Σε αναμονή της ημερομηνίας για την κοινή κάθοδο πολιτών και εκπροσώπων τοπικών, αυτοδιοικητικών, πολιτικών αρχών και φορέων στην Αθήνα, για την προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση Ημαθίας - Πέλλας με την Θεσσαλονίκη, βρίσκονται οι ομάδες ενεργών πολιτών Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Έδεσσας και Σκύδρας, που στηρίζουν απο κοινού το αίτημα. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, σχετική πρόταση έκανε δημόσια ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας και αναμένεται να ορισθεί το ραντεβού στο Υπουργείο και η εκπροσώπηση της αποστολής.
Πέραν τούτου, πολλά ερωτήματα προέκυψαν για την προοπτική του αιτήματος, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι από τους εκπροσώπους των ομάδων ενεργών πολιτών Αλεξάνδρειας και Βέροιας, Γιάννη Ζήνα, Δημήτρη Κούγκα και Γιώργο Μαυρίδη αντίστοιχα, στην αίθουσα του δημαρχείου Βέροιας, παρουσία και μελών των Ομάδων.
Το ιστορικό και η συλλογιστική του αιτήματος
Στη συνέντευξη, αναφέρθηκε καταρχάς από τον κ. Ζήνα το ιστορικό του αιτήματος για την προώθηση της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης Πλατέος Αλεξάνδρειας – Βέροιας – Νάουσας – Σκύδρας και Έδεσσας με τη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε από μια ομάδα πολιτών τον Οκτώβριο του 2022 και έφτασε σήμερα να συγκεντρώνει υπογραφές και στήριξη από 175.773 πολίτες από Ημαθία και Πέλλα, από πέντε δήμους, από 37 φορείς και πάνω από 5.000 μεμονωμένους πολίτες. Η επέκταση προτείνεται ως διακλάδωση της υπάρχουσας γραμμής Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειας – Βέροιας- Νάουσας – Σκύδρας – Έδεσσας και αναπτύσσοντας τον συλλογισμό που οδήγησε στην διεκδίκηση της συγκεκριμένης σύνδεσης, ως κρίσιμη ανάγκη, ο κ. Ζήνας επικαλέστηκε την αναβάθμιση της καθημερινής μετακίνησης των κατοίκων, την εξυπηρέτηση φοιτητών και εργαζομένων, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών, τη μείωση της απομόνωσης και της δημογραφικής συρρίκνωσης της ενδοχώρας, τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου μετακινήσεων που θα ενώνει τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω βιώσιμων μεταφορών.
Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έγιναν για την ενημέρωση, Δήμων, Βουλευτών των δυο νομών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αντιπεριφερειών, περιφερειακών συμβούλων, Επιμελητηρίων, Μητρόπολης, εμπορικών, κοινωνικών, επαγγελματικών συλλόγων και άλλων φορέων, για να στηρίξουν το αίτημα και πλέον, περιμένουν από όλους, μαζί με αντιπροσώπους των Ομάδων Πολιτών, να απευθυνθούν από κοινού στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η μελέτη και η υλοποίηση του έργου, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών και γίνεται καθημερινά διαδικτυακά και δια ζώσης.
Η αποδυνάμωση του σιδηρόδρομου
Μια ενδιαφέρουσα αναφορά έκανε ο συνταξιούχος Σιδηροδρομικός, Δημήτρης Κούγκας, στην ιστορία του σιδηρόδρομου, Θεσσαλονίκη -Σίνδος- Άδενδρο -Πλατύ-Αλεξάνδρεια- Βέροια -Νάουσα- Σκόδρα- Έδεσσα, που λειτουργούσε επί δεκαετίες στην γραμμή αυτή, όπου είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη την δεκαετία 2001-2010. Το 2010-2011, έγιναν αναγκαστικές μετατάξεις προσωπικού ΟΣΕ, σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, από όλες τις ειδικότητες, με εντολή των δανειστών (Μνημόνιο) και τα επόμενα χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης, έλλειψης τροχαίου υλικού και προσωπικού, προχώρησε σε αισθητή μείωση των δρομολογίων, έως ότου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους.
«Το έργο υπήρχε, αλλά τα σχέδια άλλαξαν»
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Βέροιας, Γιώργος Μαυρίδης. «Ο κόσμος μίλησε, 175.733 πολίτες, και φορείς ζητούν – απαιτούν ξεκάθαρα την κατασκευή και λειτουργία προαστιακού σιδηρόδρομου στην υπάρχουσα χάραξη: Πλατυ-Αλεξανδρεια-Βεροια-Ναουσα-Σκυδρα-Έδεσσα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι μιλάμε για το τρίτο σπουδαιότερο μεγάλο έργο υποδομής στον Νομό κατά χρονική σειρά τα τελευταία αρκετά χρόνια, με πρώτα τα Φράγματα στον ποταμό Αλιάκμονα, δεύτερη την Εγνατία Οδό και τρίτο αυτό το σχεδιαζόμενο έργο του Προαστιακού», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του, ενώ υπερθεματίζοντας στην εφικτή, όπως εκτίμησε, δυνατότητα να γίνει το έργο, παρουσίασε στοιχεία επίσημων εγγράφων αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων, που οδηγούν σε ερωτήματα, πολιτικά κυρίως, για την προοπτική του αιτήματος.
