Με συντριπτική πλειοψηφία επανεκλέχθηκε Προέδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο Απ. Τζιτζικώστας, με 78,07% και 9 έδρες -Τι δήλωσε για το αποτέλεσμα και τους στόχους της νέας θητείας - Καλαιτζίδης: Μαζί του προχωράμε, για σύγχρονες Περιφέρειες

Με συντριπτική πλειοψηφία επανεκλέχθηκε Προέδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο Απ. Τζιτζικώστας, με 78,07% και 9 έδρες -Τι δήλωσε για το αποτέλεσμα και τους στόχους της νέας θητείας - Καλαιτζίδης: Μαζί του προχωράμε, για σύγχρονες Περιφέρειες

Με συντριπτική πλειοψηφία 78,07% (260 ψ. επι 331 εγκύρων) επανεκλέχθηκε χθες βράδυ στη θέση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ στην Αθήνα, για εκλογή Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου. Η παράταξη «Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες – Απόστολος Τζιτζικώστας» αναδείχτηκε πρώτη και με μεγάλη πλειοψηφία, κερδίζοντας 9 έδρες.

Δεύτερη ήταν η παράταξη του ΠΑΣΟΚ «Περιφερειακό Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με 37 ψήφους (11%) και 1 έδρα (Βαγγέλης Αλμπάνης) ακολούθησε η παράταξη «Περιφερειακή Συνεργασία» του ΣΥΡΙΖΑ -Ανεξάρτητοι με 20 ψήφους (11%) και μια έδρα (Γ. Ιωακειμίδης) και τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ με 14 ψήφους (4,2%) και επίσης μία έδρα (Σωτ. Αβραμόπουλος).

Κατά σειρά ψήφων οι εννέα σύμβουλοι της παράταξης Τζιτζικώστα, είναι: Χρήστος Μιχαλάκης, Θόδωρος Λεονταρίτης, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Μαρία Λιονη,  Θωμάς Πιτούλης, Ιωάννης Περγαντάς,  Χαράλαμπος Μπονάνος, Θόδωρος Βερούτης, Λύσανδρος Μεταξάς.

Εποπτικό Συμβούλιο

Με σειρά αριθμού σταυρών τακτικά μέλη εκλέγονται οι:

-Σοφία Μαυρίδου – Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

-Γιώργος Κοντογιάννης – Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

-Βασίλης Ψαθάς – Αντιπεριφερειάρχης Άρτας

-Φιλήμων Ζαννετίδης – Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

-Κωνσταντίνος Κόντος – Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Το νέο ΔΣ της ΕΝΠΕ που αποτελείται από τους 13 Περιφερειάρχες και τους 12 εκλεγμένους συμβούλους πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα Τρίτη, το πρωί, για την συγκρότησή του.

Δήλωση Τζιτζικώστα

«Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους από όλη τη χώρα για την εμπιστοσύνη τους και για το ισχυρό 78,7% που έλαβε ο συνδυασμός μας «Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες» στις εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.  Και οι 13 Περιφέρειες μαζί. Ως μία. Θα είμαστε εδώ ενωμένοι και τα επόμενα χρόνια, απέναντι σε όλες τις προκλήσεις και σε όλα τα μέτωπα, να δίνουμε μάχες καθημερινά και να εργαζόμαστε σκληρά για το καλό των συμπολιτών μας», δήλωσε ο εκ νέου πρόεδρος της ΕΝΠΕ, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι στόχοι της νέας θητείας

Στην κεντρική του ομιλία, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην επίτευξη των πιο σημαντικών στόχων της ΕΝΠΕ και των Περιφερειών τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 είναι τα μεγαλύτερα που έχουν εγκριθεί ποτέ. «Για πρώτη φορά το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ είναι στις 13 Περιφέρειες. Για πρώτη φορά η ΕΝΠΕ πέτυχε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να εφαρμόσει οριζόντια και στις 13 Περιφέρειες της χώρας δράσεις του ΕΣΠΑ, με τις οποίες μειώνεται η γραφειοκρατία και γίνεται καλύτερη και ταχύτερη την εξυπηρέτηση των πολιτών»

