ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ 8 ΜΑΡΤΗ 2024 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ισότητα δεν είναι προνόμιο, ούτε παροχή του κράτους  και των εργοδοτών,  αλλά θεμελιώδες δικαίωμα!

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ 8 ΜΑΡΤΗ 2024 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ισότητα δεν είναι προνόμιο, ούτε παροχή του κράτους και των εργοδοτών, αλλά θεμελιώδες δικαίωμα!

Με κεντρικό μήνυμα ότι η ισότητα στην εργασία δεν είναι προνόμιο, ούτε παροχή του Κράτους ή των εργοδοτών στις γυναίκες, αλλά θεμελιώδες δικαίωμα, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Γραμματεία Ισότητας και Ατομικών - Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Γ.Σ.Ε.Ε. και το ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, κάνουν εικόνα και ήχο, μέσα από το φετινό βίντεο – μήνυμά τους (https://youtu.be/J99SvImPXzs), την κραυγή και την αγωνία των γυναικών, στον καθημερινό τους αγώνα για ένα ισότιμο και καλύτερο μέλλον. 

Σε δελτίο Τύπου των Φορέων, αναφέρονται τα εξής:

«Μια υπόκωφη κραυγή μέσα στον αγώνα για οικονομική και κοινωνική επιβίωση, που υπάρχει ένα βήμα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, των κοινωνικών εκδηλώσεων, των επινικίων, των εταιρικών βραβεύσεων και των πολυσέλιδων εκθέσεων για την πρόοδο της νομοθεσίας στη χώρα μας, όπου βρίσκεται η μαύρη τρύπα της εργασιακής καθημερινότητας, που απειλεί τις γυναίκες, που ακόμα αποζητούν ένα ισότιμο και καλύτερο μέλλον.  

Το βίντεο αφιερώνεται στις γυναίκες που πίστεψαν στη δύναμή τους, εμπιστεύθηκαν τα σωματεία και δώσαμε μαζί τη μάχη κόντρα στην εργοδοσία, κρατική ή ιδιωτική, για εργασία με αξιοπρέπεια και ισότητα. Στόχος μας, καμία να μην μείνει πίσω, καμία να μην νιώσει μόνη, στεκόμαστε στο πλάι.

Ο ακόλουθος δεκάλογος θέσεων και διεκδικήσεων αποτυπώνει τη κοινή μας μακρόχρονη πορεία:

1. Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία είναι αόρατες. Τα συνδικάτα ΟΧΙ.  Εμείς ΟΧΙ. Έλα έγκαιρα να μας πεις την καταγγελία σου να πάμε εμείς ή μαζί σου στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στηρίξου στη δύναμη του σωματείου σου, της Ομοσπονδίας σου, του Εργατικού Κέντρου της περιοχής σου.   

2. Εκπροσωπούμε δυναμικά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στις εργατικές και ασφαλιστικές διαφορές.  

3. Παλεύουμε για την αποκατάσταση του συνόλου των ρυθμίσεων και της καθολικής δέσμευσης της Εθνικής Γενικής Σ.Σ.Ε., που αποτέλεσε για δεκαετίες οδηγό για την προώθηση της ισότητας, της ίσης αμοιβής για εργασίας με ίσους όρους και μισθολογική διαφάνεια. Παλεύουμε για την αποκατάσταση όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων μας από την προϋπηρεσία,  την επαγγελματική μας ειδίκευση, την οικογενειακή μας κατάσταση, την υγεία και την ασφάλειά μας από τον κίνδυνο στην εργασία και τις επαγγελματικές ασθένειες. Ενώνουμε τη δύναμή μας με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή συνδικάτα για την προώθηση της ουσιαστικής  ισότητας  των γυναικών στην εργασία και την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών.

4. Με φυσικό τρόπο, με υιοθεσία ή με αναδοχή, με αναπηρία ή όχι, τα παιδιά μας είναι η ζωή μας. Ενημέρωσέ μας για διακρίσεις που οφείλονται στους λόγους αυτούς. Παλεύουμε για την προστασία της οικογενειακής μας ζωής χωρίς διακρίσεις και απαιτούμε δημόσιες υποστηρικτικές δομές σε όλη τη χώρα προσβάσιμες σε όλους. 

5. Μας ρωτάνε πριν πιάσουμε δουλειά αν έχουμε σκοπό να παντρευτούμε ή όχι, να κάνουμε παιδιά ή όχι. Απαιτούν από εμάς να εργαζόμαστε σαν να μην έχουμε παιδιά και ταυτόχρονα να μεγαλώνουμε παιδιά σαν να μην δουλεύουμε. Η προσωπική μας ζωή είναι δική μας. Ενημερωνόμαστε δωρεάν από τη Γ.Σ.Ε.Ε., τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για τα δικαιώματά μας. Διεκδικούμε μαζί χωρίς φόβο την επαγγελματική μας αξία χωρίς διακρίσεις.  

