Η συζήτηση για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο φαίνεται να ανοίγει από την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να κάνει λόγο για σταθερή υποστήριξη της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία– όπως επισήμανε – θα πρέπει να συνοδεύεται από συνέπειες.
«Το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες και το αν θα φτάσουμε και σε αυτήν την μεγάλη αλλαγή, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον σωστό χρόνο, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε για να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφία και οι ευρύτερες πλειοψηφίες που απαιτεί η συνταγματική αναθεώρηση», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Για το ζήτημα η κυβέρνηση εκτιμάται ότι έχει σχεδόν λάβει την απόφασή της κάτι που δεν έκρυψε ο κ. Μαρινάκης. «Θα την κάνουμε αυτή τη συζήτηση, δεν έχουμε κρύψει τις θέσεις μας και τις απόψεις μας και σίγουρα είναι πολύ αισιόδοξο ότι μετά από μια υπερδεκαετή κρίση με πάρα πολλά θέσφατα και πάρα πολλά τα οποία νομίζαμε ότι ίσχυαν, να καταρρίπτονται, η κοινωνία χρειάζεται, θέλει, ζητάει επίμονα πολύ μεγάλες αλλαγές», πρόσθεσε.
Ωστόσο, μετα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας, Κωστής Χατζηδάκης άνοιξε το θέμα της άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο.
«Είναι βέβαιον ότι έννοιες όπως αξιολόγηση, αξιοκρατία και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να μας απασχολούν και το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε χωρίς συζήτηση», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Είναι όμως ένα ζήτημα για το οποίο θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, θα τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία συνολικά ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και δεν θα ήθελα σήμερα να προκαταλάβω τη θέση μας. Επαναλαμβάνω πάντως, ότι δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αδιάφορα. Είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά και πολύ σημαντικό το θέμα γενικά», προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.