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκανε λόγο για κατοχύρωση του ισχυρού ρόλου και λόγου των Περιφερειών, με συνεχή παραγωγή έργου και συγκεκριμένες προτάσεις, με την εδραίωση της σύγχρονης παρουσίας στο διαδίκτυο και σε όλα τα ψηφιακά μέσα και πλατφόρμες, με καθοριστική συμβολή, μέσα από επιχειρήματα και την παρουσία των Περιφερειών στη Βουλή, σε όλα τα σημαντικά νομοσχέδια, ενώ «όπου και όποτε χρειάστηκε, βάλαμε φρένο σε ανέφικτες ή και παράλογες απαιτήσεις Υπουργείων, που ήθελαν να ξεφορτώσουν αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς πόρους, αλλά τελικά και χωρίς επιτυχία”, όπως είπε.

«Το κλειδί είναι η συνεργασία…» 

Αναφερόμενος στη νέα περίοδο της ΕΝΠΕ, που αρχίζει με την εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: “Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε πολλή και κρίσιμη δουλειά και στους τομείς που αποτελούν την τομή μεταξύ μίας εποχής που φεύγει και μίας εποχής που έρχεται. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το ξερίζωμα της γραφειοκρατίας, η ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τα μικρά και μεγάλα έργα στις υποδομές, είναι οι προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε. Και εδώ η ματιά μας πρέπει να είναι καθαρή, γιατί δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να πετύχουμε. Θα έχουμε μία και μόνη ευκαιρία να οδηγήσουμε το τρένο της εξέλιξης, που κινείται με ταχύτητες οι οποίες ήταν αδιανόητες σε άλλες εποχές. Και οι πολίτες απαιτούν από εμάς ένα πράγμα: Να δίνουμε λύσεις και να είμαστε παραγωγικοί και ουσιαστικοί, χωρίς να μπαίνουμε σε άγονες αντιπαραθέσεις, χωρίς διαιρέσεις, εξαιρέσεις και διαχωρισμούς. Το κλειδί είναι η συνεργασία. Η συνεργασία μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας. Η συνεργασία με τους Δήμους. Η συνεργασία με τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους φορείς, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, την ίδια την κοινωνία. Για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε πολιτικές και στρατηγικές, που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω. Και βέβαια, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνεργασία μας και με την κεντρική Πολιτεία. Και πλέον όλοι έχουμε την ωριμότητα να αντιληφθούμε ότι με την κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση, μας ενώνει ένας κοινός στόχος: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών και η βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί έσοδα, εισόδημα και θέσεις εργασίας.

Οι στόχοι της νέας θητείας

Μιλώντας για το πλαίσιο της νέας θητείας της Διοίκησης της ΕΝΠΕ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι “είναι πολύ κρίσιμο και σημαντικό για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, η κεντρική Πολιτεία να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τα ζητήματα που θέτουμε: Όπως οι πόροι που χρειάζονται οι Περιφέρειες, οι οποίοι πρέπει να είναι ανάλογοι των αυξημένων ευθυνών που έχουμε. Όπως επίσης, η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του έργου μας με προσλήψεις προσωπικού. Όπως ακόμα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου η θέση των 13 Περιφερειών της χώρας είναι ξεκάθαρη, ότι πρέπει να επανέλθει η χρηματοδότηση των Περιφερειών στα επίπεδα που ήταν προ των περικοπών, καθώς με αυτούς τους πόρους χρηματοδοτούμε τις λειτουργικές παρεμβάσεις που μας έχουν μεταφερθεί από την κεντρική Πολιτεία. Ενώ πρέπει να λυθεί ώστε να μην ξανασυμβεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ζήτημα, ουσιαστικά, της καθυστέρησης πληρωμών για τα έργα του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που οδηγεί σε διακοπή εργασιών, κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Όπως επίσης, οι κρατικές ενισχύσεις για τις δημόσιες υποδομές πρέπει να έχουν απλούστερους κανόνες και να γίνονται με ενιαίο τρόπο για το σύνολο της χώρας. Όπως φυσικά και οι αρμοδιότητες, που πρέπει να είναι κάθετες και ξεκάθαρες, για να μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά και ακόμα πιο αποτελεσματικά»

