφθη στις 26 Φεβρουαρίου 2024, το πρωί σε περιοχή της...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην Υφυπουργό Μεταφορών, Χ. Αλεξοπούλου, για «Θέσεις Φόρτισης Παντού», «Πράσινα ταξί» και θέματα των μεταφορών

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην Υφυπουργό Μεταφορών, Χ....

Σε χθεσινή συνάντησή του με την Υφυπουργό Μεταφορών,...

Επίσκεψη του Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Υ. Κεντ. Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας & Θράκης στον Δήμαρχο Βέροιας

Επίσκεψη του Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Υ. Κεντ. ...

Το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της τοπικής...

Κλειστό σήμερα για το κοινό , λόγω απεργίας, Κολυμβητήριο και Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Κλειστό σήμερα για το κοινό , λόγω απεργίας,...

Λόγω συμμετοχής των δημοτικών υπαλλήλων και των...

Συνέντευξη του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ΑΚΟΥ 99.6 «Απόλυτη δικαίωσή μας τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ» -Σήμερα στις 7 μ.μ. ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στη Βέροια

Συνέντευξη του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Δημήτρη...

Πρόσκληση προς όλους τους πολίτες της Βέροιας για την...

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: Δίωρη στάση εργασίας των φαρμακείων από τις 11.00 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: Δίωρη στάση εργασίας...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας ανακοινώνει δίωρη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...