Όπως είπε ο κ. Μαυρίδης, «με βάση στοιχεία από δημοσιεύματα (τα οποία δεν έχουν αμφισβητηθεί) στα σιδηροδρομικά έργα του ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπεται «Η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης από Πλατύ μέχρι Έδεσσα». Με ανάλογα δημοσιεύματα στα σχέδια του Υπερταμείου και του PPF (Μονάδα Ωρίμανσης Στρατηγικών Έργων & Συμβάσεων του Υπερταμείου), είναι έργα – παρεμβάσεις 1,3 δις ευρώ στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου που εκπόνησε το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τη δομική αναβάθμιση του δικτύου. Στο πακέτο των 1,3 δις περιλαμβάνεται και «η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα προαστιακού Σιδηρόδρομου Θες/νίκης από Πλατύ μέχρι Έδεσσα, προϋπολογισμού 70εκατ. ευρώ, χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα 2026-2029.
Από την επίσημη ιστοσελίδα του PPF (Μονάδα Ωρίμανσης Στρατηγικών Έργων & Συμβάσεων του Υπερταμείου) της 19ης Φεβρουαρίου 2026 πληροφορούμαστε ότι: στην ενότητα «Ανάταξη ελληνικού σιδηροδρόμου» δεν περιλαμβάνεται η «Η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης από Πλατύ μέχρι Έδεσσα.» αλλά έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ΟΣΕ και Υπερταμείου για τη δημοπράτηση των έργων, «ΣΚΑ-Οινόη» και «Μουριές-Προμαχώνας», Στην επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματος ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 2021-2027 (Ενδιάμεση Επανεξέταση) της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ του Υπουργείου Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών, φαίνεται η επιθεώρηση της πορείας των έργων υποδομών. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης από Πλατύ μέχρι Έδεσσα (Προτεραιότητα 03 σελίδα 18), ενώ είπαμε παραπάνω ότι ήταν ενταγμένος, δεν έχει προκηρυχθεί και γίνεται μια απλή αναφορά στα «ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ: Εγκατάσταση Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα του προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης από Πλατύ μέχρι Έδεσσα», χωρίς τίποτα άλλο συγκεκριμένο και δεσμευμένο. Μάλιστα αναφέρει ότι: «…Δεδομένου ωστόσο ότι ο Σιδηροδρομικός Τομέας βρίσκεται σε φάση Αναδιοργάνωσης, έχει μετατεθεί χρονικά ή έκδοση προσκλήσεων προς τους Δικαιούχους για την ένταξη των λοιπών προβλεπόμενων από το σχεδιασμό του Προγράμματος έργων», δηλαδή μάλλον του δικού μας έργου. Το έργο έχει μάλιστα όλες τις προβλεπόμενες μελέτες, ακόμη και της «σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που θα συνδέει μεταξύ άλλων τη Θεσσαλονίκη με την Ημαθία και συγκεκριμένα το Πλατύ, την Αλεξάνδρεια, τη Βέροια και τη Νάουσα με προορισμό το νομό Πέλλας. Η μελέτη έγινε γνωστή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρόντος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνου Βούρδα, του Προέδρου του ΟΣΕ Γιώργου Κακουλάκη, του Διευθύνοντος Συμβούλου Παναγιώτη Θεοχάρη και του Γενικού Διευθυντή Γρηγόρη Σαμπατακάκη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, στο Δημαρχείο Γιαννιτσών. Ο Θανάσης Βούρδας έθεσε για πρώτη φορά σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ η διοίκηση του ΟΣΕ αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την περιοχή».
…Και ξαφνικά «εξαφανίσθηκε», αφήνοντας ερωτήματα
Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης «το καθ΄ όλα ώριμο αυτό αναπτυξιακό έργο ξαφνικά «εξαφανίσθηκε», είπε και έθεσε ερωτήματα προς αρμοδίους: Απεντάχθηκε τελικά ή παραμένει σε ισχύ το έργο που μας αφορά; Αν δεν απεντάχθηκε τότε γιατί δεν προκηρύσσεται; Αν απεντάχθηκε κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει το γιατί; Αν απεντάχθηκε είναι σε γνώση των τοπικών αρχών και του κόσμου; Ποιος ευθύνεται για αυτή την απένταξη αν υφίσταται; Τι θα πράξουν οι Αρχές του τόπου αν ισχύουν τα παραπάνω ;
«Μακάρι να κάνουμε λάθος στις εκτιμήσεις μας, αν και προκύπτουν από στοιχεία. Αν όμως το έργο έχει απενταχθεί, τότε χρειάζονται πρώτα απαντήσεις και μετά κινητοποίηση όλων για να προλάβουμε, διότι προλαβαίνουμε να το εντάξουμε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχει λίγος χρόνος ακόμη για ένταξη, αφού όλα δείχνουν ότι το έργο ήταν καθ΄ όλα ώριμο, διότι τώρα (Απρίλης του 2026) εντάσσουν ακόμα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και ίσως με τις κατάλληλες «πιέσεις» προς τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό μπορέσουμε να το εντάξουμε στον νέο προγραμματισμό», κατέληξε.
Οι εκπρόσωποι των Ομάδων, εκφράζοντας τις κοινές θέσεις των χιλιάδων πολιτών και δεκάδων Φορέων που στηρίζουν το αίτημα, περιμένουν να έχουν επίσημες και σαφείς απαντήσεις, υπογραμμίζοντας το «πεδίον δόξης λαμπρόν», του έργου.
Σοφία Γκαγκούση





