Σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Ημαθίας Βασίλης Κοτίδης αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,
Τους τελευταίους δύο μήνες η κυβέρνηση και η ΑΑΔΕ άλλαξαν ξαφνικά τον τρόπο εκτελωνισμού εισαγόμενων αυτοκινήτων. Αντί λοιπόν να ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα σε δύο μέρες, όπως γινόταν ως τώρα, συγκεντρώθηκαν όλα στα λεγόμενα ΤΕΚ (Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα), με αποτέλεσμα χιλιάδες αυτοκίνητα να παραμένουν «κολλημένα» εδώ και 2 μήνες, χιλιάδες έμποροι να μένουν χωρίς εμπόρευμα να πουλήσουν και εκατοντάδες εκτελωνιστές να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.
Κοινώς, μία, έως τώρα, απλή διαδικασία, την οποία ούτως ή άλλως πλήρωνε ακριβά ο Έλληνας πολίτης στα ελληνικά τελωνεία, μετατράπηκε πλέον σε εφιάλτη χωρίς τέλος. Εύλογα αναρωτιούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αν όλο αυτό το εγχείρημα στοχεύει πραγματικά «στη βελτίωση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της ταχύτερης διεκπεραίωσης των τελωνειακών διαδικασιών» ή αν τελικά είναι άλλη μία τρικλοποδιά στην αγορά μεταχειρισμένων.
Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΚ αποδείχτηκε ανέτοιμο, χωρίς επαρκές προσωπικό και με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή και οργάνωση, με αποτέλεσμα έμποροι, εκτελωνιστές, μεταφορικές, ακόμη και απλοί ιδιώτες που περιμένουν το αυτοκίνητό τους να ταλαιπωρούνται απίστευτα και αδικαιολόγητα πολύ.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο βιαστήκατε να θέσετε σε λειτουργία το ΤΕΚ Αττικής αφού υπήρχαν ακόμη ελλείψεις σε προσωπικό και οργάνωση;
2. Γνωρίζετε τα προβλήματα που έχετε δημιουργήσει στην ελληνική αγορά και στους πολίτες;
3. Προτίθεσθε να δώσετε λύση άμεσα ώστε να ξεκολλήσουν τα χιλιάδες οχήματα που περιμένουν και να μπορέσουν οι κλάδοι που επηρεάζονται να δουλέψουν ξανά;»