Μαζευόμαστε σιγά σιγά από βουνά και θάλασσες και ήδη από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τις πολυκατοικίες της Βέροιας και όχι μόνο, είναι τα ασανσέρ, τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα απογραφής, έως τις 30 Νοεμβρίου που θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης (https://elevator.mindev.gov.
Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ανελκυστήρων στην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 400.000 και 700.000. Η καταγραφή στο νέο μητρώο έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, αντικαθιστώντας την παλαιά γραφειοκρατική διαδικασία δήλωσης στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. Κάθε ανελκυστήρας που θα απογράφεται θα λαμβάνει μοναδικό κωδικό (UUID), ενώ υποχρεωτικά θα καταχωρίζονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή, η διεύθυνση, το έτος εγκατάστασης, ο αριθμός στάσεων και τα στοιχεία του συντηρητή.
Υπόψιν ότι η μη συμμόρφωση συνεπάγεται βαριές κυρώσεις. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 1.000 ευρώ για ανελκυστήρες σε κτίρια κατοικίας, 2.500 ευρώ για κτίρια μεικτής ή επαγγελματικής χρήσης και 5.000 ευρώ για κτίρια προσβάσιμα στο κοινό, όπως εμπορικά κέντρα.
Οι ανελκυστήρες που δεν θα απογραφούν δεν θα μπορούν να συντηρηθούν νόμιμα και θα θεωρούνται μη ασφαλείς, με προοπτική σφράγισής τους, ενώ στην περίπτωση μόνιμης ακινησίας, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να το δηλώσουν στην πλατφόρμα.
Εννοείται ότι το θέμα θα είναι από τα πρώτα που θα μπει στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… στις 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ελλάδα:• 1861: Το πρώτο μέρος του άρθρου «Aναρχία»...