Κατάθεση  προσωπικής εμπειρίας  από την Ευρωβουλή

Κατάθεση προσωπικής εμπειρίας από την Ευρωβουλή

Του Δημήτρη Βλαχόπουλου*


Ήταν μήνας Αύγουστος του έτους 1980, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης μου ανέθεσε, έξι μήνες πρωτού ενταχθεί η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τότε ΕΟΚ, τον Ιανουάριο του 1981, να είμαι αυτός ο οποίος θα ερχόταν σε επαφή με τους τότε ιθύνοντες του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για να ενημερώσω τους υπόλοιπους 24 ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα.

Όντως, τους επόμενους μήνες, μέχρι την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ήρθα σε επαφή με όλους τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές, κατατοπίζοντάς τους για όλα τα διαδικαστικά και ουσιώδη θέματα που αφορούσαν τη δράση και το έργο των νέων ευρωβουλευτών. 

Μεγάλη τιμή ήταν όταν τον Ιανουάριο του 1981, η τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Σιμόν Βέιλ, μαζί με όλη την ηγεσία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πλήθος ευρωβουλευτών των τότε υπολοίπων μελών κρατών, υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο του Στρασβούργου όλους τους ευρωβουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρώτη ομιλία Έλληνα ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ήταν αυτή κατά την οποία ανέπτυξα το θέμα των διμερών διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.

Αποκορύφωμα των σχέσεων που ανέπτυξα ως ευρωβουλευτής, ήταν η προσωπική φιλία που ανέπτυξα με τον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δήμαρχο Στρασβούργου και πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Πιέρ Φλεμλέν, ο οποίος επί προεδρίας του, μου έκανε την τιμή να τον φιλοξενηθεί στην Βέροια για ένα διήμερο, τον Αύγουστο του 1981. Ένας από τους κύριους στόχους της πρόσκλησής μου στο τότε πρόεδρο του Ε.Κ., ήταν η ανάδειξη της Βεργίνας, οι Βασιλικού Τάφοι και γενικότερα η Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Λίγους μήνες αργότερα σε ειδική τελετή που μου επιφύλαξε ο κ. Φλεμλέν στην Γαλλία, προσέφερα έναν πίνακα του γνωστού Βεροιώτη ζωγράφου Θωμά Βαφείδη, που απεικόνιζε ένα παραδοσιακό Βεροιώτικο σπίτι, τον οποίο ο κάθε επισκέπτης μπορεί να τον αντικρίσει ακόμα και σήμερα αναρτημένο στο δημαρχείο του Στρασβούργου.

Ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, θα ήθελα να τονίσω στο παραπάνω κείμενο, ότι ένας απλός ευρωβουλευτής, έχοντας αποκλειστικό γνώμονα την ανάδειξη και την προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας του, μπορεί να κατορθώσει το ακατόρθωτο και να συσφίξει τις σχέσεις με έναν πολιτικό «γίγαντα» της Γαλλίας, όπως την προσωπικότητα του τέως πρωθυπουργού κ. Πιέρ Φλεμλέν, ο οποίος σημειωτέον πρόσφατα, τιμήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο της δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, για τις υπηρεσίες του στο Γαλλικό κράτος, ενώ το Γαλλικό κοινοβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ειδικού γραμματοσήμου με την μορφή του.

Θα ήθελα να ευχηθώ με την σειρά μου καλή επιτυχία στους τρεις Ημαθιώτες υποψηφίους, κ. Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, κ. Θωμά Καλοκύρη και στον κ. Γεώργιο Ανθρακέα και τους εύχομαι να εκλεγούν και να προάγουν τα του τόπου μας.

*Δικηγόρος,

πρ. βουλευτής και ευρωβουλευτής


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Κόκκινο φεγγάρι

Κόκκινο φεγγάρι

Τούτο το φεγγάρι του Ιούλη είναι πανέμορφο..Το είδα...

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στην Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου»

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και...

Συνεχίζεται μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου η Καλοκαιρινή...

ΣΑΝ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;

ΣΑΝ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;

Και γιατί δεν γράφεις κάτι  για την βία;για την...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 26/7 έως 1/8/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας (Kärcher) για τον καθαρισμό το παρκέ του Κλειστού Γυμναστηρίου Νάουσας

Προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας (Kärcher) για τον καθαρισμό...

Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας...

Τάσος Μπαρτζώκας: Νέα γενναία χρηματοδότηση για το αρδευτικό δίκτυο - νέο αγωγό της Μελίκης

Τάσος Μπαρτζώκας: Νέα γενναία χρηματοδότηση για το...

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας...

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μελίκης - Χειροθεσία Αναγνώστου

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μελίκης -...

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...