ΑΠΟΨΕΙΣ Η μαγεία της ενότητας

ΑΠΟΨΕΙΣ Η μαγεία της ενότητας

Του ιερέως Παναγιώτου Σ.Χαλκιά


«Του συνανθρώπου σου ο θάνατος, είναι δικός σου θάνατος. Γι’ αυτό μη ρωτήσεις, για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Χτυπάει για σένα»

Έρνεστ Χέμινγουέη

Υπάρχει μια αλήθεια, φίλοι αναγνώστες, που ολοένα γίνεται και πιο ολοφάνερη, ότι η ενότητα, με την ευρύτερη και ασύνορή της έννοια, αποτελεί το θεμελιακό υπόβαθρο, το συνεκτικό ιστό της ύπαρξης και της λειτουργίας του σύμπαντος και του Ανθρώπου.

Οι εμπάθειες, οι αντιδικίες, οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι, με όλα τα δραματικά επακόλουθά τους, αποτελούν σύμπτωμα της διάστασης και της διάσπασης της ενωτικής σχέσης των ανθρώπων.

Τα τεράστια προβλήματα, που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο και που αφορούν στην ειρηνική μας συμβίωση και τη μελλοντική μας επιβίωση. Έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τα ενώνει. Είναι ανθρωποκεντρικά και γι’ αυτό πανανθρώπινα.

Ο κατακερματισμός των προβλημάτων αυτών σε πολιτικά, εθνικά, θρησκευτικά, φυλετικά, δογματικά, ακόμα και σε τοξικά κ.λπ., αποτελεί την καταλυτική αιτία όχι μόνο της επίλυσης, αλλά και της επιδείνωσής τους.

Ακριβώς, αυτός ο τεχνικός χρωματισμός, τεμαχισμός και ακρωτηριασμός των ανθρώπινων προβλημάτων, που υπηρετεί εγωκεντρικά συμφέροντα ατόμων ή ομάδων, δημιουργεί θανάσιμους φανατισμούς και εμπάθειες, που οδηγούν σε δραματικά αδιέξοδα.

Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία. Το χαμόγελο του γείτονα αποτελεί εγγύηση για τη δική μας ευτυχία. Η εγωιστική απομόνωση του εαυτού μας, η τάση για ιδιοποίηση, η όποιας μορφής καταπίεση, εκμετάλλευση, προσβολή, ταπείνωση και εξόντωση του συνανθρώπου, υπονομεύει το αύριο όχι μόνο του θύματος, αλλά και του θύτη.

Η σωστή επικοινωνία προϋποθέτει σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας ενός ατόμου ή λαού. Και προπαντός προϋποθέτει ισοτιμία. Κάποτε πρέπει να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας.

Όλες οι ανθρωπιστικές θεωρίες και ιδεολογίες, όλες οι θρησκείες και η σοφία όλων των λαών της γης, διδάσκουν και θεωρούν την ενότητα ως υπέρτατη αρετή και προϋπόθεση για την «επί γης ειρήνη».

Οι καμπάνες του πολέμου, όπου και σ’ όποια μέτωπα κι αν διεξάγεται, χτυπούν και σημαίνουν για όλους μας. Γι’ αυτό θα πρέπει πολύ σύντομα, πριν είναι αργά, να βγάλουμε τις παρωπίδες του ατομικισμού, να γκρεμίσουμε τα διαχωριστικά τείχη της ντροπής, να σπάσουμε τα στεγανά της κάθε λογής απομόνωσής μας, να φρενάρουμε τον κατακερματισμό της προσωπικότητάς μας, να απαλλάξουμε τους εαυτούς μας απ’ όλα τα υποκριτικά και συμβατικά φτιασιδώματα, από τις σκουριές και τα απολιθώματα των κάθε λογής προλήψεων και προκαταλήψεων, για να ανακαλύψουμε, στη μαγεία της ενότητας, την άρρηκτη ομορφιά της ασύνορης ανθρώπινης φιλίας.


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη  του Μητροπολίτη  στην Γ’ Περίοδο  της Φιλοξενίας Δοβρά

Επίσκεψη του Μητροπολίτη στην Γ’ Περίοδο της...

 Το μεσημέρι της Παρασκευής, 19ης Ιουλίου, ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελευθερία Παναγιωτίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελευθερία Παναγιωτίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 19/7 της Κοινότητας Βέροιας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 19/7 της Κοινότητας Βέροιας

Έκτακτη  συνεδρίαση της Κοινότητας Βέροιας, θα γίνει...

Ν. Καρανικόλας:  «Εκδηλώσεις χωρίς  προϋπολογισμό για πρώτη φορά στον Δήμο Νάουσας»

Ν. Καρανικόλας: «Εκδηλώσεις χωρίς προϋπολογισμό για...

Από την δημοτική παράταξη Νάουσας ΕΝΑμαζί,...

Πρόωρη φυλλόπτωση  στα Πλατάνια του Αγίου Νικολάου Νάουσας, λόγω καύσωνα

Πρόωρη φυλλόπτωση στα Πλατάνια του Αγίου Νικολάου...

 Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρωικής Πόλης...

Έφυγε από τη ζωή η Νινέτα Καζελίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Νινέτα Καζελίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε σήμερα Παρασκευή 19...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Αδαμίδης σε ηλικία 80 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Αδαμίδης σε ηλικία 80...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Ευχαριστήριο της οικογένειας του Θ. Πολυχρονιάδη

Ευχαριστήριο της οικογένειας του Θ. Πολυχρονιάδη

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους και τον καθένα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...