Χρ. Αντωνιάδης: 400 εκ. θα διατεθούν φέτος  από την Τράπεζα Πειραιώς για τη συμβολαιακή γεωργία

Χρ. Αντωνιάδης: 400 εκ. θα διατεθούν φέτος από την Τράπεζα Πειραιώς για τη συμβολαιακή γεωργία

Τις επιχειρήσεις VENUS GROWERS και ΑΛ.Μ.ΜΕ. επισκέφθηκαν την Παρασκευή 9 Μαΐου ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής κ. Ευάγγελος Ιωάννου και ο Διευθυντής του Επιχειρηματικού Κέντρου Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας κ. Σάββας Ελευθεριάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε γόνιμος διάλογος με τα στελέχη των επιχειρήσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επισημάνθηκαν τα πολύ θετικά αποτελέσματα της Συμβολαιακής Γεωργίας για τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και την Τράπεζα. Έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων και των προοπτικών που ανοίγονται μέσα από τη συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Για 400 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν φέτος για την αξιοποίηση του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας έκανε λόγο ο κ. Χρ. Αντωνιάδης σε χθεσινή συνέντευξή του στο Οικονομικό ένθετο της εφημερίδας «Το Βήμα», τονίζοντας ότι τα περίπου 20 δις. ευρώ της νεάς ΚΑΠ έως το 2020 τη διαχείριση των οποίων ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση του αγροτικού τομέα.

Ο κ. Αντωνιάδης μιλώντας γενικότερα για την αξιοποίηση του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας αναφέρει ότι τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια της τράπεζας στο τέλος του 2014 θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που έχουν διαμορφωθεί με τις πρώτες 37 ισχύουσες συμβολαιακές σχέσεις. Αναφερόμενος στο θέμα των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των αγροτών επισημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, είναι σαφώς καλύτερα, και διευκρινίζει ότι «η Τράπεζα Πειραιώς δεν χρηματοδοτεί τους αγρότες με κριτήριο την υποθήκη τους στη γη. Τα Συμβολαιακά Προγράμματα δεν το απαιτούν καν». 

Αναφερόμενος, δε, στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της συμβολαιακής γεωργίας και τους νέους στόχους της Τράπεζας προσθέτει:

«Η συμβολαιακή γεωργία έφθασε στην Ελλάδα με καθυστέρηση 100 χρόνων. Ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα στη Β. Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα το 90% των εκμεταλλεύσεων γαλακτοπαραγωγής και το 80% των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων στη Φινλανδία χρησιμοποιούν συμβολαιακή γεωργία. Στις ΗΠΑ καλύπτει άνω του 40% της συνολικής αγροτικής παραγωγής και το 90% της παραγωγής πουλερικών, καπνών και σακχαροτεύτλων. Όπως καταλαβαίνετε, τα μεγέθη είναι τεράστια. Για την Τράπεζα Πειραιώς σε αυτή την εμβρυϊκή φάση ανάπτυξης του θεσμού στόχος είναι να φθάσουμε τα 60 συμβόλαια ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου και τα 100 συμβόλαια ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς έναντι 15 που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και 37 σήμερα. Εκτιμάται ότι τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια στο τέλος του 2014 θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που έχουν διαμορφωθεί με τις πρώτες 37 ισχύουσες συμβολαιακές σχέσεις. Κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από 23.000 αγρότες έναντι 7.500 σήμερα από την Κρήτη ως τη Θράκη θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα ρευστότητας που τους παρέχει η Τράπεζα σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου τους, από την έναρξη ως την παράδοση του προϊόντος στον συνεταιρισμό ή στις επιχειρήσεις όπου συμβολαιακά έχει συμφωνηθεί. Εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η απορρόφηση της παραγωγής προτού ακόμη αυτή παραχθεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 600 ροδακινοπαραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας, από τους οποίους η επιχείρηση Venus Growers αγοράζει την πρώτη ύλη, τα ροδάκινα, τα οποία γίνονται κομπόστα και σχεδόν αποκλειστικά εξάγονται. Πιστεύουμε ότι το κλειδί για την επιτυχία της αγροτικής παραγωγής είναι η “ολοκληρωμένη δραστηριότητα”, που μπορεί να οδηγήσει σε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, που θα φέρουν όχι μόνο “ετικέτα προέλευσης” αλλά και “ταυτότητα εμπιστοσύνης”».

Ερωτηθείς, τέλος, για την εμπλοκή του Ομίλου Πειραιώς στην αγροτική οικονομία, ο κ. Αντωνιάδης τόνισε:

«Για την Τράπεζα Πειραιώς ο πρωτογενής τομέας έχει εκτιμηθεί ότι αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας.  Η προσπάθειά μας ενέχει δυναμική και βελτιώνεται συνεχώς με την ειλικρινή σύνθεση των απόψεων αλλά και των υποδείξεων όλων των εμπλεκομένων. Φορείς όπως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΟΓΑ, ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι τμήματα και ενότητες της μεγάλης εικόνας της αγροτικής οικονομίας και η συνεργασία μαζί τους προάγει ποσοτικά και ποιοτικά το συμφέρον των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...