H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών προσυπογράφει το παρακάτω κείμενο θέσεων και αρχών, της  «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ», δ που στοχεύει στην ανάδειξη της σημαντικής τους συνεισφοράς στην ελληνική κοινωνία, αλλά και την ανάδειξη του γενικού πλαισίου διαφανούς και αξιόπιστης λειτουργίας τους.  

Πρόκειται για ένα κείμενο που απευθύνεται αρχικά στο σύνολο των οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών και εν συνεχεία στο ευρύ κοινό, σε ιδιώτες χορηγούς και δωρητές και στην Πολιτεία. Επιχειρεί να συμβάλλει παραγωγικά στη δημόσια συζήτηση και φέρει την υπογραφή πολλών και σημαντικών για το κοινωνικό τους έργο οργανώσεων. Απώτερος στόχος είναι να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εφόδιο στην προσπάθεια ανάδειξης  της διαφάνειας που ενσωματώνεται ήδη στον τρόπο λειτουργίας τους ως βασική αξία για την ανοικτή και εποικοδομητική σχέση μεταξύ των οργανώσεων και των πολιτών, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία τους αλλά και οικοδομώντας σχέσεις συνεργασίας με την Πολιτεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κείμενο θέσεων και αρχών της Πρωτοβουλίας συμπεριλαμβάνει και μια σειρά από προτεινόμενα μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας που αφορούν στις οργανώσεις. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η υποχρέωση δημοσίευσης του ισχύοντος Καταστατικού, καθώς και των Οικονομικών Καταστάσεων σε ετήσια βάση, η εφαρμογή διαφανών διαδικασιών διαχείρισης και κατανομής πόρων, η θέσπιση αυστηρών κανονισμών και ηθικών κωδικών, η διαρκής ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητές τους, η ενεργή συμμετοχή εθελοντών σε εσωτερικές διαδικασίες και αποφάσεις. Παράλληλα, στο κείμενο περιλαμβάνονται και σκέψεις που δημιουργούν μια πιο στενή διάδραση με το κοινό και την Πολιτεία, με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας και των κανόνων διαφάνειας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα για τη συγκεκριμένη συνεργασία και η από κοινού εκπόνηση ενός κειμένου θέσεων με αυτή τη στόχευση προέκυψε από μια άτυπη πρωτοβουλία ανθρώπων της Κοινωνίας των Πολιτών που είχε ως στόχο να προτείνει τρόπους προαγωγής της διαφάνειας και την αποφυγή γενικοποίησης μεμονωμένων φαινομένων δυσλειτουργιών. Ταυτόχρονα, προσκαλεί την Πολιτεία να συνδράμει στη διασφάλιση της διαφάνειας προστατεύοντας το κοινό αλλά και τους αναγνωρισμένους οργανισμούς, που λειτουργούν με συνέπεια και άμεμπτο τρόπο, προσφέροντας σημαντικότατες υπηρεσίες, αξιόλογο και πολυετές έργο στην ελληνική κοινωνία. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, η κοινή προσπάθεια περισσοτέρων από 60 οργανώσεων για συμβολή στη διατήρηση της εμπιστοσύνης μέσα από ένα πλαίσιο διαφάνειας και αξιοπιστίας, μετουσιώθηκε στην  «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ», μία άτυπη σύμπραξη οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών που αποτελείται από τη συνένωση μη κερδοσκοπικών νομικών μορφών, των οργανισμών που προσυπογράφουν και στο κείμενο θέσεων και αρχών που δημοσιεύει.   

Πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας ήταν η κα Αλεξάνδρα Μαρτίνου (ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ), ο κ. Σωτήρης Πετρόπουλος (HIGGS), η κα Βάλια Φράγκου (Σύμβουλος Φιλανθρωπίας), ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης (Greenpeace Ελλάδα), ο κ. Δημήτρης Καραβέλας (WWF), η κα Σοφία Κουβελάκη (The HOME Project) και η κα Ελίνα Σμπώκου (HOPEgenesis).

Ο κ. Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS και μέλος στην «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ»  σημείωσε σχετικά: «Μέσα από την κοινή μας συμπόρευση επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε τη διάφανη δραστηριότητα των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και τη διατήρηση της αξιοπιστίας τους. Το κείμενο θέσεων και αρχών που δημιουργήσαμε μέσα από διαδικασία ανοικτού, συμμετοχικού και συμπεριληπτικού διαλόγου, στοχεύει να συμβάλλει, ώστε η διαφάνεια να αποτελέσει βασική παράμετρο της αναγνώρισης αλλά και της λειτουργίας των οργανώσεων. Σε αυτή μας την προσπάθεια καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα κοινά, άλλες οργανώσεις, την Πολιτεία, χρηματοδότες, φορείς αλλά και το ευρύ κοινό να ευαισθητοποιηθεί, να δείξει εγρήγορση και να συστρατευτεί μαζί μας, σε αυτή την προσπάθεια». 

(Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με τις οργανώσεις  που συμμετέχουν, καθώς και τις  προϋποθέσεις ένταξης στην Πρωτοβουλία, μπορείτε να βρείτε στο link:  www.pgd.gr)

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας:  Απεβίωσε ο ιατρός Θεόδωρος Πολυχρονιάδης

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Απεβίωσε ο ιατρός Θεόδωρος...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας εκφράζει τα θερμά του...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Καταγγελία για τη μη έγκριση  αιτήσεων μετατάξεων εκπαιδευτικών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Καταγγελία για τη μη...

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας, γνωστοποιεί ότι: «Καταγγέλλει...

Αδελφοποιήθηκαν «στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Κορίνθου και Καβάλας

Αδελφοποιήθηκαν «στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τα...

Μια σημαντική συνεργασία επισφραγίστηκε κατά τη...

Πολιτική Ευθιξία και Ν. Ανδρουλάκης

Πολιτική Ευθιξία και Ν. Ανδρουλάκης

Του Γ.Ξ.  Τροχόπουλου                             Κάτι πού...

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Συντάσσεται με ΕΣΣΕ για ανάκληση της ΚΥΑ που ζητά επιστροφή των επιδοτήσεων ρεύματος

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Συντάσσεται με ΕΣΣΕ για...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Δημιουργία Πολυδύναμου  Κέντρου για την αντιμετώπιση  των εξαρτήσεων στην Ημαθία

Τάσος Μπαρτζώκας: Δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου για...

O Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Καραβασίλης σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Καραβασίλης σε ηλικία 77...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024...

Συλλήψεις για κατοχή ηρωίνης  και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Συλλήψεις για κατοχή ηρωίνης και καλλιέργεια...

•Συνελήφθη στις 16 Ιουλίου 2024 το απόγευμα σε περιοχή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...