Στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Ομογένειας Με δύο…”χρυσά” και φέτος η ορχήστρα του Δημήτρη Παράσχου στην Αμερική

Στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Ομογένειας Με δύο…”χρυσά” και φέτος η ορχήστρα του Δημήτρη Παράσχου στην Αμερική

Η ορχήστρα του Δημήτρη Παράσχου για ακόμα μια χρονιά ταξίδεψε στην Αμερική για να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργανώνεται από την ομογένεια των Ελλήνων. Πρόκειται για το 47ο Greek Orthodox Folk Dance and Choral Festival (FDF) που διεξήχθη στην πόλη του Άναχαϊμ, της κομητείας Όραντζ της Καλιφόρνια.


Στο φεστιβάλ καλούνται να συμμετάσχουν ομάδες νεαρών χορευτών που έναν χρόνο πριν ξεκινούν την προετοιμασία τους για την παρουσίαση χορών και εθίμων από συγκεκριμένες περιοχές και πληθυσμιακές ομάδας της πατρίδας τους, της Ελλάδας. 

Η κομπανία του Δημήτρη Παράσχου συμμετείχε συνοδεύοντας μουσικά δύο ομάδες που και οι δύο διακρίθηκαν πρώτες στην κατηγορία τους. 

Συγκεκριμένα, συνόδευσε την ομάδα της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού του Μπέλμοντ (Church of the Holy Cross) της Καλιφόρνιας και συγκεκριμένα στην κατηγορία Advanced Senior παρουσιάζοντας χορούς από το Επταχώρι της Καστοριάς αλλά και την αναβίωση του εθίμου των Μπουμπαραίων. Η επιτυχία αυτή αποτελεί σημαντική αναγνώριση της αφοσίωσης των συμμετεχόντων καθώς και των συντονιστών και καθοδηγητών της ομάδας, δηλαδή των: Eve Daskalakis, Kathy McPherson Flocas, Αχιλλέα Τσιάρα και Μιχάλη Τσακνάκη. 

Η ορχήστρα του Δ. Παράσχου κατέλαβε την πρώτη θέση και με την ομάδα «Αρχάγγελος Νεολαία» υπό την οργάνωση και την στήριξη από την Ενορία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον της Νέας Υόρκης με τον Πάτερ Ιωάννης Λάρδας. Η ομάδα διακρίθηκε στην κατηγορία Advanced Intermediate, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο για την παρουσίαση χορών και τραγουδιών της πόλης της Καστοριάς. Βασικοί συντελεστές της προετοιμασίας της εμφάνισης ήταν η Διευθύντρια και Χοροδιδάσκαλος του χορευτικού, Ζαχαρούλα Ζωγοπούλου (με καταγωγή από τη Δράμα και το Αγρίνιο) και η Ελένη Μπάπη (με καταγωγή από τη Βέροια), η οποία βοήθησε σημαντικά στην οργάνωση και την προετοιμασία της ομάδας. Σημαντική συμβολή στην επιμέλεια του προγράμματος παρείχαν  οι χοροδιδάσκαλοι  Γιάννης Κωνσταντίνου και Μιχάλης Μπινιάκος.


Μια αξέχαστη εμπειρία

«Η συμμετοχή μας στο FDF 2024 ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, για ακόμα μια χρονιά», δήλωσε ο Δημήτρης Παράσχος. «Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με ταλαντούχους χορευτές και δασκάλους, να μοιραστούμε την αγάπη μας για την ελληνική παράδοση και να γνωρίσουμε νέους φίλους από όλο τον κόσμο. Συνοδοιπόροι και σε αυτό το ταξίδι ήταν φυσικά οι συνεργάτες μου, τους οποίους και ευχαριστώ προσωπικά: Αντώνης Παπαδόπουλος, Πέτρος Πιπιλιάρης, Θοδωρής Σιταράς και  Θωμάς Γρηγορόπουλος.”

Ο Δημήτρης Παράσχος έχει ιδιαίτερη πατρίδα τα Νάματα (παλαιότερη ονομασία «Πιπιλίστα») του Βοίου Κοζάνης και έχει ασχοληθεί συστηματικά τόσο με τη μουσική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας όσο και με άλλες περιοχές της Ελλάδας (Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία) μελετώντας το τοπικό ηχόχρωμα. Στο ενεργητικό του έχει άφθονη δισκογραφία και έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων. Συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα  της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Ο Δ. Παράσχος έχοντας αποκομίσει πλούσιες εμπειρίες από το μακρύ του ταξίδι στους δρόμους της παράδοσης εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει με τον ίδιο σεβασμό και να την προσφέρει απλόχερα.

Σχετικά με το FDF

Το FDF είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνεται από την Greek Orthodox Archdiocese of America. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η προώθηση και η διατήρηση της ελληνικής ορθόδοξης παράδοσης, μέσα από τον χορό, τη μουσική και τη χορωδία.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...