«Να υπάρξει οριστικό ξεκαθάρισμα του ποιος κάνει τι»

Ο κ. Τζιτζικώστας, επεσήμανε ότι το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί πρέπει να υπάρξει οριστικό ξεκαθάρισμα του ποιος κάνει τι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενο. Υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από τον κοινό βηματισμό που πρέπει να έχει η χώρα μας, με τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Γιατί πλέον, είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η δισδιάστατη Ευρώπη, των Βρυξελλών και των Εθνικών Κυβερνήσεων, δεν μπορεί μόνη της να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις. Χρειάζεται πλέον, μια νέα προσέγγιση διακυβέρνησης, μια Ευρώπη τριών διαστάσεων, όπου όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, το ευρωπαϊκό, το εθνικό και το περιφερειακό, θα δουλεύουν μαζί για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους”.

Σήμερα πια το 60% των δημόσιων επενδύσεων, το 30% των δημόσιων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον, το 60% του προϋπολογισμού και συνολικά το 70% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης.

«Οι 13 Περιφέρειες είναι η πιο ισχυρή δύναμη για την Ελλάδα της επόμενη ημέρας»

«Είναι η ώρα να κάνουμε στην Ελλάδα το μεγάλο, τολμηρό αλλά και ώριμο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε με σειρά δεσμεύσεων και εγγυήσεων: «Από την πλευρά μας, οι 13 Περιφέρειες της χώρας, εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα, τη μάχη σε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα: Και στην υγεία, συνεχίζοντας να στηρίζουμε με πόρους και σύγχρονο εξοπλισμό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Και στην οικονομία, με δράσεις στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Και στο περιβάλλον, με νέα αντιπλημμυρικά έργα και δράσεις για την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενεργειακή μετάβαση, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και στον τουρισμό, με προβολή σε όλο τον κόσμο των μοναδικών και διαφορετικών περιοχών της χώρας μας. Και στην παιδεία, με την κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων. Και στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, με χρηματοδότηση νέων επενδύσεων και δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Και στις υποδομές, με υλοποίηση μεγάλων έργων και εκτόξευση των ρυθμών απορρόφησης ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Και στην ψηφιακή μετάβαση, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που καταργούν την ταλαιπωρία, τα γκισέ και τις ουρές. Και στην κοινωνική αλληλεγγύη, με ουσιαστική στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας». 

Χαιρετισμούς στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης απηύθυναν ο Πρόεδρός της, Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Δήλωση Καλαιτζίδη για επανεκλογή Τζιτζικώστα

Σε ανάρτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαιτζίδης αναφέρει:

«Με την επανεκλογή του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες της Είναι μια μεγάλη νίκη του χαρισματικού Περιφερειάρχη μας, μια νέα ισχυρή εντολή για συνέχιση του έργου του και της αναπτυξιακής πορείας στην οποία οι Περιφέρειες της Ελλάδας θα είναι και πάλι πρωταγωνίστριες. Μια θητεία δημιουργίας και εκσυγχρονισμού της Ελληνικής περιφέρειας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών της.

Με όραμα και πολύ δουλειά, όπως ο ίδιος μας έχει συνηθίσει, στην όμορφη πορεία δίπλα του, όλα αυτά τα χρόνια.

Μαζί του προχωράμε, για σύγχρονες Περιφέρειες, για μια Ελλάδα που πάει Μπροστά!»

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...