ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συμπληρωματικός φόρος έως 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους - Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για τον περιορισμό της φοροαποφυγής»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συμπληρωματικός φόρος έως 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους - Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για τον περιορισμό της φοροαποφυγής»

Στη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματικό φόρο έως 15%, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Όπως τόνισε «η ψήφιση και η εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας είναι επιβεβλημένη γιατί πέρα από την αρχή της δίκαιης φορολόγησης που πρέπει να ισχύει για όλους, έχει καταγραφεί το φαινόμενο κάποιες πολυεθνικές επιχειρήσεις και όμιλοι με μεγάλο κύκλο εργασιών, που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες, ανεξάρτητα της δικαιοδοσίας της καταστατικής τους έδρας και ιδιαίτερα για προϊόντα και  υπηρεσίες που διακινούνται και παρέχονται ψηφιακά, να έχουν υιοθετήσει πρακτικές μετατόπισης των κερδών τους σε δικαιοδοσίες  μηδενικής ή πολύ χαμηλής φορολογίας».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη θητεία του κ. Βεσυρόπουλου, ως Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τη φορολογική πολιτική, ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία πλήθος διατάξεων για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου για τον περιορισμό της εκδήλωσης φαινομένων φοροαποφυγής, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών-μελών.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε καθιερώνεται ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας με πραγματικό φορολογικό συντελεστή έως 15% για πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων και ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, οι οποίοι παρουσιάζουν  ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων  ευρώ για τουλάχιστον 2 από τα 4 τελευταία χρόνια πριν από το 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν ελάχιστο φόρο εισοδήματος 15%, στα κράτη όπου δραστηριοποιούνται.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η οποία επίσης περιλαμβάνει διατάξεις που αντιμετωπίζουν καίρια ζητήματα, όπως:

-Η μόνιμη εξαίρεση των αγροτών που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και των αλιέων παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων, από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, για κάθε φορολογικό έτος μετά το 2019.

-Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων,  νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για το φορολογικό έτος 2023, σε 8 μηνιαίες δόσεις και σε 6 μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει με αμείωτη ένταση το πλούσιο μεταρρυθμιστικό της έργο, συνεχίζει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας, να αναζητά και να δίνει ουσιαστικές λύσεις που ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό και η προσπάθεια αυτή αποτιμάται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» ανέφερε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Βεσυρόπουλος.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...