Συνάντηση των κτηνοτρόφων με τον Πάρι Κουκουλόπουλο για τη νέα ΚΑΠ

Συνάντηση των κτηνοτρόφων με τον Πάρι Κουκουλόπουλο για τη νέα ΚΑΠ

Με τον υφυπουργό Αγροτικής Οικονομίας Πάρι Κουκουλόπουλο θα συναντηθούν σήμερα στις 2 το μεσημέρι οι βοοτρόφοι, κτηνοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι της Ημαθίας από τους μεγαλύτερους νομούς στη βοοτροφία. Το θέμα της συνάντησης αφορά τη νέα ΚΑΠ από την οποία σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένοι, όπως μας είπε ο πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας κ. Στέργιος Κύρτσος. Για επιμέρους ζητήματα που τους αφορούν οι εκπρόσωποι όλων των παραπάνω κλάδων τα έθεσαν στους αρμόδιους κατά τις καθόδους τους στην Αθήνα.

«Εν μέρει μας ικανοποιεί η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που θα ισχύσει από 1/1/2015 αν και θα μπορούσε να έχει πολλές αλλαγές προς το καλύτερο, όσον αφορά τα προϊόντα που πρέπει να είναι σημαία για τη χώρα μας» μας είπε ο κ. Κύρτσος και πρόσθεσε:

«Κατ’ αρχάς αυτό που ισχύει για την διατήρηση των ιστορικών δικαιωμάτων κατά ποσοστό 54% είναι κάτι καλό για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εργασία και οι παλιοί οι οποίοι διαφορετικά θα βγαίναν από το επάγγελμα όταν δεν θα είχαν δικαιώματα. Από την άλλη δίνεται η δυνατότητα με συνδεδεμένες ενισχύσεις να πάρουν δικαιώματα αγρότες και κτηνοτρόφοι που μπήκαν στο επάγγελμα μετά το 2013. 

Οσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα 11 προϊόντα που θέλει να ενισχύσει το κράτος, μεταξύ αυτών είναι και τα βοοειδή και το αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο με την ενίσχυση που παίρνει δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της φέτας. Από την άλλη μπορούν να ρίξουν τις τιμές οι γαλακτοβιομηχανίες ισχυριζόμενες ότι παίρνουμε ενίσχυση. Άρα θέλουμε να ισχύσει κάποιο άλλο μέτρο για το γάλα όπως και για τα βοοειδή, δεν μπορεί ένας βοοτρόφος να παράγει με τόσο ακριβές ζωοτροφές αν δεν πάρει κάποια συνδεδεμένη ενίσχυση. Πρέπει να δοθεί γενναία συνδεδεμένη ενίσχυση  και στη ζωική παραγωγή και όχι μόνο στη φυτική. Εμείς αρχικά ζητούσαμε για την ενιαία ενίσχυση, μια περιφέρεια μία τιμή, διότι η κτηνοτροφία είχε το μικρότερο ποσοστό».

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις τι ακριβώς είναι;

Είναι ένα επιπλέον βοήθημα για τις μονάδες που παράγουν και για ορισμένα προϊόντα που θέλει να ενισχύσει το κράτος . Και δεν είναι πολλά τα χρήματα, είναι ένα 9%  και για τα 11 είδη που περιλαμβάνονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Δηλαδή γύρω στα 180 εκατ. ετησίως. Αλλά δίνουν το κίνητρο κάποιος να παράγει περισσότερο.

Εδώ στην Ημαθία σε τι μας αφορά αυτό περισσότερο;

Αφορά και τα βοοειδή αφού είμαστε ο πρώτος Νομός σε παραγωγή βόειου κρέατος. 

Έχετε απευθυνθεί για όλα αυτά και σε βουλευτές προηγουμένως;

Ναι, είχαμε καταθέσει τις απόψεις μας και στους τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του νομού. Τα είχαν θέσει υπόψη του Υπουργείου και ήταν στην Αθήνα και αυτοί όταν συζητήθηκε το θέμα. 

Πιστεύετε ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις σας αυτή τη φορά; Προλαβαίνουν να γίνουν τροποποιήσεις;

Τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν και στη συνέχεια, διότι στις συνδεδεμένες ενισχύσεις δεν κατατίθενται ούτε ποσά  ούτε συγκεκριμένα προϊόντα.  Επιπλέον εμείς σήμερα με τον Υπουργό θα συζητήσουμε κι άλλα θέματα που μας αφορούν με σημαντικότερο τη φέτα και την πιστοποίησή της ως Ελληνική. Ζητάμε να γίνει διεπαγγελματική της φέτας διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε και αυτό το προϊόν με τα τερτίπια των Ευρωπαίων, των Καναδών και των Αμερικάνων.  Κανονικά πρέπει να απαγορεύσουν όλα τα κράτη να παράγουν τυρί με τη λέξη φέτα. 

Έχει λυθεί κάτι από τα ζητήματα που κατά καιρούς έχετε θέσει;

Το καυτό θέμα για εμάς ήταν οι άδειες λειτουργίας, αλλά αυτό έχει λυθεί. Έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2015 και μπορεί με μια απλή αίτηση ο παραγωγός  να τακτοποιήσει το θέμα των εγκαταστάσεων. 

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...