Τάσος Καραμπατζός: Η κρίσιμη πενταετία 2015-2019:  Καινοτομία και εξωστρέφεια, για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο

Τάσος Καραμπατζός: Η κρίσιμη πενταετία 2015-2019: Καινοτομία και εξωστρέφεια, για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο

Η επόμενη πενταετία 2015-2019 είναι καθοριστική για τον τόπο μας. Δεν είναι καιρός για αναλύσεις, ευχολόγια ανέξοδες υποσχέσεις και πειραματισμούς. Χρειάζεται δράση με συγκροτημένο σχέδιο, συγκεκριμένες ενέργειες και χρήσιμα έργα. 

 

•Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τρία τελευταία χρόνια δέχθηκε τεράστια πλήγματα (μείωση πόρων, κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών, μείωση προσωπικού κ.ά.). Οι αρνητικές συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και των σκληρών \"μνημονιακών\" μέτρων, οδήγησαν στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους όπως το γνωρίζαμε για δεκαετίες. Ο Δήμος, είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά και δίπλα στον πολίτη. Είναι το στήριγμά του στα καθημερινά προβλήματα, αλλά και τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα. Στο Δημαρχείο και τον Δήμαρχο και όχι στα Υπουργεία θα απευθυνθεί ο δημότης  για να βρει στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση. Γι\' αυτό λοιπόν, πρέπει να σταθούμε όρθιοι, τώρα που ο λαός έχει την ανάγκη μας.

•Ο Δήμος ταυτόχρονα είναι και βασικός αναπτυξιακός μοχλός. Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν οι επιχορηγήσεις του κράτους είναι ελάχιστες έως μηδενικές; Ένα είναι το εργαλείο για τη χρηματοδότηση δημοτικών έργων. Είναι οι πόροι από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, είναι το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 (Σ.Ε.Σ), δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Από το Σ.Ε.Σ. μπορούν  οι Δήμοι να αντλήσουν πόρους για έργα κι αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά στο Δήμο μας. Τη δύσκολη περίοδο 2011-2014 εντάξαμε και υλοποιήσαμε 31 έργα συνολικού προϋπολογισμού 43.300.000 € με χρηματοδότηση 100 % από το ΕΣΠΑ. Δηλαδή, σε μία περίοδο όπου η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας, πετύχαμε να φέρουμε στη Νάουσα χρήματα για έργα που προσφέρουν θέσεις εργασίες και τονώνουν την οικονομία της περιοχής μας. Ο  Δήμος Νάουσας, είναι στους πρώτους Δήμους της χώρας μας σε απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ. 

•Το πρόγραμμα της \"Δημοτικής Ανανέωσης\" για τη νέα περίοδο 2015-2019 είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούνται, ώστε να αντλήσουμε κονδύλια από το Σ.Ε.Σ. Είναι αναλυτικό για κάθε τομέα και κοστολογημένο κι ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 80.000.000 €. Μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον υψηλό στόχο, γιατί η δική μας Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει πως διαθέτει ΓΝΩΣΗ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ να σχεδιάζει έργα, να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις, να αρχίζει και να ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ σε όλους τους τομείς. 

•Το ζητούμενο λοιπόν την επόμενη κρίσιμη πενταετία για τον Δήμο μας, είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του τόπου. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ με στήριξη της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, της ΥΓΕΙΑΣ, της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ με την ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, την ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, την ΤΟΝΩΣΗ της ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, την ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.  

•ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ, είναι η ΒΙΩΣΙΜΗ, ΑΕΙΦΟΡΟΣ και ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ σε όλο το Δήμο μας (Νάουσα, Ανθέμια, Ειρηνούπολη) με ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Είναι στοιχεία αναγκαία για την αποτελεσματική ανάδειξη-αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας (φυσικός πλούτος, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, λαμπρή ιστορία, σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία, μακραίωνη παράδοση κ.ά.). 

•ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ, είναι ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣ από τις κορυφές του Βερμίου μέχρι τον εύφορο κάμπο. Μία ΑΝΟΙΚΤΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ. Ένας Δήμος δημιουργικός κι ανθρώπινος. Ένα ΠΡΟΤΥΠΟ παραγωγής-πολιτισμού-τουρισμού με κινητήριο μοχλό τους νέους. Ένα σύγχρονο ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

 

Στην πρώτη θητεία μας στο νέο Δήμο, 2011-2014, πετύχαμε να βάλουμε τα πρώτα  θεμέλια. Ο ενιαίος Δήμος τον οποίο μόνο εμείς τον πιστέψαμε από την αρχή και δώσαμε μεγάλο αγώνα να δημιουργηθεί, είναι πλέον γεγονός. Χρειάστηκε να καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που συναντήσαμε σ\' ένα δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτό το ΞΕΚΙΝΗΜΑ το ΚΑΝΑΜΕ. 

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ότι και στη δεύτερη θητεία μας 2015-2019, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε όλους τους πολίτες, έχοντας ως πυξίδα τις αδιαπραγμάτευτες αξίες μας: ΗΘΟΣ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και μόνο γνώμονα το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ. 

Μόνο με ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΔΙΑΛΟΓΟ μπορούμε να φέρουμε πιο γρήγορα την ανάπτυξη στο Δήμο μας με ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.    

 

Δύναμη είναι η ΕΜΠΕΙΡΙΑ, εγγύηση είναι το ΕΡΓΟ ΜΑΣ.

ΜΑΖΙ δημιουργήσαμε το νέο Δήμο. ΜΑΖΙ συνεχίζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΠΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ!

ΠΕΡΠΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος...

Δελτίο τύπου της Π.Ε. Ημαθίας για τη συνάντηση στο υπουργείο εσωτερικών με θέμα τη μεταφορά μαθητών

Δελτίο τύπου της Π.Ε. Ημαθίας για τη συνάντηση στο...

Σε συνέχεια των επανειλημμένων συναντήσεων στο...

Τι αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας για την πυρκαγιά στην Συκιά του Δήμου Βέροιας

Τι αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας για την...

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας την 21-02-2019 και περί ώρα...

Διενέργεια εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου στο Νοσοκομείο Νάουσας

Διενέργεια εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου στο...

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Νάουσας ενημερώνει τους...

Ενημερωτική εκδήλωση για τις επιδοτούμενες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ στο Επιμελητήριο Hμαθίας

Ενημερωτική εκδήλωση για τις επιδοτούμενες δράσεις...

Το Επιμελητήριο Hμαθίας σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ ...

Πρόσκληση για δημιουργία της αφίσας του 5ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας

Πρόσκληση για δημιουργία της αφίσας του 5ου Φεστιβάλ...

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας ...

 Δικογραφία σε βάρος 27χρονου για την αφαίρεση μηχανήματος καθαρισμού αξίας 1.300 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 27χρονου για την αφαίρεση...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας σχηματίσθηκε...

Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού  «Γίνε νονός της Αποκριάς του 2019»

Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού «Γίνε νονός της...

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας στο πλαίσιο των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Φίλοι μου, καλή σας ημέρα, εάν επιθυμείς να σωθείς, μου έλεγε ένας ντόκτορας περπάτα.Πίστευα και εγώ ότι αναφέρεται στο κορμί μου που θέλει λίφτινγκ, που...

Σε συνέχεια των επανειλημμένων συναντήσεων στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαιτζίδη, των πιέσεων που ασκήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και της συνδρομής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ...