Δυο πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή την αυξημένη ροή μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως προς την Κρήτη, ανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.
«Επιτρέψτε μου να κάνω κάποια αρχικά σχόλια σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τη Λιβύη. Είναι γεγονότα τα οποία ασφαλώς αναδεικνύουν και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Σύντομα, άλλωστε, θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες». Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, λίγη ώρα πριν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών, στην οποία ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση:
«Γνωρίζετε τους αριθμούς των παράνομων μεταναστών οι οποίοι έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί, βέβαια, ακόμη απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης».
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όσους καταφθάνουν από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα:
«Η ελληνική κυβέρνηση-για την απόφαση να ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στο Κοινοβούλιο προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για 3 μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα».
Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας και της αναγκαιότητας του μέτρου: «Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση. Πρόκειται ακριβώς την ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020». Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι «όσοι μετανάστες λοιπόν εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται».
Αναφερόμενος στο περιστατικό διάσωσης στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης, ξεκαθάρισε ότι: «Η κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι διασωθέντες να μην αποβιβαστούν στην Κρήτη. Θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης».
Μιλώντας για την τοπική διαχείριση του φαινομένου, προανήγγειλε νέα κλειστή δομή στο νησί. «Η δεύτερη απόφασή μας αφορά τη δημιουργία μιας –σε πρώτη φάση και ενδεχομένως δεύτερης– μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς οι οποίοι εισέρχονται παράνομα, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Λιβύη, υπογράμμισε πως «οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη –τόσο με τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή της όσο και με την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης– εξακολουθούν και συνεχίζονται».
Διαμήνυσε ωστόσο πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την αποτροπή στη θάλασσα: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, το Ελληνικό Λιμενικό είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης έτσι ώστε να αποτρέψουμε –κατά προτίμηση– την αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης. Όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία –όπου αυτό είναι εφικτό– με τις αρχές της Λιβύης, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα».
Κλείνοντας, έστειλε σαφές μήνυμα αποτροπής: «Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας: ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές, για τους πελάτες τους: ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού». Υπογράμμισε, τέλος, ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι «νόμιμη αλλά και πολύ αυστηρή» και προανήγγειλε πως «θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε την εθνική αντιπροσωπεία για περισσότερες λεπτομέρειες όταν ο αρμόδιος Υπουργός καταθέσει τη σχετική διάταξη, η οποία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί σήμερα».