Απόστολος Βεσυρόπουλος:  «Η πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει θετικά τη  λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων»

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Η πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει θετικά τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων»

«Αυτοί που αντιδρούν στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων έχουν δύο βασικές δυσκολίες. Η πρώτη είναι να αρθρώσουν ένα ρεαλιστικό και κυρίως τεκμηριωμένο αντίλογο. Η δεύτερη και σοβαρότερη δυσκολία τους είναι να πείσουν τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αντιμετωπίζουν θετικά τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. 

Επισήμανε ότι δημιουργείται ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων, αξιολόγησης πιστοποίησης και κυρίως εποπτείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα αποτελούν παραρτήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα ελέγχει: 

-Την τήρηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, που περιλαμβάνουν σειρά υποχρεώσεων όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκες, ερευνητικές υποδομές και άλλα. 

-Την πιστοποίηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. Κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να διαθέτει 3 τουλάχιστον σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία και να διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση από τη χώρα προέλευσης τους. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες δεν επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. 

Όπως ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος τα δύο τρίτα και πλέον του νομοσχεδίου περιέχουν διατάξεις για την ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου αφού: 

-Τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν πλέον να συμβάλλονται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής καθώς και με διεθνή κέντρα σπουδών με έδρα την Ελλάδα ή και με αντίστοιχους αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να έρχονται αλλοδαποί φοιτητές για να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα μέρος των σπουδών τους. 

-Μπορούν να εγγραφούν στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων και φοιτητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ξένων χωρών. 

-Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου με 475 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, 279 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και 700 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΣΔΙΤ για την κατασκευή και ανακαίνιση φοιτητικών εστιών. 

Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βεσυρόπουλος υπενθύμισε ότι το 2018, η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 92 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2023 έφτασε τα 133 εκατομμύρια ευρώ. «Η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων βάζει τέλος σε μια περίοδο ακινησίας και παρακμής, που κρατούσε τη χώρα στο χθες. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων γιατί αυτή είναι η εντολή που πήρε από τους πολίτες», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή χώρων στους συμμετέχοντες στις Ευρωεκλογές

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή...

Καλούνται από τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας οι εκπρόσωποι...

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την διεθνή κοινότητα

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για...

Στην Παναγία Σουμελά, στη Βέροια όπου χτυπά η καρδιά...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και στο 1ο Δημοτικό Βέροιας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και...

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, μέλη του ΔΣ του Λ.Ε.Β....

Μήνυμα του Τάσου Μπαρτζώκα από την Παναγία Σουμελά: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Γενοκτονία των Ποντίων!

Μήνυμα του Τάσου Μπαρτζώκα από την Παναγία Σουμελά:...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας παρευρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις...

Σημαντική Ευρωπαϊκή διάκριση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, με το σήμα « eTwinning School Label»

Σημαντική Ευρωπαϊκή διάκριση του 4ου Δημοτικού...

Από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, ανακοινώνονται τα...

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: Μνήμη της Γενοκτονίας του...

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του...

Πρωθυπουργός στην Ημαθία : Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση

Πρωθυπουργός στην Ημαθία : Έσπειρε ανισότητες &...

Για ακόμα μια φορά ο Πρωθυπουργός επιλέγει την Ημαθία...

Πρόγραμμα Πανηγύρεως εκκλησίας  Αγ. Κων/νου και Ελένης Διαβατού

Πρόγραμμα Πανηγύρεως εκκλησίας Αγ. Κων/νου και Ελένης...

Πρόγραμμα Πανηγύρεως Δευτέρα 20 Μαίου:- Στις 6:30 το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...