Η στάση μας στις ευρωεκλογές είναι ξεκάθαρη, το ίδιο και η επιλογή

Η στάση μας στις ευρωεκλογές είναι ξεκάθαρη, το ίδιο και η επιλογή

Του Χρήστου Μπλατσιώτη*


Από χθες 6 Ιουνίου έως και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 διεξάγονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ευρωεκλογές, μια πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία καθώς εκατομμύρια Ευρωπαίοι μέσω της ψήφου τους θα συνδιαμορφώσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. 

Η ψήφος μας στις ευρωεκλογές κατ΄ αρχήν θα καθορίσει ποια κόμματα θα υπερισχύσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα κόμματα αυτά σε σχέση με τις έδρες που θα λάβουν στο νέο Ευρωκοινοβουλίου, μπορούν να καθορίζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και γ να διαμορφώνουν τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε όλα τα ζητήματα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας επικαιρότητας. 

Είναι επίσης σημαντικό ότι η ψήφος μας στις ευρωεκλογές θα καθορίσει ποιοι ευρωβουλευτές θα μας εκπροσωπούν ως χώρα. Είναι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν για να μπορούν να ασχοληθούν με τα ευρωπαϊκά θέματα, είναι αυτοί που θα επηρεάζουν  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα 5 χρόνια, αποφάσεις που στο «τέλος» διαμορφώνουν την καθημερινή ζωή όλων μας. Και δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε εάν αυτοί οι ευρωβουλευτές πρέπει να είναι γνώστες και όχι απλώς γνωστοί, πρέπει να είναι λαμπρές προσωπικότητες και όχι λαμπερές.

Συνεπώς, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές  της Κυριακής, ΑΞΙΖΕΙ τον κόπο ΞΕΚΑΘΑΡΑ, όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζουμε. Η δημοκρατία ξεκινά πρώτα από τους πολίτες και όσο περισσότεροι ψηφίζουμε, τόσο περισσότερη δύναμη έχουμε ως δημοκρατία.

Σε σχέση με την ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ, νομίζω ότι κι εκεί το ζήτημα είναι εξίσου ΞΕΚΑΘΑΡΟ. Απευθύνομαι  σε αναγνώστες που πιστεύουν στην ενωμένη Ευρώπη και μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο έχω την άποψη ότι η ψήφος μας, πρέπει να είναι ψήφος φιλοευρωπαϊκή, ψήφος που θα την οδηγήσει  ακόμη πιο σταθερά στις ευρωπαϊκές αξίες.  Με δυο λόγια, πρέπει να είναι ψήφος υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Και εξηγούμαι: 

• Η Νέα Δημοκρατία είναι η κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκή παράταξη της χώρας μας, σταθερά και αμετάβλητα από τότε που ιδρύθηκε εδώ και 50 χρόνια. Σε μια εποχή που κάποιοι είχαν κάνει σημαία τα συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Όχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων» και παρόμοιου τύπου ρητορικές, άσχετα αν σήμερα θέλουν να τα σβήσουν από το παρελθόν τους, η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, με την ιστορική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

• Η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015.

• Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, διαχειρίστηκε με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις και προώθησε μεγάλες μεταρρυθμίσεις από το 2019 μέχρι και σήμερα.

• Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μιλά για την Ευρώπη στον ευρωβουλευτικό προεκλογικό λόγο της,  και βεβαίως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδείξει στην πράξη  ότι μπορεί να πετύχει στην Ευρώπη, τα περισσότερα για τους Έλληνες και για την Ελλάδα. Είναι ο πρωθυπουργός που ο λόγος του έχει βαρύνουσα σημασία στα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, είναι αυτός που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες υιοθετήθηκαν από τους ευρωπαίους ομολόγους του, είναι ο πολιτικός αρχηγός που θα συνεχίζει και θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών διατηρώντας  -τουλάχιστον-  την εκλογική δύναμή που έχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κι εδώ κάπου θα σταματήσω με τα προφανή,

Για το «τέλος» είχα σκεφτεί πολλές εκδοχές.  Επέλεξα αυτή που σχετίζεται με την «χαλαρή» ψήφο που ακούγεται ότι θα δοθεί από κάποιους προς κόμματα και μορφώματα της δήθεν δεξιάς, της ακροδεξιάς και του φασισμού. 

