Σε συνέχεια των δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο, αναφορικά με την επανάχρηση του κτηρίου των πρώην Δικαστηρίων, αλλά και την απουσία ενημέρωσης για τον ανασχεδιασμό της Πλατείας Ωρολογίου, σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση της κυβερνώσας παράταξης, υποβάλλουμε τα εξής αιτήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:
1. Παράλληλη αντιμετώπιση των μελετών του κτηρίου των πρώην Δικαστηρίων και της Πλατείας Ωρολογίου, ώστε να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα από την αλληλοϋποστηριζόμενη λειτουργία τους.
2. Για το πρώην Δικαστικό Μέγαρο: Προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού με βραβεία ή μέσω του Μητρώου Μελετητών, αντί της απευθείας ανάθεσης, η οποία δεν επιτρέπεται για έργα υψηλού προϋπολογισμού, όπως το πρώην Δικαστικό Μέγαρο [οι απ’ ευθείας αναθέσεις είναι για πολύ μικρά έργα χωρίς αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ για τα μεγαλύτερα και τα πιο σημαντικά επιβάλλεται, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η παραπάνω αναφερόμενη διαδικασία των διαγωνισμών]. Επιπλέον:
2.1. Οι τρεις χρήσεις, που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Παραχώρησης με Αριθμ. Πρωτ. 19295/10-04-2023, που υπέγραψε ο Δήμος Βέροιας με την Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ): Αρχείο Μουτσόπουλου, Μουσείο Εκπαίδευσης – Χρίστος Τσολάκης και Ολοκληρωμένο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, παρ’ όλον που ανήκουν γενικώς στον χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού, έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε χώρους κύριους, βοηθητικούς και στάθμευσης αυτοκινήτων και υπεραστικών λεωφορείων.
2.2. Οι χρήσεις του κτηρίου, που περιγράφονται στη Σύμβαση με την ΕΤΑΔ να επιστρέψουν στους χώρους, που τους είχε παραχωρήσει ο Δήμος παλαιότερα (πρώην στρατόπεδο Αγ. Βαρβάρας και Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής - Κτήριο Μπέκα). Το κτήριο των πρώην Δικαστηρίων να μετατραπεί σε ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, φιλοξενώντας το Μουσείο Πόλης Βέροιας, Δημοτική Πινακοθήκη και Περιοδικές Εκθέσεις, το Γραφείο Τουριστικής Πληροφόρησης και Αναψυκτήριο, με την αξιοποίηση και του ημι-υπογείου.
3. Ο παράλληλος ανασχεδιασμός της Πλατείας Ωρολογίου να προέλθει από Διαγωνισμό Αστικού Σχεδιασμού με προδιαγραφές εγκεκριμένες από την Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), με στόχο την βέλτιστη δυνατή λύση. Η νέα μορφή της πλατείας, να περιλαμβάνει α) επίλυση του κυκλοφοριακού της ευρύτερης περιοχής, β) σύγχρονη κατασκευή – μορφολογική εξέλιξη του ιστορικού Πύργου του Ωρολογίου, γ) στοιχεία αρχιτεκτονικής αστικού τοπίου (ψηλό και χαμηλό πράσινο, μικρό σιντριβάνι, καθιστικά κ. ά.).
4. Οι προτάσεις μας στηρίζονται στο άρθρο στον τοπικό τύπο και στην έρευνα μέσω πλατφόρμας της Google, τα οποία εκπόνησε η Αναστασία Πάπαρη, Δρ αρχιτέκτων – πολεοδόμος.
(Το κείμενο υπογράφουν 50 συμπολίτες)