6. Οι γονείς μας μεγάλωσαν με κόπο και στερήσεις. Και έρχεται η ώρα να τους φροντίσουμε.  Όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί θέλουμε. Μαθαίνουμε για τα δικαιώματά μας και διεκδικούμε μαζί ισότιμη διευκόλυνσή μας στη φροντίδα ασθενών συγγενών μας.  Απαιτούμε δημόσιες υποστηρικτικές δομές σε όλη τη χώρα, προσβάσιμες σε όλους.

7. Είμαστε ίσες και ίσοι ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνική καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία. Τα συνδικάτα μπορούμε να φέρουμε στο φως τις πολλαπλές διακρίσεις. Σπάμε τη σιωπή. Αξιοποιούμε τον Οδηγό της Γ.Σ.Ε.Ε.  https://gsee.gr/deltia-typou/25-noemvri-pagkosmia-imera-gia-tin-eksaleipsi-tis-vias-kata-ton-gynaikon/ για την υποστήριξη των θυμάτων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία από τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα.

8. Θέλουμε εργασία με σεβασμό της προσωπικότητάς μας. Τα συνδικάτα λέμε όχι στην ηθική παρενόχληση, όχι στον εργασιακό εκφοβισμό και στην εξουθένωση της αξιοπρέπειας και της υγείας των εργαζομένων. Ενημέρωσέ μας έγκαιρα για άσκηση παρενόχλησης ή και βίας σε βάρος σου. Μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το θράσος και την αυθαιρεσία πιο αποτελεσματικά. 

9. Θέλουμε έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των γυναικών από την ανισότητα και τις διακρίσεις, όπου και εάν εργάζονται, χωρίς εμπόδια στην πρόσβασή τους στις Αρχές, όπως η γλώσσα καταγραφής της καταγγελίας, η ξεχωριστή εξέταση των καταγγελιών για παρενόχληση/βία από αυτές για παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, η μη συνεξέταση της διάστασης της υγείας και της ασφάλειας. Ενημέρωσε μας για τα εμπόδια στην προσφυγή σου στις Αρχές στο isotita@gsee.gr

10. Απαιτούμε θεσμική ενημέρωση και συμμετοχή της Γ.Σ.Ε.Ε. για τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία στη διαμόρφωση των πολιτικών για την ισότητα, την εφαρμογή τους και τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Στην Ελλάδα του 2024 η πολιτική για το φύλο και την έμφυλη ισότητα δεν μπορεί να αποτελεί σκιώδες αντικείμενο μοιρασμένο σε επιμέρους Υπουργεία, αλλά να αυτονομηθεί και να αποκτήσει επιτέλους τον απαιτούμενο οριζόντιο συντονιστικό ρόλο στο σύνολο των πολιτικών. 

Πληροφορήσου δωρεάν για τα δικαιώματά σου από τις Δομές πληροφόρησης της Γ.Σ.Ε.Ε. και έλα να διεκδικήσουμε μαζί την ισότητα και την αξιοπρέπεια στην εργασία!

Είμαστε δίπλα σου είναι κάθε μέρα: 

-Με τη Γραμματεία Ισότητας και Ατομικών - Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ενημέρωσέ μας ότι έχεις προσφύγει στις Αρχές για διάκριση σε βάρος σου, βία και παρενόχληση στην εργασία στο isotita@gsee.gr

-Με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr 

-Με το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/)».


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόλυτα πετυχημένος ο 20ος Δρόμος Θυσίας στη Νάουσα (ΦΩΤΟΣ)

Απόλυτα πετυχημένος ο 20ος Δρόμος Θυσίας στη Νάουσα...

Με απόλυτη επιτυχία και με τις συμμετοχές να ξεπερνούν...

Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήριος Αντωνόπουλος σε ηλικία 68 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήριος Αντωνόπουλος σε ηλικία 68...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024...

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Λαμπρός εορτασμός των Μυροφόρων στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας προεξάρχοντος του κ. Παντελεήμονος

Λαμπρός εορτασμός των Μυροφόρων στην Αλεξάνδρεια της...

Το πρωί της Κυριακής, 19ης Μαΐου, στην πανηγυρίζουσα...

Ευρωεκλογές 2024: Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα - Αποχή σημαίνει ότι αποφασίζουν άλλοι για μας!

Ευρωεκλογές 2024: Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, έχει...

  Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της...

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή χώρων στους συμμετέχοντες στις Ευρωεκλογές

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή...

Καλούνται από τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας οι εκπρόσωποι...

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την διεθνή κοινότητα

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για...

Στην Παναγία Σουμελά, στη Βέροια όπου χτυπά η καρδιά...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και στο 1ο Δημοτικό Βέροιας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και...

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, μέλη του ΔΣ του Λ.Ε.Β....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...