Ενθουσιασμένος από τον χώρο του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών της Βέροιας, ο Θανάσης Λάλας και οι συνεργάτες του παρουσίασαν το απόγευμα της Κυριακής 11 Μαΐου, τη σειρά των τεσσάρων βιβλίων του: «Πίνοντας καφέ με... τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Θουκυδίδη» που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Αρμός. Αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Βασίλη Μπετσάκου, με την πολύτιμη συμβολή του στον καφέ με τον Αριστοτέλη καθώς και του Μίλτου Τόσκα που μίλησε για τα βιβλία με το Θουκυδίδη και τον Σωκράτη από το οποίο διάβασε αποσπάσματα η Μάγδα Ναζλίδη. Μετά τα κατατοπιστικά εισαγωγικά, το μικρόφωνο πήρε ο Θανάσης Λάλας, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ζωγράφος, ξετυλίγοντας στιγμές της δημοσιογραφικής του πορείας στην οποία ξεχώρισε για τις ιδιαίτερες και εκτενείς του συνεντεύξεις στο Βήμα, με παγκόσμιες προσωπικότητες, που συζητιούνται μέχρι σήμερα. Εξήγησε επίσης τον λόγο και την αφορμή της συγγραφής των βιβλίων που παρουσιάστηκαν και δόθηκαν για χρήση στους αναγνώστες. Ουσιαστικά, πρόκειται όπως είπε για φανταστικές συνεντεύξεις, όπου οι απαντήσεις υπήρχαν στα αρχαία κείμενα και έβαλε τις ερωτήσεις. Η βραδιά έκλεισε με ερωτήσεις του κοινού και κουβέντα, ενώ ο συγγραφέας υπέγραψε με τον τρόπο του, τα βιβλία που επέλεξε ο κόσμος.
Μιλώντας στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις»…
Με αφορμή την παρουσία του στη Βέροια, ο Θανάσης Λάλας μίλησε την Παρασκευή, στον ΑΚΟΥ 99,6, στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πολλοί ξέρουμε το όνομα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σωκράτη ή του Θουκυδίδη, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για αυτούς. Ακούς σε παρέες που μιλάνε με μεγάλη ευκολία σαν να πρόκειται για συγγενείς τους, όμως όταν προχωράει η κουβέντα διαπιστώνεις ότι γνωρίζουν τα ονόματα, αλλά δεν ξέρουν τίποτα άλλο για αυτούς. Στο σχολείο δε, κοιτούσαμε να αποφύγουμε την ώρα των αρχαίων ελληνικών με τον τρόπο που διδάσκονταν… Επίσης, είναι τόσο μεγάλο και σημαντικό το έργο τους που ένας κανονικός άνθρωπος εάν δεν έχει εξειδίκευση, αν δεν μελετάει συγγράμματα, είναι δύσκολο να μπει και να ψάξει, οπότε έγιναν αυτά τα βιβλία με τα βασικά πράγματα για τους συγκεκριμένους φιλοσόφους, κάτι σαν φανταστική συνέντευξη όπου υπάρχουν οι απαντήσεις στα αυθεντικά τους κείμενα και μπαίνουν οι ερωτήσεις…», είπε μιλώντας για την διαχρονικότητα του λόγου τους και την μεγάλη σημασία να αντέχει κάτι στο χρόνο, όπως αντέχει διαχρονικά και ο άνθρωπος.
Θα υπάρχει συνέχεια; Ναι, καθώς έπεται ο Επίκουρος και ο Περικλής… «Αλλά έχω και μία διάθεση να επεκταθώ σε ένα διάλογο με τον Καποδίστρια, τον Βενιζέλο, τον Φρόυντ ή τον Μάρξ».
Η AI δεν μπορεί να παράξει την μαγεία της ζωής και του έρωτα
Στην εποχή που ζούμε η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει για τα καλά στο κομμάτι της πληροφορίας και στην δημοσιογραφία. Με την συνέντευξη τι σχέση μπορεί να έχει η AI; «Μπορούν πολλά να αναλυθούν με την τεχνολογία, όμως δεν μπορεί να παράξει την μαγεία της ζωής, την απόλαυση του έρωτα… Αν δεν ερωτευτείς τι να γράψεις; Μπορεί να έγραφε ο Φλομπέρ ένα μυθιστόρημα αν δεν ερωτευόταν; Θα μπορούσε ο Καρούζος να γράψει ένα ποίημα αν δεν ήταν αυτή η εσωτερική θύελλα που τον κυριαρχούσε; Μπορεί να φανταστεί κανείς μηχανές που κυριαρχούνται από θύελλες; Μπορείς να παράξεις όταν δεν την ξέρεις μία θύελλα; Άρα φοβόμαστε για πράγματα τα οποία δεν περιέχουν φόβο. Τώρα θα μου πεις αν την ώρα που γράφω έχω έναν επεξεργαστή που μπορεί να μου δώσει χιλιάδες πληροφορίες, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, μπορεί να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας η AI, όπως η αργοπορία, η δυσκολία που είχαμε στην εύρεση της πληροφορίας… Όμως η ευαισθησία είναι αυτή που οδηγεί τα πράγματα… Είναι δυνατόν να υποκαταστήσει η AI τον άνθρωπο; Η συγκίνηση που νιώθουμε από πράγματα που υπάρχουν και δεν τα ξέρουμε, αυτή όλη η περιπέτεια του οδοιπόρου να ανακαλύψει πράγματα που είναι μέσα στο σκοτάδι, που υπάρχουν και καθορίζουν τη ζωή αλλά δεν τα ξέρουμε, αυτή είναι η ουσία της πορείας της ζωής… Αυτό δεν μπορείς να το αντικαταστήσεις με κανένα μηχάνημα στο οποίο εσύ βάζεις τις πληροφορίες. Υπάρχει ένας ανεξήγητος φόβος ότι κάτι θα γίνει, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα όταν έχουμε κάτι καινούργιο… Εγώ πιστεύω ότι θα βγουν ξανά εφημερίδες, το βιβλίο δεν θα πεθάνει ποτέ, υπάρχει από το Πλάτωνα και θα υπάρχει πάντα και οι εξελίξεις και η τεχνολογία μπορεί να αλλάξουν προς στιγμή τις συνήθειες, αλλά δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη συμπεριφορές των ανθρώπων. Μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να ερωτευόμαστε; Οτι θέλουμε να αγγίξουμε τον άλλον…»
(Όλη τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε στο laosnews.gr)
Σοφία Γκαγκούση