Χρ. Αντωνιάδης: 400 εκ. θα διατεθούν φέτος  από την Τράπεζα Πειραιώς για τη συμβολαιακή γεωργία

Χρ. Αντωνιάδης: 400 εκ. θα διατεθούν φέτος από την Τράπεζα Πειραιώς για τη συμβολαιακή γεωργία

Τις επιχειρήσεις VENUS GROWERS και ΑΛ.Μ.ΜΕ. επισκέφθηκαν την Παρασκευή 9 Μαΐου ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής κ. Ευάγγελος Ιωάννου και ο Διευθυντής του Επιχειρηματικού Κέντρου Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας κ. Σάββας Ελευθεριάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε γόνιμος διάλογος με τα στελέχη των επιχειρήσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επισημάνθηκαν τα πολύ θετικά αποτελέσματα της Συμβολαιακής Γεωργίας για τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και την Τράπεζα. Έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων και των προοπτικών που ανοίγονται μέσα από τη συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Για 400 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν φέτος για την αξιοποίηση του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας έκανε λόγο ο κ. Χρ. Αντωνιάδης σε χθεσινή συνέντευξή του στο Οικονομικό ένθετο της εφημερίδας «Το Βήμα», τονίζοντας ότι τα περίπου 20 δις. ευρώ της νεάς ΚΑΠ έως το 2020 τη διαχείριση των οποίων ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση του αγροτικού τομέα.

Ο κ. Αντωνιάδης μιλώντας γενικότερα για την αξιοποίηση του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας αναφέρει ότι τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια της τράπεζας στο τέλος του 2014 θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που έχουν διαμορφωθεί με τις πρώτες 37 ισχύουσες συμβολαιακές σχέσεις. Αναφερόμενος στο θέμα των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των αγροτών επισημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, είναι σαφώς καλύτερα, και διευκρινίζει ότι «η Τράπεζα Πειραιώς δεν χρηματοδοτεί τους αγρότες με κριτήριο την υποθήκη τους στη γη. Τα Συμβολαιακά Προγράμματα δεν το απαιτούν καν». 

Αναφερόμενος, δε, στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της συμβολαιακής γεωργίας και τους νέους στόχους της Τράπεζας προσθέτει:

«Η συμβολαιακή γεωργία έφθασε στην Ελλάδα με καθυστέρηση 100 χρόνων. Ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα στη Β. Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα το 90% των εκμεταλλεύσεων γαλακτοπαραγωγής και το 80% των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων στη Φινλανδία χρησιμοποιούν συμβολαιακή γεωργία. Στις ΗΠΑ καλύπτει άνω του 40% της συνολικής αγροτικής παραγωγής και το 90% της παραγωγής πουλερικών, καπνών και σακχαροτεύτλων. Όπως καταλαβαίνετε, τα μεγέθη είναι τεράστια. Για την Τράπεζα Πειραιώς σε αυτή την εμβρυϊκή φάση ανάπτυξης του θεσμού στόχος είναι να φθάσουμε τα 60 συμβόλαια ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου και τα 100 συμβόλαια ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς έναντι 15 που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και 37 σήμερα. Εκτιμάται ότι τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια στο τέλος του 2014 θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που έχουν διαμορφωθεί με τις πρώτες 37 ισχύουσες συμβολαιακές σχέσεις. Κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από 23.000 αγρότες έναντι 7.500 σήμερα από την Κρήτη ως τη Θράκη θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα ρευστότητας που τους παρέχει η Τράπεζα σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου τους, από την έναρξη ως την παράδοση του προϊόντος στον συνεταιρισμό ή στις επιχειρήσεις όπου συμβολαιακά έχει συμφωνηθεί. Εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η απορρόφηση της παραγωγής προτού ακόμη αυτή παραχθεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 600 ροδακινοπαραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας, από τους οποίους η επιχείρηση Venus Growers αγοράζει την πρώτη ύλη, τα ροδάκινα, τα οποία γίνονται κομπόστα και σχεδόν αποκλειστικά εξάγονται. Πιστεύουμε ότι το κλειδί για την επιτυχία της αγροτικής παραγωγής είναι η “ολοκληρωμένη δραστηριότητα”, που μπορεί να οδηγήσει σε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, που θα φέρουν όχι μόνο “ετικέτα προέλευσης” αλλά και “ταυτότητα εμπιστοσύνης”».

Ερωτηθείς, τέλος, για την εμπλοκή του Ομίλου Πειραιώς στην αγροτική οικονομία, ο κ. Αντωνιάδης τόνισε:

«Για την Τράπεζα Πειραιώς ο πρωτογενής τομέας έχει εκτιμηθεί ότι αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας.  Η προσπάθειά μας ενέχει δυναμική και βελτιώνεται συνεχώς με την ειλικρινή σύνθεση των απόψεων αλλά και των υποδείξεων όλων των εμπλεκομένων. Φορείς όπως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΟΓΑ, ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι τμήματα και ενότητες της μεγάλης εικόνας της αγροτικής οικονομίας και η συνεργασία μαζί τους προάγει ποσοτικά και ποιοτικά το συμφέρον των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...