Η επικαιρότητα του αγροτικού ζητήματος και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Η επικαιρότητα του αγροτικού ζητήματος και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης


Τα όντως μεγάλα προβλήματα που διαμορφώνουν σήμερα το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, όπως εξελίχθηκε στις ημέρες μας, με την ακρίβεια σε βασικά προϊόντα, την ενεργειακή κρίση και τις καταστροφές από τις θεομηνίες της προηγούμενης χρονιάς, οδηγούν σε αδιέξοδο την ουσιαστική επικοινωνία του αγροτικού κόσμου με το επίσημο κράτος. 

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων που εκδηλώνονται, με την αυξανόμενη συγκέντρωση τρακτέρ στα μπλόκα κομβικών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου, τους αποκλεισμούς και τα συλλαλητήρια, προοιωνίζουν δυσμενείς εξελίξεις. 

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί με αισθήματα απογοήτευσης, το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η επικοινωνία του αγροτικού κόσμου με την πολιτική ηγεσία, αφού ο πολλά υποσχόμενος διάλογος δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 Και αυτό διότι για να υπάρξουν αποδεκτές από όλες τις πλευρές λύσεις, απαιτείται η υποχώρηση από τις ανελαστικές θέσεις, πράγμα το οποίο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Έτσι οι αγρότες κάτω από τα φάσμα της εξοντωτικής προοπτικής που τους απειλεί, οδηγούνται αναπόφευκτα σε ακραίες κινητοποιήσεις, πράγμα το οποίο αναμένεται να έχει ευρύτερες δυσμενείς συνέπειες. 

Αποτελεί κοινή γνώση ότι η οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση δεν συνεπάγεται επιπτώσεις μόνο στον αμέσως απεργούντα εργαζόμενο και στην εργοδοσία του. 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις όποια μορφή και αν λαμβάνουν, από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα κι αν πραγματοποιούνται, έχουν άμεσες και βλαπτικές συνέπειες για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και εκεί έγκειται η δυναμική τους και η αποτελεσματικότητα τους ως μέσο πίεσης. 

Το γεγονός δε ότι οι αγρότες σαν μόνο τρόπο απεργίας διαθέτουν την ακραία και πέραν της νόμιμης οδού μέθοδο των οδικών αποκλεισμών, δεν παύει να εντάσσει τον αγώνα τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, με τις ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες. 

Η ιδιαιτερότητα ωστόσο των αγροτικών κινητοποιήσεων έγκειται στο γεγονός ότι πολύ πριν εκδηλωθούν, οι συνέπειες των ζεόντων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και της πρωτογενούς παραγωγής, συμπαρασύρουν την δευτερογενή και την τριτογενή παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση των εισοδημάτων και την έκρηξη της ανεργίας. 

Τις συνέπειες δηλαδή του αγροτικού αδιεξόδου εισπράττει το σύνολο της κοινωνίας που αναπόφευκτα συμπαρασύρεται στην οικονομική κρίση που σοβεί.

 Κάτω από αυτή την προσέγγιση του επίκαιρου αγροτικού ζητήματος, γίνεται ευρύτερα κατανοητό ότι η έμπρακτη ανταπόκριση στα αιτήματα των αγροτών δεν αποτελεί απλώς ικανοποίηση μιας κοινωνικής ομάδας που κινητοποιείται, αλλά την στήριξη ολόκληρης της κοινωνικοοικονομικής υποδομής της χώρας. 

Οι οδικοί αποκλεισμοί και τα συλλαλητήρια δεν αποτελούν παρά μια έκφανση της γενικότερης κρίσης η οποία γιγαντώνεται και συντηρείται από τα επιδεινούμενα αγροτικά προβλήματα. 

Ευχή και παρότρυνση όλων είναι να αποφεύγονται οι αποκλεισμοί του οδικού δικτύου που επιδεινώνουν την ήδη υφιστάμενη κρίσιμη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

 Όταν όμως τα πράγματα φτάνουν εκεί, οι ευθύνες δεν βαραίνουν τον αγροτικό κόσμο που αγωνίζεται για την ίδια του την υπόσταση, αλλά το γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα στα πλαίσια του οποίου, οι εξελίξεις οδηγούνται σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...