Βασίλης Κορκίδης: Η Βέροια βιοκλιματικό εμπορικό κέντρο και προορισμός αγορών

Βασίλης Κορκίδης: Η Βέροια βιοκλιματικό εμπορικό κέντρο και προορισμός αγορών

Προς τα κέντρα των πόλεων στρέφεται πλέον όλη η Ευρώπη με ένα πρόγραμμα που θα τρέχει μέχρι το 2020 και αφορά τη συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων στα ιστορικά κέντρα των πόλεων, ώστε να δημιουργήσουν τέτοιου είδους συνεργασίες με τους καταναλωτές αλλά και για τους ίδιους και να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που έχουμε στη χώρα μας, όπως αυτό, των καλών καιρικών συνθηκών.

Αυτό που θα μπορέσουμε για 6-8 μήνες το χρόνο να το δώσουμε στον Έλληνα καταναλωτή, στους επισκέπτες αλλά και τον τουρίστα που έρχεται στη χώρα μας. «Κάτω από τον ανοιχτό ελληνικό ουρανό να μπορέσουμε να έχουμε πολλές μικρές επιχειρήσεις είτε εμπορίου, είτε εστίασης, οι οποίες θα συνεργάζονται, θα σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην ασφάλεια ενός εμπορικού κέντρου και τις παροχές που δίνει, ακόμα και παιδικούς σταθμούς, πάρκιγκ κ.λπ.», τόνισε στο Ράδιο Τύπος FM 99,7 ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος έρχεται την Κυριακή στη Βέροια για να μιλήσει στο Επιμελητήριο, για τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου ως μοχλός ανάπτυξης των πόλεων.

Μέσα σ’ αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η Βέροια την πρόταση του οποίου ετοιμάζει ο Εμπορικός Σύλλογος.

 

«Αυτό που μπορώ να πω για τη Βέροια είναι ότι της δίνεται στη νέα προγραμματική περίοδο η ευκαιρία να μην είναι απλά ένα κέντρο εμπορίου αλλά ένα βιοκλιματικό κέντρο εμπορίου».

-Δηλαδή πώς το φαντάζεστε, δεδομένου ότι η Βέροια ετοιμάζει ήδη ένα σχετικό φάκελο;

Βεβαίως ετοιμάζει φάκελο και έχει καταθέσει πρόταση κι εγώ επειδή βλέπω ότι υπάρχει ένας δραστήριος εμπορικός σύλλογος που προσπαθεί να προβάλλει και να αναδείξει το εμπόριο της πόλης, φέρνω κι εγώ μια πρόταση την Κυριακή, να επεκταθεί αυτός ο φάκελος και σε βιοκλιματικός ώστε τα 200.000 ευρώ που δικαιούται ο Δήμος και ο Σύλλογος να είναι 10 εκατ. ευρώ.

-Τί εννοείτε με τον όρο βιοκλιματικό κέντρο;

Το βιοκλιματικό κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στο Μαρούσι, είναι μια ιδέα που μπορεί με εναλλακτήρες αέρα, με σκιάδες, με φωτοβολταϊκά, να είναι αυτοδύναμο ενεργειακά, επίσης αναδεικνύει τις δυνατότητες του εμπορίου και τις εμπορικές επιχειρήσεις ότι δεν εκπέμπει ρύπους (καθαρή επιχειρηματικότητα) και ότι ταυτόχρονα οποιοσδήποτε φωτισμός και οτιδήποτε μπορείς να προβάλεις μέσα σ’ αυτό το ανοιχτό εμπορικό κέντρο θα γίνεται με υλικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση που έχει ξεκινήσει πιλοτικά, οπότε έχουμε το know how και μπορούμε να το κάνουμε και στη Βέροια.

-Με την εικόνα που έχετε για το Εμπορικό Κέντρο της Βέροιας, πώς βλέπετε να λειτουργεί αυτή η πρόταση και η προοπτική στην πόλη μας;

Βλέπω ότι έχει προοπτική… Καμιά φορά τις προοπτικές τις δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι αλλά βοηθάει πολλές φορές και το περιβάλλον. Και νομίζω ότι η τοπογραφία της Βέροιας μας διευκολύνει. Εμείς οι άνθρωποι της Αγοράς, να ενεργήσουμε πλέον με πράξεις και έργα, όχι στα λόγια.

