• 1831: Δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας στο Ναύπλιο, πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας
• 1944: «Συμφωνία των ποσοστών» – Τσόρτσιλ και Στάλιν, σε μια χαρτοπετσέτα, καθορίζουν τις σφαίρες επιρροής της Ελλάδας και Βαλκανίων στα τελευταία στάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Διεθνή:
• 1701: Ιδρύεται το Κολλεγιακό Σχολείο του Κονέκτικατ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Πανεπιστήμιο Γέιλ.
• 1874: Ιδρύεται στη Βέρνη η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, οργανωτική τομή για τη διεθνή αλληλογραφία.
• 1981: Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.
• 1993: Στη Ρωσία, 142 νεκροί, οι περισσότεροι άμαχοι πολίτες, είναι ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τα αιματηρά επεισόδια της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης του Κοινοβουλίου από το στρατό.
• 1994: Δημιουργείται στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας το χημικό στοιχείο 110, το οποίο αργότερα θα ονομαστεί, προς τιμήν της πόλης, Νταρμστάντιο.
• 1999: Καλλιτέχνες της ροκ και της ποπ δίνουν συναυλία στο Γουέμπλεϊ, με ανθρωπιστικό χαρακτήρα (για τα θύματα του Κοσόβου και του Σουδάν). 1 δισεκατομμύριο άτομα παρακολουθούν τη συναυλία ζωντανά μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινό σε συναυλία.
• 2006: Η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.
• 2006: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιλέγει τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Μπαν Κι-Μουν για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για το διάστημα 2007-2011.
Γεννήσεις:
• 1940: Τζον Λένον, Βρετανός μουσικός και ιδρυτής των Beatles, εμβληματική μορφή της ποπ κουλτούρας.
• 1962: Νίκος Χατζηνικολάου, Έλληνας δημοσιογράφος.
• 1982: Λεωνίδας Κουτσόπουλος, Έλληνας μάγειρας
Θάνατοι:
• 1967: Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο αργεντινός επαναστάτης που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης και της αυτοθυσίας – εκτελείται στη Βολιβία.
• 1974: Όσκαρ Σίντλερ, ο γερμανός βιομήχανος που έσωσε 1.200 εβραίους κατά το Ολοκαύτωμα (“Η λίστα του Σίντλερ”).
• 1967: Ζόζεφ Πιλάτες, δημιουργός της γνωστής μεθόδου γυμναστικής.
Σε ποια τιμή αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου...
Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για την έναρξη της...