Έντονη υπήρξε η αντίδραση του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου της χώρας στην διάταξη του νομοσχέδιου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, που παραχωρεί την διαχείριση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών ΕΦΚΑ σε ιδιώτες (ΝΠΙΔ), εισπρακτικές δικηγορικές εταιρείες, κ.α.
Η ΕΣΕΕ
Στην ίδια κατεύθυνση, η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει πως η συνεχής διόγκωση των χρεών, τα οποία ανήλθαν συνολικά στα τέλη του 2024 στα 49,3 δις ευρώ εκ των οποίων τα 13,9 δις ευρώ ανήκουν σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, δεν οφείλεται επ’ ουδενί στους οφειλέτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ όπου επί το πλείστον επιχειρούν. Άλλωστε, το γεγονός πως όσοι χρωστούν ποσά ύψους έως 30.000 ευρώ, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων (το 87% επί των περίπου 2,16 εκ. οφειλετών) και αντανακλούν μόλις το 26,2% του συνολικού χρέους προς τον e - ΕΦΚΑ, μαρτυρά την αντικειμενική αδυναμία ανταπόκρισης στις συνεχώς διογκούμενες υποχρεώσεις που δημιούργησαν οι διαδοχικές κρίσεις (χρέους, υγειονομικής, ενεργειακής).
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΣΕΕ τονίζει πως ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και η συμμόρφωση των μεγαλοοφειλετών θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να ήταν η κύρια και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, καθώς οι σύγχρονες ελεγκτικές πρακτικές και η αξιοποίηση ψηφιακά προηγμένων εργαλείων και εφαρμογών, όπως εκείνες της τεχνητής νοημοσύνης/ηλεκτρονικών βιβλίων-διασταυρώσεων, θα ενίσχυαν το αίσθημα της ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης των υπόχρεων. Περαιτέρω, σημειώνεται στην Επιστολή, «η δυνατότητα πρόσβασης ιδιωτικών εταιρειών σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες, εγκυμονεί κινδύνους με νομικές μάλιστα προεκτάσεις και κυρώσεις κατά του εθνικού ασφαλιστικού φορέα, εξαιτίας παραβίασης του υφιστάμενου σχετικού νομοθετικού πλαισίου (προστασία δεδομένων/GDPR)».
ΓΣΕΒΕΕ και Ομοσπονδίες
ΓΣΕΒΕΕ, Ομοσπονδίες, ζητούν την άμεση απόσυρση του άρθρου και τη θεσμοθέτηση μιας γενναίας και ρεαλιστικής ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας
Σύμφωνος στο αίτημα για άμεση απόσυρση του άρθρου 215, είναι και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας . Η πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκφράζουν την αντίθεσή τους, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης αιφνιδίασε δυσάρεστα τους εμπόρους, επιχειρηματίες, καθώς δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση και διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων να εκφράσουν την άποψή τους.
Με δήλωση της, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, κα Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, αναφέρει: « Με την πρόσβαση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο μητρώο οφειλετών και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα εκμετάλλευσης δεδομένων και κατάχρησης ευαίσθητων πληροφοριών, με το αζημίωτο πάντα, θα έχουμε οδυνηρά οικονομικά αποτελέσματα. Είναι καιρός ν’ αναγνωρίσει το Κράτος, ότι οι κρίσεις δεν βρήκαν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες «ξώφαλτσα» και να προσφέρει ευκαιρίες στους συμπολίτες μας που καταστράφηκαν ν’ ανακάμψουν. Στάση εμπορίου σημαίνει μηδενικά έσοδα για την Ελληνική οικονομία. Αυτό δεν συμφέρει κανέναν μας».