Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών. Του Πέτρου Τσαπαρόπουλου

Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών. Του Πέτρου Τσαπαρόπουλου

Οι επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν  σ’ ένα δραματικό              κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την απώλεια κατά το ¼ του εθνικού πλούτου της χώρας και την φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων πολιτών.

Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω στις αιτίες αυτής της παρατεταμένης κρίσης  και τις προτεινόμενες πολιτικές διεξόδου, θα ήθελα να σταθώ στον ρόλο του Δήμου στις σημερινή συγκυρία.

Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί ταυτόχρονα κίνημα και θεσμό. Είναι ο θεσμός της λαϊκής αυτενέργειας και συμμετοχής, το επίκεντρο και η κορύφωση του αλληλέγγυου εθελοντισμού ,το σημείο επαφής του Πολίτη με την πολιτική.

Με κριτήριο τα παραπάνω, εκτιμώ ότι ο θεσμός βρίσκεται σήμερα στη δίνη μιας έντονης κρίσης  αξιοπιστίας  και πολιτικού προσανατολισμού, που οφείλεται τόσο στην άρνηση των κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές αλλαγές για τη ενίσχυσή του, όσο και στην αδυναμία των ίδιων των φορέων της Αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσουν και να υπερβούν θετικά τις δικές της παθογένειες και ανεπάρκειες.

Σε μία περίοδο

- Που οξύνονται οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελληνική κοινωνία και υποβαθμίζεται η ζωή ευρύτατων κοινωνικών ομάδων,

- Που έχουμε τις μεγαλύτερες περικοπές επιχορηγήσεων στους δήμους,

- Και βιώνουμε  μια πολιτική αμφισβήτησης της διοικητικής και θεσμικής αυτονομίας των δήμων μέσω της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων και κατάργηση ολόκληρων υπηρεσιών,

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται να σηκώσουν το βάρος για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει επιθετικά να αποκρούσουμε εκείνες τις λογικές που επιδιώκουν να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σ’ ένα Δημοψήφισμα, είτε για το μνημόνιο είτε για την κυβερνητική πολιτική συνολικά.

Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι κατ’ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση Αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο.

Χρειαζόμαστε ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη βάση προγραμμάτων που θα διεκδικούν :

- Την χειραφέτηση των Δήμων από τη κεντρική Διοίκηση με στόχο την ενδυνάμωση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας,

- Την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης,

- Την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής,

- Και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των δημοτών.

Η ανάδειξη του ρόλου των πολιτών, η συμμετοχή στις τοπικές υποθέσεις, η ευκαιρία να  αναδειχθούν νέες κοινωνικές δυνάμεις και πρόσωπα στα κοινά της πόλεων και των περιφερειών, παραμένει το ζητούμενο, ώστε σε αυτήν την ιστορική συγκυρία  η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί όρθια και να βρεί τον βηματισμό της κοντά στον κόσμο και τα αγωνιώδη προβλήματά του.

 

ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΕΤΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...