Χρ. Αντωνιάδης: 400 εκ. θα διατεθούν φέτος από την Τράπεζα Πειραιώς για τη συμβολαιακή γεωργία

Χρ. Αντωνιάδης: 400 εκ. θα διατεθούν φέτος από την Τράπεζα Πειραιώς για τη συμβολαιακή γεωργία

Τις επιχειρήσεις VENUS GROWERS και ΑΛ.Μ.ΜΕ. επισκέφθηκαν την Παρασκευή 9 Μαΐου ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής κ. Ευάγγελος Ιωάννου και ο Διευθυντής του Επιχειρηματικού Κέντρου Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας κ. Σάββας Ελευθεριάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε γόνιμος διάλογος με τα στελέχη των επιχειρήσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επισημάνθηκαν τα πολύ θετικά αποτελέσματα της Συμβολαιακής Γεωργίας για τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και την Τράπεζα. Έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων και των προοπτικών που ανοίγονται μέσα από τη συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Για 400 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν φέτος για την αξιοποίηση του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας έκανε λόγο ο κ. Χρ. Αντωνιάδης σε χθεσινή συνέντευξή του στο Οικονομικό ένθετο της εφημερίδας «Το Βήμα», τονίζοντας ότι τα περίπου 20 δις. ευρώ της νεάς ΚΑΠ έως το 2020 τη διαχείριση των οποίων ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση του αγροτικού τομέα.

Ο κ. Αντωνιάδης μιλώντας γενικότερα για την αξιοποίηση του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας αναφέρει ότι τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια της τράπεζας στο τέλος του 2014 θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που έχουν διαμορφωθεί με τις πρώτες 37 ισχύουσες συμβολαιακές σχέσεις. Αναφερόμενος στο θέμα των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των αγροτών επισημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, είναι σαφώς καλύτερα, και διευκρινίζει ότι «η Τράπεζα Πειραιώς δεν χρηματοδοτεί τους αγρότες με κριτήριο την υποθήκη τους στη γη. Τα Συμβολαιακά Προγράμματα δεν το απαιτούν καν». 

Αναφερόμενος, δε, στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της συμβολαιακής γεωργίας και τους νέους στόχους της Τράπεζας προσθέτει:

«Η συμβολαιακή γεωργία έφθασε στην Ελλάδα με καθυστέρηση 100 χρόνων. Ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα στη Β. Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα το 90% των εκμεταλλεύσεων γαλακτοπαραγωγής και το 80% των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων στη Φινλανδία χρησιμοποιούν συμβολαιακή γεωργία. Στις ΗΠΑ καλύπτει άνω του 40% της συνολικής αγροτικής παραγωγής και το 90% της παραγωγής πουλερικών, καπνών και σακχαροτεύτλων. Όπως καταλαβαίνετε, τα μεγέθη είναι τεράστια. Για την Τράπεζα Πειραιώς σε αυτή την εμβρυϊκή φάση ανάπτυξης του θεσμού στόχος είναι να φθάσουμε τα 60 συμβόλαια ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου και τα 100 συμβόλαια ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς έναντι 15 που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και 37 σήμερα. Εκτιμάται ότι τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια στο τέλος του 2014 θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που έχουν διαμορφωθεί με τις πρώτες 37 ισχύουσες συμβολαιακές σχέσεις. Κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από 23.000 αγρότες έναντι 7.500 σήμερα από την Κρήτη ως τη Θράκη θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα ρευστότητας που τους παρέχει η Τράπεζα σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου τους, από την έναρξη ως την παράδοση του προϊόντος στον συνεταιρισμό ή στις επιχειρήσεις όπου συμβολαιακά έχει συμφωνηθεί. Εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η απορρόφηση της παραγωγής προτού ακόμη αυτή παραχθεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 600 ροδακινοπαραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας, από τους οποίους η επιχείρηση Venus Growers αγοράζει την πρώτη ύλη, τα ροδάκινα, τα οποία γίνονται κομπόστα και σχεδόν αποκλειστικά εξάγονται. Πιστεύουμε ότι το κλειδί για την επιτυχία της αγροτικής παραγωγής είναι η “ολοκληρωμένη δραστηριότητα”, που μπορεί να οδηγήσει σε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, που θα φέρουν όχι μόνο “ετικέτα προέλευσης” αλλά και “ταυτότητα εμπιστοσύνης”».

Ερωτηθείς, τέλος, για την εμπλοκή του Ομίλου Πειραιώς στην αγροτική οικονομία, ο κ. Αντωνιάδης τόνισε:

«Για την Τράπεζα Πειραιώς ο πρωτογενής τομέας έχει εκτιμηθεί ότι αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας.  Η προσπάθειά μας ενέχει δυναμική και βελτιώνεται συνεχώς με την ειλικρινή σύνθεση των απόψεων αλλά και των υποδείξεων όλων των εμπλεκομένων. Φορείς όπως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΟΓΑ, ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι τμήματα και ενότητες της μεγάλης εικόνας της αγροτικής οικονομίας και η συνεργασία μαζί τους προάγει ποσοτικά και ποιοτικά το συμφέρον των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας,...

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ  τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στην Ελλάδα»

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ τα πιο...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία των τούρκων λαθροδιακινητών  στην Ελλάδα οδηγεί στην τούρκικη προπαγάνδα»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών...

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός...

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των  αριστούχων μαθητών

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των αριστούχων μαθητών

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στη Βέροια-62  βραβεία σε...

Το ντοκυμαντέρ «So far,  so close» του Βαλάντη Λιόλιου παρουσιάζεται στο τρίμερο  «Νάουσα, πόλη του Οίνου 2018»

Το ντοκυμαντέρ «So far, so close» του Βαλάντη Λιόλιου...

Το Σάββατο 8 ΔεκεμβρίουTo ντοκιμαντέρ “So far, so close” (Τόσο...

Κάλεσμα αγροτών από τον  «Μαρίνο Αντύπα» στην απεργιακή συγκέντρωση των Εργατικών  Σωματείων στην Πλατεία Καρατάσου

Κάλεσμα αγροτών από τον «Μαρίνο Αντύπα» στην...

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στη ΝάουσαΟ Αγροτικός...

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή Μονάδας  Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή...

-Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 21 δήμων των νομών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας, ιδρυτής του ΛΑΟΥ ξεκίνησε το αιώνιο ταξίδι του. Ημέρα που γιόρταζε η Παναγία μας και οι ένοπλες δυνάμεις που υπηρέτησε πιστά σε δύσκολες περιόδους της...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα αξιοποιήσει πλήρως»Τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων γνωστοποιούνται τα εξής: «Φαίνεται πως δεν είναι τυχαία η τουρκική προπαγάνδα για βασανιστήρια μεταναστών από τις Ελληνικές Αρχές. Η αναπαραγωγή...

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός Στέργιος Οικονόμου και κηδεύτηκε στην  γενέτειρα του το Πολυδένδρι  Ημαθίας. Τον αλησμόνητο  Στέργιο συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, εκτός από την...