Κι επειδή πολλοί εξ αυτών είναι πολίτες σοβαροί, ευρωπαϊστές, ήπιοι, καθόλου ακραίοι και κυρίως είναι δημοκράτες, είναι φίλοι, η επιλογή τους με πληγώνει όχι τόσο για λόγους εκλογικούς όσο για τους λόγους της «χαμένης συντροφικότητας» ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής. 

Θέλω να πιστεύω ότι λίγο πριν την κάλπη, θα σκεφτούν και θα αναλογιστούν σοβαρά ότι: Επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο κάποιου μικρού κόμματος της δήθεν δεξιάς, της ακροδεξιάς ή της παραεκκλησιαστικής εμπλοκής,  με το άνοιγμα της κάλπης θα δώσουν δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και στο ΠΑΣΟΚ και στο μόνο που δεν θα δώσουν δύναμη θα είναι το κόμμα της περιστασιακής επιλογής τους.

Δεν θα προσθέσω τους λόγους για τους οποίους,  η επιλογή της «διαμαρτυρίας» τους, επί της ουσίας  θα είναι επιλογή «χαμένης ψήφου». Ούτε θα αναλύσω τις παραμέτρους που θα τους ταυτίσουν με τον φασισμό, ούτε θα παραθέσω παραδείγματα που θα τους καταστήσουν συνοδοιπόρους με γραφικούς  πολιτικούς  – εμπόρους μαντζουνιών περί πάσας νόσου και πάσας μαλακίας. Ούτε βεβαίως θα τους συνδέσω με θαύματα ωσάν την αποκάλυψη των επιστολών του Ιησού.  Θα επιμείνω μόνο στη σοβαρότητά τους κι εκεί ελπίζω.

Κοντολογίς: Το βράδυ της 9ης Ιουνίου, με νικητή τη συμμετοχή απέναντι στην αποχή, με καθαρή ψήφο μακριά από δήθεν μηνύματα «διαμαρτυρίας», δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο ισχυρός πρωθυπουργός, που θα οδηγήσει τη χώρα στο ευρωπαϊκό αύριο, σταθερά και αποφασιστικά, χωρίς κλονισμό των όσων κατακτήθηκαν έως τώρα από την κυβέρνηση του, επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες του έδωσαν την πανίσχυρη εντολή στις εθνικές εκλογές του 2023.

-------------------- 

*Ο Χρήστος Μπλατσιώτης είναι δημοσιογράφος, έχει εργαστεί, στο Γραφείο Τύπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (accredited assistant). 


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Κόκκινο φεγγάρι

Κόκκινο φεγγάρι

Τούτο το φεγγάρι του Ιούλη είναι πανέμορφο..Το είδα...

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στην Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου»

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και...

Συνεχίζεται μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου η Καλοκαιρινή...

ΣΑΝ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;

ΣΑΝ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;

Και γιατί δεν γράφεις κάτι  για την βία;για την...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 26/7 έως 1/8/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας (Kärcher) για τον καθαρισμό το παρκέ του Κλειστού Γυμναστηρίου Νάουσας

Προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας (Kärcher) για τον καθαρισμό...

Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας...

Τάσος Μπαρτζώκας: Νέα γενναία χρηματοδότηση για το αρδευτικό δίκτυο - νέο αγωγό της Μελίκης

Τάσος Μπαρτζώκας: Νέα γενναία χρηματοδότηση για το...

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας...

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μελίκης - Χειροθεσία Αναγνώστου

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μελίκης -...

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...