Του Σάκη Τριανταφυλλίδη
Το σκάκι δεν είναι κάτι νέο στη Βέροια. Αντίθετα, έχει ρίζες βαθιές και ιστορικές. Ήδη από τη δεκαετία του 1950, η πόλη μας έδινε το «παρών» σε εθνικούς σκακιστικούς αγώνες, με διακρίσεις που λίγοι σήμερα θυμούνται.
Η Ιστορική Χρονιά 1957–1958
Ήταν η περίοδος κατά την οποία η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.) θέσπισε για πρώτη φορά διασυλλογικά πρωταθλήματα με γεωγραφική διαίρεση: Νότιος και Βόρειος Όμιλος.
Στον Νότιο όμιλο οι αγώνες έγιναν γρήγορα (15.10 - 24.11.1957) και ανέδειξαν πρωταθλήτρια την Πανελλήνια Ένωση Σκακιστών, πάνω από ΕΕΣ, ΦΣΑ, ΠΟΣ, ΣΑΣ, ΕΣΕ, ΧΑΝ, ΣΟΚ και την ομάδα φοιτητών της ΑΣΟΟΕ.
Στον Βορρά δημιουργήθηκαν δύο υποόμιλοι.
Στον πρώτο υποομιλο με εντυπωσιακές νίκες, η Βέροια αναδείχθηκε νικήτρια μπροστά από την Έδεσσα και το Πολύκαστρο και στον δεύτερο υποομιλο η Ε.Σ. Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε νικήτρια μπροστά από Σέρρες και Γιαννιτσά.
Ακολούθησε αγώνας κατάταξης-μπαράζ μεταξύ των δύο νικητριών του Βορρά, την Βέροια και την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης – έναν ισχυρό αντίπαλο με σκακιστές πρώτης γραμμής, ανάμεσα τους και τον Τριαντάφυλλο Σιαπέρα ο όποιος απουσίαζε στον συγκεκριμένο αγώνα.
Το σκορ: Βέροια – Ε.Σ. Θεσσαλονίκης 4–2
Έτσι, η πόλη μας πέρασε στην τελική τετράδα της χώρας – για πρώτη φορά στην ιστορία της – μαζί με ομάδες της Αθήνας και του Πειραιά
Ο τελικός μεταξύ της ΠΕΣ και της Βέροιας είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 1958, ο όποιος τελικά δεν έγινε.
Ποιοι ήταν οι σκακιστές;
Τα ονόματα εκείνης της ομάδας δεν διασώζονται εύκολα, αλλά πολλές φορές ήταν άνθρωποι που δεν ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το σκάκι. Ήταν γιατροί, δάσκαλοι, φαρμακοποιοί, μαθητές. Το σκάκι τότε παιζόταν στα καφενεία, στις λέσχες αξιωματικών ή στα αναγνωστήρια.
Η Βέροια από τότε έδειξε πως είχε πνευματικό κεφάλαιο, ήθος και μεράκι.
Άσκηση της Εβδομάδας
Παίζουν τα λευκά ματ σε 3 κινήσεις – Λορ. Μαβίλης
Akademisches Monatsheft fur Schach, 1893
Απάντηση την ερχόμενη εβδομάδα!