 

-Αυτό το πρόγραμμα πότε ξεκινάει;

Τα περιθώρια υλοποίησης είναι μέχρι τον Οκτώβριο του 2016. Στις έξι πόλεις που έχουν ήδη καταθέσει το φάκελο ξεκινάει άμεσα, αλλά το θέμα της βιοκλιματικότητας θα πρέπει να το δούμε λίγο πιο προσεχτικά ώστε να μη χάσουμε χρόνο. Κι αυτό το στοιχείο συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο της Βέροιας. Συγκεκριμένα θέματα και πώς ακριβώς πρέπει να γίνει ο φάκελος θα συζητήσουμε την Κυριακή στο Επιμελητήριο με τον Εμπορικό Σύλλογο κι αυτό θα γίνει σε συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή. Όσο πιο γρήγορα κατατεθεί, τόσο καλύτερα, διότι αυτά τα προγράμματα θα έχουν κλειδώσει στην Ευρώπη μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα, δεδομένου ότι πρέπει να περάσει κι από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

-Μπαίνουν και οι Δήμοι στο πρόγραμμα;

Ναι, είναι ΣΔΙΤ, δηλαδή συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού φορέα.

-Τί δράσεις θα μπορούσε να αναπτύξει το εμπορικό της κέντρο η Βέροια;

Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει ένας προορισμός αγορών, αφού προσπαθούμε να αντιστρέψουμε τη ροή κατανάλωσης από τη χώρα μας προς τις Βαλκανικές χώρες… Μπορεί λοιπόν να έχει κάποιες περιόδους που να διαφημίζει και να προβάλει στις γείτονες χώρες, στους καταναλωτές των γειτονικών χωρών και να μπορέσει να προσελκύσει και εξωτερική κατανάλωση εκτός από την εσωτερική. Μπορεί όμως να είναι κι άλλα πράγματα τα οποία συνδέονται, με πολιτιστικές και άλλες δράσεις για τα οποία θα τα πούμε αναλυτικά την Κυριακή. Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε την οικονομική γεωγραφία της Βέροιας, γιατί θέλουμε να αποτυπώσουμε  την επιχειρηματικότητα και να αναδείξουμε πού υπάρχει κορεσμός και πού υπάρχει έλλειψη. Μ’ αυτό τον τρόπο και παλιές επιχειρήσεις μπορούν να αλλάξουν το αντικείμενό τους αλλά και τα νέα παιδιά, οι νέοι επιχειρηματίες που θα επιχειρήσουν τώρα στην πόλη, να ξέρουν σε ποιό τομέα θα έχουν τις περισσότερες ελπίδες βιωσιμότητας.

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμμετοχή του  του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας στο συλλαλητήριο  στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας

Συμμετοχή του του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας στο...

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας στη συνεδρίαση...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019-ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ - Φέτος γίνομαι δυο ετών

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019-ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ - Φέτος γίνομαι δυο...

Φέτος γίνομαι δυο ετών. Στα περσινά μου γενέθλια μου...

Η Βέροια τιμάει σήμερα τον  Πολιούχο της Άγιο Αντώνιο

Η Βέροια τιμάει σήμερα τον Πολιούχο της Άγιο Αντώνιο

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε στο κέντρο της Βέροιας η...

Οργανωτική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων Ν. Ημαθίας: Πρόσκληση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα

Οργανωτική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων Ν. Ημαθίας:...

Η Επιτροπή Αγώνα Ημαθίας για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ανακοινώνει...

Ενεργειακή αναβάθμιση  και βελτίωση υποδομών σε σχολεία Ειρηνούπολης,  Κοπανού και  στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Ενεργειακή αναβάθμιση και βελτίωση υποδομών σε...

Τρία νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης...

Απ. Εμμανουηλίδης: Πρώτος στόχος να γίνει η Βέροια κεντρικός τουριστικός προορισμός

Απ. Εμμανουηλίδης: Πρώτος στόχος να γίνει η Βέροια...

Δεσμεύτηκε για κυκλοφοριακό, δημόσια ασφάλεια,...

Σε αυξήσεις λογαριασμών προσανατολίζεται η ΔΕΗ - Υπό εξέταση και μείωση 15% ως επιβράβευση συνέπειας των καταναλωτών

Σε αυξήσεις λογαριασμών προσανατολίζεται η ΔΕΗ - Υπό...

«Η ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να απορροφά τις επιβαρύνσεις....

Π. Παναγιώτη Χαλκιάς, Ειρήνη Δουλγέρογλου: Δύο παλαίμαχοι λάτρεις του Γηροκομείου

Π. Παναγιώτη Χαλκιάς, Ειρήνη Δουλγέρογλου: Δύο...

Με αφορμή την κοπή πίτας του Γηροκομείου Βέροιας στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας στη συνεδρίαση στις 16/1/2019 αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή του Συλλόγου μας στο συλλαλητήριο της 22/1/2019 στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας που αφορά την διαμαρτυρία...

Φέτος γίνομαι δυο ετών. Στα περσινά μου γενέθλια μου έκαναν δώρο ένα ποδήλατο.Από τότε κάνω συνέχεια βόλτες και ανακαλύπτω τον κόσμο.Στην πραγματικότητα ανακάλυψα πολλούς.Ο ομορφότερος κόσμος από όσους...