Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της Ιταλίας για το κρασί

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της Ιταλίας για το κρασί

«Το περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς αμπελοοινικών προϊόντων αλλάζει συνεχώς, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς. Πανδημία, ενεργειακή και κλιματική κρίση δημιουργούν νέα δεδομένα τα οποία απαιτούν την άμεση κινητοποίηση μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, στην διάρκεια ομιλίας του στην υπουργική συνδιάσκεψη για το κρασί που διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας και ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου.

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι η Ελληνική κυβέρνηση στηριζόμενη σε τρεις βασικούς άξονες και με έξυπνες τομές επιδιώκει την ισχυροποίηση του κλάδου, ώστε οι οινοποιητικές επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα σε ένα, λιγότερο επισφαλές περιβάλλον.

«Πρώτον», είπε, «εστιάζουμε στην βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και στην εξωστρέφεια. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμη η δημιουργία συγκεκριμένου αφηγήματος branding που να αναδεικνύει την τοπική ιστορία του οίνου καθώς και τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής που εφαρμόστηκαν.

Δεύτερον», πρόσθεσε, «στηρίζουμε νέες καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως ο οινοτουρισμός, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με εκπροσώπους του κλάδου θεσμοθετήσαμε το Συμβούλιο Οινοτουρισμού, με στόχο τη δημιουργία συντεταγμένης εθνικής στρατηγικής οινοτουρισμού.

Τρίτον», συμπλήρωσε, «δημιουργούμε ένα συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα. Υλοποιούμε προγράμματα για την ένταξη νέων επαγγελματιών στην πρωτογενή παραγωγή και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγών και διεπαγγελματικών οργανώσεων.

Τέλος», συνέχισε, «στηρίζουμε την γνώση και την καινοτομία με σχέδια για νέες πρότυπες σχολές γεωργίας που θα καταρτίζουν και να παράγουν έρευνα, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τον όγκο παραγωγής κρασιών άλλων μεγαλύτερων χωρών, ωστόσο έχει μεγάλη παράδοση στην δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων με ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και μια ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενη παραγωγή βιολογικών κρασιών.

Αυτά τα χαρακτηριστικά προσδίδουν στην Ελληνική παραγωγή ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο αξιοποιούμε με στοχευμένες επενδύσεις», κατέληξε.

Μέσω της ΚΑΠ», τόνισε ο κ. Αυγενάκης, «επενδύουμε στην βελτίωση της ποιότητας παραγωγής και την προώθηση των οινικών προϊόντων στο εξωτερικό και την προώθηση προϊόντων με ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Την τελευταία πενταετία, παρά της σημαντικές δυσκολίες, η αξία των εξαγωγών του κλάδου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2023 η συνολική αξία των ήταν αυξημένη κατά 25%, και 66% σε χώρες εκτός Ε.Ε. σε σχέση με το 2019.

Φέτος  συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του OIV (International Organisation of Vine and Wine- Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου), ενός οργανισμού ταυτισμένου με την πορεία του κρασιού, ιδρυτικό μέλος του οποίου υπήρξε και η Ελλάδα.

Ο OIV ιδρύθηκε για να δοθούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα. Εκατό χρόνια μετά, τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα του κρασιού μπορεί να μην είναι τα ίδια, αλλά η ύπαρξή τους παραμένει.

Βασικό πρόβλημα για την αμπελοκαλλιέργεια είναι ο περονόσπορος στο αμπέλι (Peronospora /downymildew). Στην Ελλάδα, η ζημιά από τον μύκητα στα οινοποιήσιμα σταφύλια ξεκινάει από 50% και φτάνει έως και 100% για τις βιολογικές καλλιέργειες.

Για αυτό τον λόγο μεριμνούμε για την προστασία των παραγωγών.

Στην Ελλάδα» κατέληξε, « επικαιροποιούμε τον κανονισμό γεωργικών ασφαλίσεων μετά από δεκαετίες, συμπεριλαμβάνοντας κινδύνους όπως αυτούς που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή. Πιστεύω ακράδαντα ωστόσο, ότι μια γενικότερη λύση πρέπει να αναζητηθεί συλλογικά, και αυτό είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε ως χώρα σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης».

Ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Τυνησία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία.

Στην συνδιάσκεψη συμμετέχουν με εκπροσώπους τους, 29 χώρες και συγκεκριμένα οι εξής: Ιταλία, Αλβανία, Αλγερία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Χιλή, Κύπρος, Τσεχία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Β. Μακεδονία, Περού, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ν. Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουζμπεκιστάν και Ελλάδα.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοπρασία, την Παρασκευή  10 Μαΐου, για την εκμίσθωση  του αρίθ. 146Δ αγροτεμαχίου  της Δ.Κ. Κλειδίου

Δημοπρασία, την Παρασκευή 10 Μαΐου, για την εκμίσθωση ...

Ανακοινώνεται ότι για την δημοπρασία εκμίσθωσης του...

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο  λειτουργίας των Συνεταιρισμών

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό...

Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που...

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών ΠΟΠ και άλλων αγροτικών προϊόντων

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών...

Ιδιαίτερα εποικοδομητική και σε πολύ καλό κλίμα...

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο  στις πληρωμές των αγροτών

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο στις πληρωμές των...

Aπό το Κόμμα της Νέας Αριστεράς ανακοινώνονται τα...

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

O ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε χθες Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, τους...

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης...

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε  Νάουσα και Στενημάχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε Νάουσα και...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...