Από το Πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου Μπαρτζώκα, γνωστοποιούνται τα εξής:
«Στην Κύπρο βρέθηκε το διάστημα 18-20 Ιουλίου 2025 ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και Βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, ως εκπρόσωπος και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να συμμετάσχει στις διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμη οι Βουλευτές Μίκα Ιατρίδη (ΝΔ), Μιχάλης Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ) και Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ).
Με σεβασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ο Τάσος Μπαρτζώκας εκπροσώπησε την Εθνική Αντιπροσωπεία, μεταφέροντας το διαχρονικό μήνυμα της Ελλάδας προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, ότι «η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί και να ζήσει ελεύθερη, ενώ η θέση της Χώρας μας παραμένει σταθερή, θεμελιωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Αννίτα Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κα Δημητρίου ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Νέας Υόρκης και την ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου. Ο Τάσος Μπαρτζώκας, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, μετέφερε μήνυμα αμέριστης συμπαράστασης από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, και επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού και στην επανένωση της Νήσου σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας. Υπογράμμισε, επίσης, την κοινή προσήλωση Ελλάδας και Κύπρου στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας, ενώ, εκ μέρους όλης της ελληνικής αποστολής, εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση και τον σεβασμό προς όσους θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία, τους αγνοουμένους και τις οικογένειές τους, αλλά και όλους όσοι εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Τόνισε ότι «η Κύπρος πρέπει να ελευθερωθεί και να επανενωθεί», υπογραμμίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του ελληνικού λαού, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι, πενήντα ένα χρόνια μετά, εξακολουθούν να υπάρχουν οικογένειες που αγνοούν την τύχη των αγαπημένων τους.
Τις επόμενες ημέρες της παραμονής του στην Κύπρο, σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο Τάσος Μπαρτζώκας συμμετείχε σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης. Το Σάββατο το πρωί, κατέθεσε στεφάνι στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ, στο Στρατόπεδο «Αντιστρατήγου Σωτηρίου Σταυριανάκου» στη Μαλούντα, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων και τιμώντας τη θυσία των Ελλήνων στρατιωτών.
Το απόγευμα, της ίδιας μέρας στη δέηση και το τρισάγιο για τους αγνοουμένους στο Πανόραμα Αγνοουμένων στα Πυργά, ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κας Αννίτας Δημητρίου, απευθύνοντας έναν ιδιαίτερα συγκινητικό χαιρετισμό, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τις οικογένειες των αγνοουμένων και των πεσόντων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση των αγνοουμένων ως «μια ανοιχτή πληγή για τον Ελληνισμό». Υπογράμμισε τη σταθερή προσήλωση της Χώρας μας σε μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει ειλικρινής σύμμαχος και αφοσιωμένος συνοδοιπόρος του Κυπριακού Ελληνισμού. «Η αναζήτηση της αλήθειας για κάθε αγνοούμενο παραμένει εθνικό και ηθικό μας καθήκον. Οι αγνοούμενοι δεν είναι αριθμοί, ούτε σκιές του παρελθόντος – είναι άνθρωποι με ιστορίες, οικογένειες και όνειρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η Κύπρος δεν ξεχνά, η Ελλάδα δεν ξεχνά και η Ιστορία δεν ξεχνά».
Την Κυριακή, ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής, συμμετείχε στην επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο μνημόσυνο των πεσόντων στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες της ελευθερίας Η ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής, Γεώργιο, σε μια συνάντηση με έντονο συμβολισμό και εγκάρδιο κλίμα. Ενώ, το απόγευμα, παραβρέθηκε στην επίσημη εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου επιβεβαιώθηκε η κοινή στάση Αθήνας και Λευκωσίας απέναντι σε κάθε αποσχιστική πρακτική που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο Τάσος Μπαρτζώκας, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, ήταν ξεκάθαρος: η ελληνική πλευρά δεν συμβιβάζεται με τετελεσμένα κατοχής και δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις εκτός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:
«51 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 ο Ελληνισμός θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενωμένος μέχρι την επανένωση της Μεγαλονήσου. Η ιστορική μνήμη δεν είναι απλώς υποχρέωση. Είναι χρέος εθνικό και διαρκές. Η Κύπρος δεν ξεχνά. Η Ελλάδα δεν ξεχνά. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συμβιβαστεί με τη λήθη.»
Η παρουσία του Τάσου Μπαρτζώκα στις επετειακές εκδηλώσεις ενίσχυσε την ελληνοκυπριακή συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της Βουλής των Ελλήνων στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Παράλληλα, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα διεθνούς νομιμότητας και εθνικής ενότητας σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων».