Ένας ηγούμενος που εξομολογεί και... πολιτικούς! Ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος, αδελφός της βουλευτή Γεωργίας Μπατσαρά

Ένας ηγούμενος που εξομολογεί και... πολιτικούς! Ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος, αδελφός της βουλευτή Γεωργίας Μπατσαρά

(Άρθρο του Γιώργου Νόκου στα ‘Παραπολιτικά’)

 

Ένα από τα ιερά Mυστήρια του ορθόδοξου δόγματος είναι η εξομολόγηση, με τον κάθε πιστό να έχει τον προσωπικό του εξομολόγο και όσα λένε μεταξύ τους να παραμένουν επτασφράγιστα μυστικά. Στην περίπτωση της Γ. Μπατσαρά, βουλευτού της Ν.Δ. στον Νομό Ημαθίας, η σχέση μεταξύ εξομολόγου και πιστού έχει διαφορετική διάσταση. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη σχέση που τη συνδέει με τον πνευματικό της, αρχιμανδρίτη Πορφύριο, κατά κόσμον Θωμά Μπατσαρά, ο οποίος είναι ο μικρότερος αδελφός της, καθώς και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου–Σκήτης Βεροίας.

 

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ. Ο Θωμάς Μπατσαράς είναι το έβδομο παιδί του Νικόλαου Μπατσαρά και της Περιστέρας Γαλάνη. Η εμπλοκή του πατέρα της οικογένειας με τα κοινά της κοινότητας του χωριού, καθώς ήταν γραμματέας, φαίνεται πως επηρέασε μόνο τη Γ. Μπατσαρά. Ο αδελφός της Θωμάς είχε βρει τα πρότυπά του ήδη από μικρή ηλικία σε δύο πρόσωπα που είχαν δραστηριοποιηθεί στο χωριό όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια (το Πολυδένδρι Ημαθίας), τον Κοσμά τον Αιτωλό και τον μητροπολίτη Νικαίας Πειραιά, Γεώργιο Παυλίδη, εξάδελφο του πατέρα του. Υστερα από τη μετακόμιση της οικογένειας στη Βέροια για να συνεχίσουν τα παιδιά στο γυμνάσιο, ήρθαν οι σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Η κλίση του στην Ορθοδοξία άρχισε να φαίνεται από την επιλογή του να ακολουθήσει την κατεύθυνση της Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ενώ ακολούθησαν οι σπουδές στη Θεολογική Σχολή. Το 1980 αποτέλεσε το πρώτο ορόσημο, αφού τότε χειροτονήθηκε κληρικός και έλαβε το όνομα Πορφύριος. Εκτοτε πέρασε από όλες τις βαθμίδες της ιεροσύνης εγκαταβιώντας τα πρώτα χρόνια του μοναστικού του βίου στη Μονή Σίμωνος Πέτρας, στο Αγιον Ορος. Η κορυφαία, μέχρι σήμερα, στιγμή στη μοναστική του ζωή ήταν όταν κλήθηκε να αναλάβει την ηγουμενία της αρχαίας Μονής Τιμίου Προδρόμου, το 2007.

 

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ. Παρά την επιλογή του να γίνει μοναχός σε μικρή ηλικία, δεν έχασε ποτέ επαφή με την αγαπημένη του αδελφή Γεωργία. Η τελευταία μάλιστα νιώθει ιδιαίτερα περήφανη για τον αδελφό της, αφού δεν λείπει ποτέ η αναφορά σε εκείνον από όποιο βιογραφικό έχει γράψει στην πολιτική της καριέρα, τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές. Το γεγονός που απέδειξε το ισχυρό δέσιμό τους ήταν ο θάνατος του συζύγου της, Κωνσταντίνου Σιμωνίδη, και η μετέπειτα ανατροφή του παιδιού της, το οποίο σήμερα είναι 12 ετών.

Οι συχνές επισκέψεις της Γ. Μπατσαρά στο μοναστήρι του αδελφού της, όμως, δεν έχουν μόνο στόχο την επικοινωνία μεταξύ δύο αδελφών. Ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος είναι ο πνευματικός της βουλευτού, αλλά και της οικογένειας Μπατσαρά, με αποτέλεσμα να γνωρίζει κάθε τι που την απασχολεί. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που η Γ. Μπατσαρά συμβουλεύεται τον αδελφό της για ζητήματα που την προβληματίζουν, τα οποία δεν είναι μόνο προσωπικά, αλλά συχνά αφορούν και τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που αναγκάζεται να παίρνει.

Η βουλευτής της Ν.Δ. έχει επικοινωνήσει ουκ ολίγες φορές με τον αρχιμανδρίτη για να του εκμυστηρευτεί τους προβληματισμούς της γύρω από νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή και στα οποία η ψήφος του κάθε βουλευτή κρίνει το αποτέλεσμα, με τον αρχιμανδρίτη πάντα να στέκεται στο πλευρό της και να τη συμβουλεύει με ηρεμία και νηφαλιότητα.

 

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ. Ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος πιστώνεται ως ηγούμενος της Μονής Τιμίου Προδρόμου τόσο την καλή της λειτουργία όσο και τη μεγάλη δραστηριότητα που επιδεικνύει, με δράσεις εξωστρέφειας. Μετά την ανάληψη της ηγουμενίας από εκείνο, δημιουργήθηκε η εκδοτική σειρά ΑΠΟΤΟΜή, με στόχο να προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το μοναστήρι. Επίσης, κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του αρχιμανδρίτη οργανώνονται μεγάλες γιορτές στα μέσα του Φεβρουαρίου, στις οποίες για διάστημα μίας εβδομάδας πραγματοποιούνται εκθέσεις εικόνας και βιβλίου των αγίων, μαζί με πλούσιο εποπτικό υλικό, το οποίο επιμελούνται οι μοναχοί του μοναστηριού. Ενδεικτικό της καλής ποιμαντορίας του αρχιμανδρίτη Πορφυρίου και της εύρυθμης λειτουργίας της μονής είναι το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός των μοναχών έχει αυξηθεί, φτάνοντας σήμερα τους δεκαεπτά.

 

Και με σελίδα στο Facebook

Παράλληλα με τις δραστηριότητες της Μονής Τιμίου Προδρόμου, ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος επιδεικνύει πρωτοφανή δράση και σε προσωπικό επίπεδο. Καλλιεργώντας ένα διαφορετικό προφίλ ως ιερωμένος, διατηρεί στο δημοφιλές μέσο του Facebook την προσωπική του σελίδα, την οποία μάλιστα ενημερώνει τακτικά με φωτογραφίες και αναρτήσεις με βίντεο από ψαλμωδίες. Ανάμεσα στις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που έχει λάβει ήταν και η δημιουργία της ιστοσελίδας της μονής, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα σύγχρονη και δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να ακούει ψαλμωδίες, αλλά και να επικοινωνεί με τον ηγούμενο και τον νεότερο πατέρα, οι οποίοι διατηρούν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η παρουσία του αρχιμανδρίτη ωστόσο δεν περιορίζεται στο Διαδίκτυο, αφού είναι συχνά καλεσμένος σε τοπικά κανάλια, στα οποία μιλάει για ζητήματα σχετικά με τη θρησκεία.

 

Η ιδιότητα του ηγουμένου βέβαια δεν του απαγορεύει να έχει άποψη γύρω από την κρίση και όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Την άποψη αυτή εκφράζει τόσο σε συνομιλητές  του όσο και στα κείμενα που γράφει, αφού παρουσιάζει τακτική αρθρογραφία στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...