Τάσος Καραμπατζός: Η κρίσιμη πενταετία 2015-2019:  Καινοτομία και εξωστρέφεια, για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο

Τάσος Καραμπατζός: Η κρίσιμη πενταετία 2015-2019: Καινοτομία και εξωστρέφεια, για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο

Η επόμενη πενταετία 2015-2019 είναι καθοριστική για τον τόπο μας. Δεν είναι καιρός για αναλύσεις, ευχολόγια ανέξοδες υποσχέσεις και πειραματισμούς. Χρειάζεται δράση με συγκροτημένο σχέδιο, συγκεκριμένες ενέργειες και χρήσιμα έργα. 

 

•Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τρία τελευταία χρόνια δέχθηκε τεράστια πλήγματα (μείωση πόρων, κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών, μείωση προσωπικού κ.ά.). Οι αρνητικές συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και των σκληρών \"μνημονιακών\" μέτρων, οδήγησαν στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους όπως το γνωρίζαμε για δεκαετίες. Ο Δήμος, είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά και δίπλα στον πολίτη. Είναι το στήριγμά του στα καθημερινά προβλήματα, αλλά και τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα. Στο Δημαρχείο και τον Δήμαρχο και όχι στα Υπουργεία θα απευθυνθεί ο δημότης  για να βρει στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση. Γι\' αυτό λοιπόν, πρέπει να σταθούμε όρθιοι, τώρα που ο λαός έχει την ανάγκη μας.

•Ο Δήμος ταυτόχρονα είναι και βασικός αναπτυξιακός μοχλός. Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν οι επιχορηγήσεις του κράτους είναι ελάχιστες έως μηδενικές; Ένα είναι το εργαλείο για τη χρηματοδότηση δημοτικών έργων. Είναι οι πόροι από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, είναι το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 (Σ.Ε.Σ), δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Από το Σ.Ε.Σ. μπορούν  οι Δήμοι να αντλήσουν πόρους για έργα κι αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά στο Δήμο μας. Τη δύσκολη περίοδο 2011-2014 εντάξαμε και υλοποιήσαμε 31 έργα συνολικού προϋπολογισμού 43.300.000 € με χρηματοδότηση 100 % από το ΕΣΠΑ. Δηλαδή, σε μία περίοδο όπου η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας, πετύχαμε να φέρουμε στη Νάουσα χρήματα για έργα που προσφέρουν θέσεις εργασίες και τονώνουν την οικονομία της περιοχής μας. Ο  Δήμος Νάουσας, είναι στους πρώτους Δήμους της χώρας μας σε απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ. 

•Το πρόγραμμα της \"Δημοτικής Ανανέωσης\" για τη νέα περίοδο 2015-2019 είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούνται, ώστε να αντλήσουμε κονδύλια από το Σ.Ε.Σ. Είναι αναλυτικό για κάθε τομέα και κοστολογημένο κι ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 80.000.000 €. Μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον υψηλό στόχο, γιατί η δική μας Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει πως διαθέτει ΓΝΩΣΗ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ να σχεδιάζει έργα, να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις, να αρχίζει και να ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ σε όλους τους τομείς. 

•Το ζητούμενο λοιπόν την επόμενη κρίσιμη πενταετία για τον Δήμο μας, είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του τόπου. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ με στήριξη της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, της ΥΓΕΙΑΣ, της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ με την ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, την ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, την ΤΟΝΩΣΗ της ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, την ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.  

•ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ, είναι η ΒΙΩΣΙΜΗ, ΑΕΙΦΟΡΟΣ και ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ σε όλο το Δήμο μας (Νάουσα, Ανθέμια, Ειρηνούπολη) με ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Είναι στοιχεία αναγκαία για την αποτελεσματική ανάδειξη-αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας (φυσικός πλούτος, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, λαμπρή ιστορία, σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία, μακραίωνη παράδοση κ.ά.). 

•ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ, είναι ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣ από τις κορυφές του Βερμίου μέχρι τον εύφορο κάμπο. Μία ΑΝΟΙΚΤΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ. Ένας Δήμος δημιουργικός κι ανθρώπινος. Ένα ΠΡΟΤΥΠΟ παραγωγής-πολιτισμού-τουρισμού με κινητήριο μοχλό τους νέους. Ένα σύγχρονο ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

 

Στην πρώτη θητεία μας στο νέο Δήμο, 2011-2014, πετύχαμε να βάλουμε τα πρώτα  θεμέλια. Ο ενιαίος Δήμος τον οποίο μόνο εμείς τον πιστέψαμε από την αρχή και δώσαμε μεγάλο αγώνα να δημιουργηθεί, είναι πλέον γεγονός. Χρειάστηκε να καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που συναντήσαμε σ\' ένα δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτό το ΞΕΚΙΝΗΜΑ το ΚΑΝΑΜΕ. 

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ότι και στη δεύτερη θητεία μας 2015-2019, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε όλους τους πολίτες, έχοντας ως πυξίδα τις αδιαπραγμάτευτες αξίες μας: ΗΘΟΣ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και μόνο γνώμονα το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ. 

Μόνο με ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΔΙΑΛΟΓΟ μπορούμε να φέρουμε πιο γρήγορα την ανάπτυξη στο Δήμο μας με ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.    

 

Δύναμη είναι η ΕΜΠΕΙΡΙΑ, εγγύηση είναι το ΕΡΓΟ ΜΑΣ.

ΜΑΖΙ δημιουργήσαμε το νέο Δήμο. ΜΑΖΙ συνεχίζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης    «ΔΙΚΤΥΩΣΗ»

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου...

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης «ΔΙΚΤΥΩΣΗ»

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου...

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ OFFICE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ OFFICE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Η «ΔΙΚΤΥΩΣΗ», πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης...

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου - Εθελοντική αιμοδοσία από το Κέντρο Υγείας Βέροιας

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου - Εθελοντική αιμοδοσία από το...

 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018...

Ο ποδηλάτης   Βασίλης Καρυοφιλλίδης στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας

Ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφιλλίδης στην Εύξεινο Λέσχη...

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας είχε την χαρά και την τιμή...

Έτοιμες προς   παραλαβή οι νέες   ταυτότητες των εφέδρων αξιωματικών Ημαθίας

Έτοιμες προς παραλαβή οι νέες ταυτότητες των...

Παρακαλούνται οι έφεδροι αξιωματικοί που υπέβαλλαν...

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας,...

Από τον Ελληνοαυστρολό Άγγελο Γιαννάκαρο, ιδρυτή της...

Σοφίας Παρασκευόπουλου το ανάγνωσμα...

Σοφίας Παρασκευόπουλου το ανάγνωσμα...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου*Αν τα φαινόμενα ανομίας στα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης επιπέδου ΙΙ «ΔΙΚΤΥΩΣΗ» ανακοινώνει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο της ομορφιάς και των αισθητικών εφαρμογών.1.      Εκπαιδευτικό...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης επιπέδου ΙΙ «ΔΙΚΤΥΩΣΗ» ανακοινώνει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο της ομορφιάς και των αισθητικών εφαρμογών.1.      Εκπαιδευτικό...

Η «ΔΙΚΤΥΩΣΗ», πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου ΙΙ από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Κε.Δι.Βι.Μ.2 με Αριθμό Αδείας 2000440 ξεκινάει...

 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 9:00 πμ - 13:00μμ επί της οδού Μοράβα 2, θα πραγματοποιήσει Εθελοντική Αιμοδοσία για τους υπαλλήλους του και το κοινό της περιοχής μας  που επιθυμεί να...